Buletin informativ nr. 205 – „Starea sănătății în UE”

Buletinul informativ Sănătate-UE nr. 205 – Editorial

Cum să-i ajutăm pe cetățeni să rămână sănătoși – Comisia Europeană diagnostichează starea sănătății în UE

Cum pot sistemele de sănătate din UE să rămână adecvate scopului, în termeni de eficiență, accesibilitate și reziliență? Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, analizează o parte din constatările Comisiei, bazate pe experiența acumulată pe parcursul ciclului de doi ani intitulat „Starea sănătății în UE”. Comisia tocmai a publicat cele 28 de profiluri de țară în domeniul sănătății care, împreună cu raportul însoțitor, prezintă o evaluare aprofundată a sistemelor de sănătate din țările UE.

Care a fost scopul întocmirii acestor rapoarte?

Rapoartele scot în evidență provocările comune cu care se confruntă sistemele de sănătate din UE. Oferind date și perspective cuprinzătoare, ele își propun să sprijine autoritățile naționale din sectorul sănătății în abordarea acestor provocări și în luarea deciziilor potrivite în materie de politici și investiții.

Cum au fost pregătite rapoartele?

Profilurile de țară în domeniul sănătății au fost pregătite în cooperare cu OCDE și cu Observatorul European pentru Sisteme și Politici de Sănătate. Raportul însoțitor al Comisiei reflectă obiectivele comune de politică ale statelor membre și evidențiază domeniile potențiale în care Comisia poate încuraja învățarea reciprocă și schimbul de bune practici.

Care sunt principalele constatări?

Este nevoie să regândim modul în care ne raportăm la sănătate în procesul de elaborare a politicilor. Statele membre se confruntă cu provocări similare. Am constatat că s-au conturat 5 direcții fundamentale, fiecare dintre ele necesitând consolidarea eforturilor comune. Este vorba despre:

 • 1. Promovarea sănătății și prevenirea bolilor
  Doar aproximativ 3 % din bugetele pentru sănătate se alocă prevenirii, deși bolile netransmisibile, care deseori pot fi prevenite, generează 80 % din totalul cheltuielilor de asistență medicală. Investițiile proactive în promovarea unui stil de viață sănătos și abordarea principalilor factori de risc, precum consumul de alcool, fumatul și lipsa de activitate fizică, ar reduce cu mult povara reprezentată de bolile netransmisibile, salvând vieți și generând economii de bani.

 • 2. O asistență medicală primară mai puternică
  Din patru pacienți, unul merge direct la spital atunci când are o problemă de sănătate, pentru că accesul la asistență medicală primară nu este disponibil, ceea ce pune o presiune reală asupra spitalelor. Facilitarea accesului universal la asistență medicală primară, alături de includerea promovării și prevenirii în asistența medicală primară, ar reduce presiunea asupra terapiilor acute.

 • 3. Asistență medicală integrată
  De multe ori, pacienții au mai multe probleme de sănătate în același timp, în special pe măsură ce avansează în vârstă. Adesea sunt nevoiți să treacă printr-un întreg labirint de servicii de sănătate pentru a căuta ajutor, în loc să primească sprijin și îndrumări prin intermediul asistenței integrate. Specialiștii din domeniul sănătății trebuie să coopereze, iar infrastructura trebuie să le permită să facă acest lucru cu ușurință.

 • 4. O forță de muncă proactivă și o bună planificare
  Pentru a avea sisteme de sănătate solide, este nevoie de o forță de muncă sănătoasă. Consolidarea rolului asistenței medicale primare, punerea accentului pe prevenire și promovare și integrarea serviciilor de asistență medicală necesită o planificare și o previzionare proactivă, pentru ca forța de muncă din domeniul sănătății să facă față evoluțiilor viitoare.

 • 5. Date privind sănătatea axate pe pacient
  Știm foarte puține despre evoluția pacienților, în afară de faptul că au supraviețuit sau nu. Cum afectează o boală activitățile de zi cu zi ale pacienților? Cum au reușit tratamentele să le amelioreze calitatea vieții? Avem nevoie de mai multe date axate pe pacient, care să evidențieze experiențele trăite și rezultatele obținute, iar noile tehnologii ne permit să facem acest lucru.

Ce urmează acum, când se încheie primul ciclu „Starea sănătății în UE”?

Statele membre au acum posibilitatea de a face un pas mai departe, pe bază voluntară, solicitând o întâlnire cu experții care au elaborat aceste rapoarte. Și, chiar dacă acest ciclu se încheie, un altul tocmai a început. Întrucât în următorii doi ani vor fi elaborate noi rapoarte, sperăm că ele vor reflecta tot mai mult progresele reale și schimbarea modului în care ne raportăm la sănătate, în special în alte domenii de politică.