EU Common Entry Gate (EU-CEG)

Detaljne upute

U skladu s Direktivom o duhanskim proizvodima (2014/40/EU)  proizvođači i uvoznici duhanskih proizvoda, e-cigareta i spremnika za ponovno punjenje dužni su dostaviti ključne informacije nadležnim tijelima država članica na čije tržište planiraju staviti svoje proizvode. IT aplikacija za dostavu informacija zove se zajedničko mjesto elektroničkog ulaza EU-a (EU-CEG).

Kako se koristiti sustavom zajedničkog mjesta elektroničkog ulaza EU-a (EU-CEG) za dostavljanje informacija državama članicama o duhanskim proizvodima, e-cigaretama i spremnicima za ponovno punjenje na temelju Direktive o duhanskim proizvodima 2014/40/EU .

Prije nego što počnete, pozorno pročitajte ove informacije.

1. Trebam li zatražiti identifikacijski broj pošiljatelja?

Morate ga zatražiti:

 • ako ste proizvođač ili uvoznik duhanskih proizvoda, e-cigareta i spremnika za ponovno punjenje.
  Identifikacijski broj pošiljatelja trebat će vam za svako dostavljanje informacija putem aplikacije EU-CEG. Treba ga navesti i u svakoj korespondenciji o informacijama koje dostavljate.

Identifikacijski broj pošiljatelja NIJE vam potreban:

 • ako ste treća strana (npr. poduzeće ili savjetnik koje/kojeg je unajmio proizvođač/uvoznik) koja dostavlja informacije u ime proizvođača/uvoznika.

U obrazac za prijavu morate unijeti podatke o poduzeću proizvođača ili izvoznika čak i ako u ime proizvođača ili uvoznika tražite identifikacijski broj pošiljatelja.

NAPOMENA: S pomoću identifikacijskog broja pošiljatelja ne možete pristupiti dodatnim informacijama ili funkcijama u sustavu EU-CEG.

2. Kako zatražiti identifikacijski broj pošiljatelja?

Treba učiniti sljedeće:        

 1. ako ga već nemate, otvorite ECAS račun
 2. preuzmite obrazac za prijavu 
 3. pročitajte obrazac i upute za prijavu , koje su dostupne na svim jezicima EU-a
 4. ispunite obrazac
 5. podnesite obrazac (slijedite upute koje su navedene na njemu).
NAPOMENA: Obrazac ispunite što detaljnije (uključujući neobvezna polja) i priložite sve službene dokumente (npr. potvrdu o registraciji / osnivanju poduzeća, račun za komunalne usluge, poreznu prijavu).

Po primitku vašeg obrasca započinjemo postupak dodjeljivanja identifikacijskog broja pošiljatelja.

Postupak može trajati nekoliko dana, pogotovo u razdoblju povećanog opsega posla, stoga molimo za strpljenje.

Prije dodjeljivanja identifikacijskog broja možda ćemo trebati dodatne informacije.  Prema potrebi zadržavamo i pravo oduzimanja identifikacijskog broja pošiljatelja.

3. Dostavljanje informacija o duhanskim proizvodima

Popis informacija koje je potrebno dostaviti koristeći se aplikacijom EU-CEG nalazi se ovdje:

članak 5. Direktive 2014/40/EU i Provedbena odluka o dostavljanju informacija o duhanskim proizvodima.

Informacije morate dostaviti nadležnim tijelima odgovarajuće države članice prije stavljanja na tržište novog ili izmijenjenog proizvoda.

Informacije o proizvodima koji su bili na tržištu prije 20. svibnja 2016. morate dostaviti do 20. studenoga 2016.

Dodatne pojedinosti o informacijama koje se zahtijevaju pronaći ćete u rječniku podataka o duhanskom proizvodu. Dijelovi tog rječnika odnose se i na biljne proizvode za pušenje.

4. Dostavljanje informacija o e-cigaretama i spremnicima za ponovno punjenje

Popis informacija koje je potrebno dostaviti koristeći se aplikacijom EU-CEG nalazi se ovdje:

članak 20. Direktive 2014/40/EU i Provedbena odluka o dostavljanju informacija o e-cigaretama i spremnicima za ponovno punjenje.

Informacije morate dostaviti nadležnim tijelima odgovarajuće države članice šest mjeseci prije stavljanja na tržište novog ili bitno izmijenjenog proizvoda.

Informacije o proizvodima koji su bili na tržištu prije 20. svibnja 2016. morate dostaviti do 20. studenoga 2016.

Dodatne pojedinosti o informacijama koje se zahtijevaju pronaći ćete u rječniku podataka o e-cigaretama i spremnicima za ponovno punjenje. Dijelovi tog rječnika odnose se i na beznikotinske proizvode.

5. Tehničke mogućnosti za dostavljanje podataka

Nakon što ste dobili identifikacijski broj pošiljatelja, za dostavljanje informacija o proizvodu s pomoću aplikacije EU-CEG na raspolaganju imate dva programa:

 1. program samostalnog dostavljanja (za poduzeća s malom IT infrastrukturom):
  poduzeća s pomoću XML generatora pripremaju informacije za dostavu koje se poslije mogu učitati u aplikaciju EU-CEG.
 2. program dostavljanja iz sustava u sustav (za poduzeća s velikom IT infrastrukturom ili s mnogo proizvoda):
  za dostavljanje informacija s pomoću ovog programa morate imati pristup mreži e-dostava. Komisija upravlja tom mrežom kojom se osigurava siguran i pouzdan prijenos informacija. Po primitku vašeg identifikacijskog broja pošiljatelja informatička služba Komisije obratit će vam se s daljnjim uputama za instaliranje ovog programa.

Za više informacija o oba programa pogledajte naše tehničke upute i/ili posjetite CircaBC, internetsku knjižnicu Komisije (vidi „Odjeljak za preuzimanje ”).

Izjava o zaštiti osobnih podataka

Za više informacija o tome kako upotrebljavamo i štitimo vaše osobne podatke pročitajte izjavu o zaštiti osobnih podataka .