Egészségügy és a strukturális alapok

Beruházási terv

Az európai beruházási tervvel az EU fokozni kívánja versenyképességét és ösztönözni szeretné területén a beruházásokat a munkahelyteremtés és a fenntartható növekedés előmozdítása érdekében.

Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA)

Az Európai Bizottság és az EBB csoport közötti partnerség eredményeként létrejött Európai Stratégiai Beruházási Alap az európai beruházási terv sarokköve, mely pénzügyi garancia nyújtásával 3 év alatt 315 milliárd euró értékű, 2020-ig történő kiterjesztése nyomán pedig 500 milliárd euró értékű beruházást hivatott generálni.

Az Európai Stratégiai Beruházási Alapról szóló rendeletben megnevezett prioritási területek között az innovatív egészségügyi megoldások, az új gyógyszerek, illetve a szociális infrastruktúrák területe is szerepel. Az uniós egészségügyi szektor az e területekre irányuló beruházásokkal hozzájárul az európai beruházási terv növekedési, foglalkoztatási és versenyképességi célkitűzéseinek megvalósításához.

Az európai beruházási terv megvalósítása

Az egészségügyi szektorbeli beruházási javaslatokat az Európai Beruházási Banknak kell küldeni. A pályázatok elbírálását az EBB és az ESBA beruházási bizottsága együtt végzi.

Az európai beruházási terv további pillérei a beruházások előtt álló akadályok felszámolását szolgáló szabályozási intézkedések és a beruházásokat ösztönző célzott kezdeményezések:

  • az Európai Beruházási Tanácsadó Platform (EBTP) – az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank közös kezdeményezése, mely segítséget nyújt a projektfejlesztéshez, a kapacitásépítéshez, valamint pénzügyi tanácsadással szolgál a befektetők és a projektgazdák számára;
  • a Beruházási Projektek Európai Portálja (BPEP) – ez az új portál lehetővé teszi az EU területén letelepedett köz- és magánprojektgazdák számára, hogy beruházási projektjüket világszerte megismertessék a potenciális befektetőkkel.