EU Common Entry Gate (EU-CEG)

Ghid de utilizare

Potrivit prevederilor Directivei privind produsele din tutun (2014/40/UE) , producătorii și importatorii de produse din tutun, țigarete electronice și flacoane de reumplere trebuie să transmită anumite informații importante autorităților din statul membru în care intenționează să-și comercializeze produsele. Instrumentul informatic prin care se pot transmite informațiile se numește Platforma comună a UE de transmitere a datelor (EU Common Entry Gate, EU-CEG).

Această secțiune vă explică, pas cu pas, cum puteți utiliza platforma EU-CEG pentru a transmite statelor membre ale UE informații despre produsele din tutun, țigaretele electronice și flacoanele de reumplere, pentru a vă conforma Directivei privind produsele din tutun (2014/40/UE) .

Vă rugăm să citiți cu atenție acest ghid înainte de a începe.

1) Trebuie să ne înregistrăm și să obținem un „cod de identificare al furnizorului de date”?

Trebuie să vă înregistrați și să solicitați un cod de identificare al furnizorului de date dacă:

 • sunteți producător sau importator de produse din tutun, țigarete electronice și flacoane de reumplere.
  Va trebui să introduceți acest cod ori de câte ori transmiteți informații referitoare la produse utilizând EU-CEG. De asemenea, acesta trebuie menționat în cadrul unei eventuale corespondențe referitoare la informațiile pe care le transmiteți.

NU AVEȚI NEVOIE de un cod de identificare al furnizorului de date dacă:

 • sunteți o parte terță (ex. firmă sau consultant contractat de producător/importator) care transmite informațiile în numele unui producător/importator.

Dacă vi se cere să obțineți un cod de identificare al furnizorului de date în numele unui producător sau importator, trebuie să completați formularul cu datele producătorului sau importatorului respectiv.

NOTĂ: Codul de identificare al furnizorului de date nu vă oferă acces la informații sau funcționalități suplimentare în cadrul platformei EU-CEG.

2) Cum putem obține un cod de identificare al furnizorului de date?

Iată etapele pe care trebuie să le parcurgeți:        

 1. Creați-vă un cont ECAS (dacă nu aveți deja unul)
 2. Descărcați formularul de înregistrare 
 3. Citiți formularul de înregistrare și ghidul de solicitare a unui cod de identificare a furnizorului de date , disponibil în toate limbile oficiale ale UE
 4. Completați formularul
 5. Depuneți formularul (urmați instrucțiunile din formular).
NOTĂ: Vă recomandăm să completați formularul cât mai detaliat posibil (inclusiv câmpurile opționale) și să atașați eventual documente oficiale (ex. certificatul de înregistrare al societății, o factură de la utilități, o declarație fiscală).

După ce primim formularul completat, demarăm procesul de atribuire a unui cod de identificare a furnizorului de date.

Vă prevenim că procesul poate dura mai multe zile, în special în perioadele aglomerate.

Înainte de a emite codul de identificare, este posibil să vă solicităm informații suplimentare.  Ne rezervăm dreptul de a revoca un cod de identificare, dacă acest lucru se dovedește necesar.

3) Transmiterea informațiilor privind produsele din tutun

Veți găsi informațiile pe care trebuie să le transmiteți prin intermediul platformei EU-CEG în:

Articolul 5 din Directiva 2014/40/UE și Decizia de punere în aplicare referitoare la transmiterea informațiilor privind produsele din tutun.

Informațiile trebuie transmise autorităților din statul membru care vă interesează înainte de a introduce pe piață un produs nou sau modificat.

În cazul produselor care se aflau deja pe piață la 20 mai 2016, trebuie să trimiteți informațiile cerute până la 20 noiembrie 2016.

Consultați dicționarul de date privind produsele din tutun pentru a afla mai multe despre informațiile solicitate. Unele părți din dicționar se aplică și produselor din plante pentru fumat (altele decât tutunul).

4) Transmiterea informațiilor privind țigaretele electronice și flacoanele de reumplere

Veți găsi informațiile pe care trebuie să le transmiteți prin intermediul platformei EU-CEG în:

Articolul 20 din Directiva 2014/40/UE și Decizia de punere în aplicare referitoare la transmiterea informațiilor privind țigaretele electronice și flacoanele de reumplere.

Informațiile trebuie transmise autorităților din statul membru care vă interesează cu 6 luni înaintea datei vizate pentru introducerea pe piață a unui produs nou sau modificat substanțial.

În cazul produselor care se aflau deja pe piață la 20 mai 2016, trebuie să trimiteți informațiile cerute până la 20 noiembrie 2016.

Consultați dicționarul de date privind țigaretele electronice și flacoanele de reumplere pentru a afla mai multe despre informațiile solicitate. Unele părți din dicționar se aplică și produselor fără nicotină.

5) Opțiuni tehnice pentru transmiterea datelor

După ce primiți codul de identificare al furnizorului de date, veți putea alege una din cele două soluții de trimitere a informațiilor despre produse către statele membre ale UE prin intermediul platformei EU-CEG:

 1. Soluția independentă (pentru firme cu o infrastructură IT de mici dimensiuni)
  Întreprinderea utilizează un generator de fișiere XML pentru a crea seturi de date care pot fi încărcate ulterior pe platforma EU-CEG.
 2. Soluția de la sistem la sistem (pentru firme cu o infrastructură IT amplă sau cu multe produse)
  Întreprinderea trebuie să acceseze rețeaua e-Delivery, o rețea gestionată de Comisie care permite transferul de informații în condiții de siguranță și fiabilitate. După ce primiți codul de identificare al furnizorului de date, departamentul IT al Comisiei vă va transmite instrucțiuni suplimentare pentru utilizarea acestei soluții tehnice.

Pentru detalii despre cele două soluții, consultați orientările tehnice și/sau vizitați biblioteca on-line CircaBC (a se vedea tabul Descărcări ).

Declarație de confidențialitate

Pentru detalii despre utilizarea și protecția datelor dumneavoastră cu caracter personal, citiți declarația de confidențialitate .