Az EU szerepe a világban

Globális egészségügy

Egyesült Nemzetek – egészségügyi együttműködés

Az Uniót az ENSZ Titkárságával, valamint az ENSZ-ügynökségekkel, -alapokkal és -programokkal kialakított szoros együttműködésnek köszönhetően erős szálak fűzik az Egyesült Nemzetekhez. Az együttműködés kiterjed a globális egészségügyre és az egészségügyhöz közvetlenül kapcsolódó témákra is (pl. fejlesztés, emberi jogok, éghajlatváltozás, válságkezelés és humanitárius segítségnyújtás). Az EU elkötelezetten támogatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tevékenységeit. A WHO az Egyesült Nemzetek Szervezetén belül a globális egészségüggyel foglalkozó fő hatóság.

Az Európai Bizottság aktívan részt vesz a globális egészségügyről a G20-ak és a G7-ek csoportjában folytatott megbeszéléseken. (A G20-ak a világ 20 legnagyobb iparosodott és feltörekvő gazdaságának kormányait és jegybanki elnökeit tömörítő nemzetközi fórum; a G7-ek csoportjában pedig a világ hét legfejlettebb gazdasága képviselteti magát.) A megvitatott témák közé tartoznak például az alábbiak:

Fenntartható fejlesztési célok

Az ENSZ 2015-ben 17 fenntartható fejlesztési célt határozott meg, amelyeket 2030-ig kellene világszerte megvalósítani.

A célok közül több is kapcsolódik az egészségügyhöz, de a 3. számú célkitűzés kifejezetten ezzel foglalkozik: rögzíti, hogy mindenki számára, minden életkorban biztosítani kell az egészséges életet és a jóllétet. A célkitűzés kiterjed például az alábbiakra:

 • A fertőző betegségek (pl. HIV/AIDS, tuberkulózis, hepatitisz)
 • A nem fertőző betegségek és a mentális egészség
 • A szerfüggőség
 • A dohányzás elleni küzdelem
 • A vakcinák és gyógyszerek elérhetővé tétele
 • Az egészségügy finanszírozásával és az egészségügyi dolgozókkal kapcsolatos kérdések

Az Európai Bizottság és az uniós tagállamok közösen felelnek a fenntartható fejlesztési célok megvalósításának elősegítéséért. A 2030-ra megvalósítandó fenntartható fejlesztési célokra vonatkozó menetrend nyomán a Bizottság 2016-ban közleményt fogadott el „A következő lépések Európa fenntartható jövőjéért” címmel, amelyet szolgálati munkadokumentum kísért. A közlemény többek között a fenntartható fejlesztési célok integrálását szorgalmazza az uniós szakpolitikákba és kezdeményezésekbe, rendszeres jelentéstételt javasol az előrehaladásról, együttműködést ajánl a fontosabb érintettekkel és hosszú távú jövőképet vázol föl.

A fenntartható fejlesztési céloknak szentelt uniós weboldal részletezi, hogy az EU miként segíti a 2030-as menetrend végrehajtását és a fenntartható fejlesztési célok megvalósítását.

Globális egészségügy és uniós kormányzás

A 2010-ben kidolgozott uniós globális egészségügyi politika beazonosítja a legfontosabb kihívásokat, és lefekteti azt a négy alapelvet, melyek elősegítik a határozottabb uniós fellépés megvalósítását. Az átfogó globális egészségpolitika jegyében az EU többek között az alábbi területeken az összes releváns szervezettel és érdekcsoporttal együttműködik:

 • Kereskedelem
 • Finanszírozás
 • Fejlesztési támogatás
 • Migráció
 • Biztonság, éghajlatváltozás és környezetvédelmi intézkedések
 • Kutatás és innováció

Az EU az igazságos, egyetemes és jó minőségű egészségügyi ellátást szorgalmazza. Méltányos és hatékony támogatást nyújt a kutatások számára, ezzel is hozzájárulva a polgárok egészségének javításához. Az EU emellett mindent megtesz azért, hogy az új egészségügyi termékek biztonságosak, hatásosak, hozzáférhetők és megfizethetők legyenek.

Világegészségügyi fórum és a Bizottság

A Bizottság a globális egészségpolitikai intézkedések támogatása érdekében világegészségügyi fórumot hozott létre, amelyen nemzetközi szervezetek, civil szervezetek és az egészségügyi ágazat képviselői vesznek részt. A fórum egyik feladata összhangba hozni a globális egészségügyi célok elérését szolgáló belső és külső egészségügyi szakpolitikákat, és ezáltal megerősíteni az EU szerepét a globális egészségügy területén.

A világegészségügyi fórum létrehozására a globális egészségügyről szóló 2010. évi bizottsági közlemény és az azt követő tanácsi következtetések után került sor. A Bizottságnak a fórumban részt vevő fő szervezeti egységei a következők: az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság, a Nemzetközi Együttműködés és a Fejlesztés Főigazgatósága és a Kutatási és Innovációs Főigazgatóság.