Egészségügy és a strukturális alapok

ƒ„Az EU az egészségügyért” (2021–2027) – az egészségesebb Európai Unió jövőképét megfogalmazó uniós program

A koronavírus-járvány drámai hatást gyakorolt az európai egészségügyi rendszerekre, egészségügyi dolgozókra és betegekre. Az Európai Unió ezért dolgozta ki „az EU az egészségügyért” programot, amely 5,1 milliárd eurós befektetéssel minden idők legbőkezűbb egészségügyi programja. Rendeltetése, hogy finanszírozást nyújtson az uniós tagországoknak, egészségügyi szervezeteknek és nem kormányzati szervezeteknek. A rendelkezésre álló forrásokért 2021-ben lehet majd pályázni. Ezt a honlapot a beérkező információkkal folyamatosan frissítjük.

Tevékenységi terület

„Az EU az egészségügyért” program:

 • elő fogja segíteni, hogy az EU hatékonyabban felkészüljön a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekre:
  • egészségügyi felszerelésekből álló készleteket fog felhalmozni válsághelyzetek idejére;
  • létrehozza az egészségügyi dolgozók és szakértők tartalékos állományát, melynek tagjait válság esetén Unió-szerte mozgósítani lehet majd;
  • szigorítja az egészségügyi veszélyhelyzetek alakulásának felügyeletét;
 • meg fogja erősíteni az egészségügyi rendszereket, hogy azok kezelni tudják a járványhelyzeteket éppúgy, mint a hosszú távú kihívásokat – ennek érdekében:
 • biztosítani fogja, hogy a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök elegendő mennyiségben és megfizethető áron álljanak rendelkezésre, ösztönözni fogja az antimikrobiális szerek körültekintő és hathatós használatát, valamint elő fogja mozdítani az orvostudományi és gyógyszerészeti innovációt és a környezetkímélő gyártási technológiák térnyerését.

A Bizottság egészségügyi prioritásai

„Az EU az egészségügyért” program a Bizottság által sürgető egészségügyi prioritásként meghatározott célok megvalósításáért folyó munkát – többek között a rák elleni küzdelmet, valamint az antibiotikum-rezisztens fertőzések számának csökkentésére, illetve az átoltottság növelésére irányuló erőfeszítéseket – is nagyban elő fogja mozdítani.

Az EU ki fogja bővíteni a ritka betegségekkel foglalkozó európai referenciahálózatokat és a hasonlóan sikeres kezdeményezéseket, és a jövőben is azon fog dolgozni, hogy nemzetközi együttműködés valósuljon meg a globális egészségügyi fenyegetések és kihívások leküzdése céljából.

Az egészségügyi szakpolitikák finanszírozása további forrásokból

Egyéb uniós programok további egészségügyi beruházásokkal fogják erősíteni „az EU az egészségügyért” program hatását:

 • az Európai Szociális Alap Plusz (ESZA+) a kiszolgáltatott csoportok egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését támogatja;
 • az Európai Regionális Fejlesztési Alap a regionális egészségügyi infrastruktúrák fejlesztését segíti elő;
 • az Európai horizont az egészségügyi kutatásokat mozdítja elő;
 • az uniós polgári védelmi mechanizmus/rescEU sürgősségi egészségügyi készletek létrehozását célozza;
 • a Digitális Európa és az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz a digitális egészségügyi eszközök működtetéséhez szükséges digitális infrastruktúra kiépítését teszi lehetővé.

Korábbi egészségügyi programok

A 2003 és 2007, valamint 2008 és 2013 közötti egészségügyi programok olyan szaktudást és bizonyítékokat eredményeztek, amelyek megalapozták a tájékozott szakpolitikai döntéshozatalt, és további kutatásokhoz szolgáltak alapul. Az egyebek közt bevált módszereket, eszközöket és módszertani anyagokat tartalmazó tudáshalmaz a népegészségügyben érdekeltek és a társadalom egészének javát egyaránt szolgálta (pl. a diagnosztikai tesztek javítása, a rákbetegséggel kapcsolatos nemzeti cselekvési tervek kidolgozásához a tagállamok részére nyújtott támogatás, a betegellátás javítása révén).

További információk