Súlyos és krónikus betegségek

Szakpolitika

A krónikus betegségek tartós panaszokat okozó, lassan kialakuló betegségek. Némelyek – pl. a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, a krónikus légzőszervi megbetegedések, a cukorbetegség, a mentális egészségügyi problémák – vezető halálokoknak számítanak.

A négy fő kockázati tényező – a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és az ülő életmód – kezelése segíthet a krónikus betegségek kialakulásának megelőzésében. Az erre irányuló erőfeszítéseknek azonban, ahhoz, hogy hatékonyak legyenek, célzott egészségnevelésre, a megelőzésre és a korai felismerésre kell épülniük.

Az idült betegségek jelentette kihívás hatékony kezeléséhez integrált horizontális közelítésmódra van szükség – be kell vonni a munkába az érdekeltek valamennyi csoportját, kezdve a közösségektől egészen a döntéshozókig.

A krónikus betegségek kialakulásában társadalmi és környezeti tényezők is fontos szerepet játszanak. Bizonyos társadalmi csoportok egyértelműen hátrányos helyzetben vannak, illetve a megelőzés és kezelés lehetősége sem adatik meg mindenki számára egyformán.

Uniós kezdeményezések

Az EU átfogó közelítésmódot szorgalmaz a krónikus betegségek kezelésére a következő elemekkel:

A rákos megbetegedések  kapcsán az Európai Unió európai együttműködést szorgalmaz, melynek ösztönzése céljából partnerséget  hozott létre az európai érdekelt felek széles köre számára.

A HIV/AIDS kapcsán foganatosított uniós intézkedések szintén a krónikus megbetegedések elleni küzdelmet erősítik. (Az AIDS-megbetegedést az antiretrovirális terápia bevezetése óta már a krónikus betegségek közé sorolhatjuk.)

Koordináció – az EU és a tagállami kormányok

A krónikus betegségeket megcélzó gondolkodási folyamat  során a Bizottság és a tagállamok összehangolják a krónikus betegségek jelentette kihívás leküzdésére tett erőfeszítéseiket.

ENSZ-nyilatkozat

Az ENSZ Közgyűlése 2011-ben az EU támogatásávalpolitikai nyilatkozatot fogadott el a nem fertõzõ betegségek megelõzése és visszaszorítása érdekében. A nyilatkozatban elismeri, hogy a krónikus betegségek a fejlesztés szempontjából különösen nagy kihívást jelentenek a 21. században, és arra szólítja fel az Egészségügyi Világszervezetet, hogy tegyen globális lépéseket a probléma kezelésére.