EU-kommissionens logga

NEWSLETTER

Nr 137, 2 oktober 2014

Hälsoportal

Här hittar du tillförlitlig folkhälsoinformation

Stora framsteg för patientsäkerheten, men mycket kvar att göra

Tonio Borg, EU:s folkhälsokommissionär

Tonio Borg, EU:s folkhälsokommissionär

Cirka 8–12 procent av EU:s sjukhuspatienter råkar ut för någon form av incident eller felbehandling. Varje år får omkring 4,1 miljoner patienter i EU en vårdrelaterad infektion och 37 000 av dessa dör.

En ny rapport om genomförandet av rådets rekommendation från 2009 om patientsäkerhet och vårdrelaterade infektioner visar att kommissionen och EU-länderna har gjort stora framsteg med att förbättra patientsäkerheten. Samarbetet om patientsäkerhet gör det lättare att ta fram både europeiska och nationella strategier och att bedöma sjukvårdens resultat.

Rapporten visar att alla EU-länder har eller [...]

I detta nummer

Nyheter från EU » 
Pressmeddelanden från EU » 
Kommande evenemang » 
Nya publikationer » 
Nyheter från EU-länderna » 
  Prenumerera
  Tidigare nummer
  Tipsa om nyheter och evenemang
  Tipsa om sidan

Läs hela artikeln  »

Mer på detta tema

Projekt inom folkhälsoprogrammet »

EU-nätverket för patientsäkerhet och vårdkvalitet

Daysafe – säkrare dagkirurgi på sjukhusen

Implement – strategier för att förebygga och hantera infektioner

EU:s journalistpris för folkhälsa – artiklar »

”Sjukhustoaletterna fortfarande inte städade efter en vecka, avslöjar osynlig märkpenna”, Slovakiens bidrag 2013

”Thalassemipatienter klagar på Cypern hos EU”, av Sophia Theodosiou, Cyperns bidrag 2010

”Sjukhus – riskerar patienterna att svälta till döds?” av Eva Boburkova,Tjeckiens bidrag 2011

 
 

Nyheter från EU 

EU bekräftar sitt samarbete och sin solidaritet med Västafrika  »

EU-kommissionärer träffade nyligen EU-ländernas ministrar för att diskutera hur man ska samordna sina insatser mot ebolaepidemin. De uppmanar medlemsländerna att fortsätta att stärka sitt stöd och vid behov hjälpa EU-invånare att ta sig hem.

Falldefinition för ebola  »

EU:s smittskyddsmyndighet antar en definition som ska användas för epidemiologisk rapportering och för att hjälpa sjukvården att hantera misstänkta fall av ebola. Definitionen har diskuterats och godkänts av EU:s hälsosäkerhetskommitté.

Expertgrupp om cancer håller sitt första möte i Milano  »

Den nya expertgruppen leds av kommissionen och består av företrädare för bl.a. nationella myndigheter, patientgrupper, forskningsorgan, läkarsällskap och läkemedelsindustrin.

Allt fler i EU går på hälsoundersökningar för cancer  »

Tack vare EU:s och medlemsländernas samarbete används screening för bröstcancer, livmoderhalscancer och tjock- och ändtarmscancer allt mer. Det visar en rapport om det europeiska partnerskapet mot cancer och rådets rekommendation från 2003 om cancerscreening.

Ny handlingsplan mot alkohol  »

Den nya handlingsplanen ska förebygga alkoholkonsumtion bland gravida och unga och minska berusningsdrickandet. Åtgärderna pågår mellan 2014 och 2016 och ska hjälpa EU-länderna att minska de alkoholrelaterade skadorna.

”Vi älskar att äta” – kampanj för nyttig mat  »

Sju städer i sju länder deltar i detta EU-finansierade projekt som är anpassat till specifika behov och ska bidra till bättre matvanor med positiva budskap. Målguppen är barn, gravida och äldre, men alla kan ta del av recepten och tipsen på nätet.

Lättare att söka i EU:s läkemedelslagstiftning  »

I Eudralex V29 kan du söka efter läkemedelslagstiftning med en integrerad sökmotor. Alla dokument är i pdf-format och får kopieras, spridas och tryckas för icke-kommersiella ändamål.

Initiativ för Friedreichs ataxi och andra sällsynta sjukdomar  »

EU-kommissionens direktorat för folkhälsa träffade Christian Baucheron när han stannade till i Luxemburg på sin 50 mil långa marsch för att samla in pengar till förmån för Friedreichs ataxi. Läs om vad EU gör för sällsynta sjukdomar.

”Min friska familj” – initiativ som ska få folk att äta mer frukt och grönt  »

Initiativet drivs i två regioner i Polen och Ungern och riktar sig särskilt till barn, gravida och äldre. Gratis frukt och grönsaker delas ut till utvalda deltagare och välkända kockar delar med sig av inspirerande recept.

Pressmeddelanden från EU 

EU fortsätter att stödja kampen mot ebolaepidemin  »

Världens värsta ebolaepidemi hittills fortsätter att sprida sig och EU trappar upp sina insatser för att bekämpa epidemin.

Nya EU-regler ska förbättra djurs och människors hälsa  »

Kommissionens förslag om veterinärmedicinska läkemedel och foder som innehåller läkemedel ska förbättra djurens hälsa, motverka antibiotikaresistens och främja innovation. Reglerna gynnar också vattenlevande djur, djurägare, veterinärer och företag i EU.

Kommande evenemang 

17:e europeiska hälsoforumet (Gastein, Österrike, 1–3 oktober 2014)  »

Hälsoforumet är årets viktigaste folkhälsopolitiska evenemang i EU. Det utgör en plattform där beslutsfattare inom folkhälsa och hälso- och sjukvården kan diskutera olika frågor och utbyta erfarenheter.

Europeisk konferens om telemedicin (Rom, 7–8 oktober 2014)  »

Företrädare för sjukvården, myndigheter, forskningsorgan och universitet ska bl.a. utvärdera olika former av telemedicin och distansvård, bedöma tjänsternas hållbarhet och diskutera infrastruktur, forskning och telemedicin i allmänhet.

Europeiska bioteknikveckan (Bryssel, 6–12 oktober)  »

Det här EU-initiativet ska stärka innovationspotentialen inom bioteknik genom att främja och stärka innovativa småföretag. Samtidigt hålls också andra bioteknikevenemang i hela Europa.

24:e europeiska alzheimerkonferensen (Glasgow, 20–22 oktober 2014)  »

Årets konferens handlar om värdighet och självbestämmande. För att bemöta de demenssjuka och deras vårdare och anhöriga med värdighet och respekt måste man erkänna deras mänskliga rättigheter. Bästa praxis kommer också att presenteras.

Nya publikationer 

2012 års rapport om det andra folkhälsoprogrammet  »

Det andra folkhälsoprogrammet (2008–2013) finansierade åtgärder som kompletterar och stöder EU-ländernas hälso- och sjukvårdspolitik. Den här rapporten beskriver de åtgärder och projekt som finansierats genom programmet under 2012.

Nyheter från EU-länderna 

Nationellt program för sällsynta sjukdomar på gång  [Kroatien]  »

I linje med EU:s rekommendationer omfattar programmet bland annat utbildning för sjukvårdspersonal, patienter och allmänhet, förebyggande och tidig diagnos av sällsynta sjukdomar, integrerad vård och omsorg samt stöd till forskning.

I nästa nummer

Aktivt och hälsosamt åldrande

Vårt nyhetsbrev finns på 23 officiella EU-språk
http://ec.europa.eu/health/newsletter

Svara inte på detta meddelande. Mejl till den här adressen kommer inte att läsas.

Om du vill avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet, klicka här