EU Common Entry Gate (EU-CEG)

Detaljne upute

U skladu s Direktivom o duhanskim proizvodima (2014/40/EU) proizvođači i uvoznici duhanskih proizvoda, e-cigareta i spremnika za ponovno punjenje dužni su dostaviti ključne informacije nadležnim tijelima država članica na čije tržište planiraju staviti svoje proizvode. Te se informacije dostavljaju s pomoću IT alata EU-CEG („zajedničko mjesto elektroničkog ulaza EU-a”).


Kako se koristiti sustavom EU-CEG za dostavljanje informacija državama članicama o duhanskim proizvodima, e-cigaretama i spremnicima za ponovno punjenje u skladu s Direktivom 2014/40/EU o duhanskim proizvodima.


Prije nego što počnete, pozorno pročitajte ove informacije.

1. Trebam li zatražiti identifikacijski broj pošiljatelja?


Trebate ga zatražiti:


 • ako ste proizvođač ili uvoznik duhanskih proizvoda, e-cigareta i spremnika za ponovno punjenje.
  Identifikacijski broj pošiljatelja trebat će vam za svako dostavljanje informacija o proizvodu putem sustava EU-CEG. Treba ga navesti i u svakoj korespondenciji o dostavljenim informacijama o proizvodu.

Identifikacijski broj pošiljatelja NIJE vam potreban:


 • ako ste treća strana (npr. poduzeće ili savjetnik koje/kojeg je unajmio proizvođač/uvoznik) koja dostavlja informacije u ime proizvođača/uvoznika.

Čak i ako u ime proizvođača ili uvoznika tražite identifikacijski broj pošiljatelja, u obrazac za prijavu morate unijeti podatke o poduzeću proizvođača ili uvoznika.NAPOMENA: s pomoću identifikacijskog broja pošiljatelja ne možete pristupiti dodatnim informacijama ili funkcijama u sustavu EU-CEG.

2. Kako zatražiti identifikacijski broj pošiljatelja?


Treba učiniti sljedeće:        


 1. ako ga već nemate, otvorite korisnički račun u sustavu EU Login (bivši ECAS)
 2. preuzmite obrazac za prijavukako biste preuzeli datoteku, desnim klikom miša odaberite „Spremite poveznicu kao”
 3. ispunite obrazac
 4. podnesite obrazac (slijedite upute koje su navedene na njemu).


NAPOMENA: obrazac ispunite što detaljnije (uključujući neobvezna polja) i priložite sve službene dokumente (npr. izvadak o upisu poduzeća iz sudskog registra, račun za komunalne usluge, poreznu prijavu).

Po primitku vašeg obrasca započinjemo postupak dodjeljivanja identifikacijskog broja pošiljatelja.


Postupak može trajati nekoliko dana, pogotovo u razdoblju povećanog opsega posla, stoga molimo za strpljenje.


Prije dodjeljivanja identifikacijskog broja možda će nam trebati dodatne informacije.  Zadržavamo pravo oduzimanja identifikacijskog broja pošiljatelja ako se to pokaže potrebnim.


3. Dostavljanje informacija o duhanskim proizvodima


Informacije koje je potrebno dostaviti koristeći se sustavom EU-CEG navedene su u


članku 5. Direktive 2014/40/EU i u provedbenoj odluci o dostavljanju informacija o duhanskim proizvodima.


Informacije morate dostaviti nadležnim tijelima odgovarajuće države članice prije stavljanja na tržište novog ili izmijenjenog proizvoda.

Informacije o proizvodima koji su bili na tržištu prije 20. svibnja 2016. morate dostaviti do 20. studenoga 2016.

Dodatne pojedinosti o traženim informacijama pronaći ćete u rječniku podataka o duhanskim proizvodima. Dijelovi tog rječnika odnose se i na biljne proizvode za pušenje.


4. Dostavljanje informacija o e-cigaretama i spremnicima za ponovno punjenje


Informacije koje je potrebno dostaviti koristeći se sustavom EU-CEG navedene su u


članku 20. Direktive 2014/40/EU i u provedbenoj odluci o dostavljanju informacija o e-cigaretama i spremnicima za ponovno punjenje.

Informacije morate dostaviti nadležnim tijelima odgovarajuće države članice šest mjeseci prije stavljanja na tržište novog ili bitno izmijenjenog proizvoda.

Informacije o proizvodima koji su bili na tržištu prije 20. svibnja 2016. morate dostaviti do 20. studenoga 2016.

Dodatne pojedinosti o traženim informacijama pronaći ćete u rječniku podataka o e-cigaretama i spremnicima za ponovno punjenje. Dijelovi tog rječnika odnose se i na beznikotinske proizvode.


5. Tehničke mogućnosti za dostavljanje podataka


Nakon što dobijete identifikacijski broj pošiljatelja, informacije o proizvodu moći ćete unijeti u sustav EU-CEG s pomoću jednog od sljedeća dva programa:


 1. program samostalnog dostavljanja (za poduzeća s malom IT infrastrukturom):
  poduzeća s pomoću XML generatora pripremaju informacije za dostavu, koje se poslije mogu učitati u sustav EU-CEG
 2. program dostavljanja iz sustava u sustav (za poduzeća s velikom IT infrastrukturom ili s mnogo proizvoda):
  za dostavljanje informacija s pomoću ovog programa morate imati pristup mreži za e-dostavu. Ta mreža, kojom upravlja Komisija, omogućuje siguran i pouzdan prijenos informacija. Nakon što primite identifikacijski broj pošiljatelja, informatička služba Komisije obratit će vam se s daljnjim uputama za instaliranje tog programa.

Za više informacija o oba programa pogledajte naše tehničke upute i/ili posjetite CircaBC, internetsku knjižnicu Komisije (vidi „Odjeljak za preuzimanje”).


Izjava o zaštiti osobnih podataka


Za više informacija o tome kako upotrebljavamo i štitimo vaše osobne podatke pročitajte izjavu o zaštiti osobnih podataka.