Súlyos és krónikus betegségek

Halálozás

Az Európai Unióban a vezető halálokok:

  • a szív- és érrendszeri betegségek,
  • a rákos megbetegedések, valamint
  • a légzőszervi betegségek.

Ezeknek a betegségeknek a kialakulása gyakran megelőzhető. Ha megbízható adatokkal rendelkezünk a halálokokról, az segíthet abban, hogy jobb egészségpolitikai intézkedéseket hozzunk, javítsuk az emberek egészségi állapotát, és csökkentsük az egészségi egyenlőtlenségeket.

Az Európai Bizottság feladata az, hogy hasznos eszközöket biztosítson a szakpolitikusok és a lakosság számára a halálozási statisztikák nyomon követéséhez.

Források

A halálokokra vonatkozó információk  forrásául az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott nemzetközi orvosi halottvizsgálati bizonyítványok szolgálnak. A tagállami és a regionális adatokat az Eurostat gyűjti össze. Az Eurostat a vonatkozó statisztikák közzétételekor a WHO által kidolgozott rendszert, a Betegségek Nemzetközi Osztályozását alkalmazza.

Az Eurostat által összeállított adatok

Az Eurostat által a halálokok témájában végzett adatgyűjtési tevékenységet a 328/2011/EU bizottsági rendelet szabályozza. 2012-ben az Eurostat felülvizsgálta a halálokok szűkített európai listáját, mely a Betegségek Nemzetközi Osztályozásán alapul. A szűkített lista 86 halálokkal kapcsolatban ad közre adatokat. A halálokokkal kapcsolatban az abszolút számadatokon, illetve a nyers halálozási arányszámon kívül az Eurostat az alábbi statisztikákat teszi közzé:

  • standardizált halálozási arányszámokkal kapcsolatos adatok – a 2012. évi európai standard népesség alapján, az adatok időbeli és tagállamok szerinti összehasonlíthatóságának javítása céljából,
  • az EU teljes halálozási térképén feltüntetett regionális halálozási adatok, illetve az Eurostat regionális évkönyvén alapuló statisztikai atlaszból származó részleges éves frissítések,
  • halálokokkal kapcsolatos adatok.

Uniós finanszírozás az elemzőmunka javításáért

A Bizottság által finanszírozott, a halálokokkal kapcsolatos elemzőmunka javítására  irányuló projektek célja:

  • az adatgyűjtés automatizálása, valamint
  • olyan mutatók kidolgozása, melyek alkalmasak uniós szintű standardizált halálozási adatok képzésére és az egészség területén mutatkozó egyenlőtlenségek kimutatására.