European Reference Networks

Rețele europene de excelență și COVID-19

În contextul luptei împotriva pandemiei de coronavirus, Comisia Europeană a lansat Sistemul de sprijin pentru managementul clinic al COVID-19 (CMSS). Obiectivul său este acela de a ajuta medicii, infirmierele și alte cadre medicale din spitale care se ocupă la ora actuală de cazuri de COVID-19 peste tot în UE, Regatul Unit și în țările SEE. Sistemul le permite profesioniștilor în domeniu să comunice ușor între ei, să facă schimb de informații, să discute cazuri și să învețe unii de la alții, prin intermediul seminarelor online.

De ce să aderați la sistemul de sprijin pentru managementul clinic al COVID-19 (CMSS)?

Pornind de la experiența acumulată prin intermediul rețelelor europene de referință, această inițiativă ajută la conectarea rapidă a cadrelor medicale și a spitalelor din Europa implicate în gestionarea pandemiei de COVID-19.

Personalul medical se poate baza pe un serviciu de asistență dedicat, gestionat de Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară (DG SANTE) din cadrul Comisiei, pentru a organiza videoconferințe și a face schimb de opinii cu omologii din alte colțuri ale Europei privind posibile tratamente și modalități de abordare a cazurilor grave și complexe.

Scopul lucrului în echipă este de a accelera schimbul de informații privind diferite opțiuni de tratament și de a contribui la eliminarea unor incertitudini date de aspectele clinice necunoscute ale bolii. În final, este vital pentru pacienții infectați cu COVID-19 ca medicii care îi tratează să își poată discuta cazurile și să obțină cele mai bune sfaturi posibile. 

Dacă doriți să faceți parte din acest sistem, vă rugăm să vă înregistrați online

Cum funcționează

După ce vă înregistrați, serviciul de asistență vă va contacta și vă va furniza datele necesare pentru a putea solicita organizarea de videoconferințe sau de seminare online, precum și o bază de date cu clinicienii participanți, inclusiv afilierea acestora și datele lor de contact (țara, spitalul, numele, adresa de e-mail și numărul de telefon).

Prelucrarea datelor personale ale participanților se face în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. A se vedea Declarația de confidențialitate.

Sistemul CMSS COVID-19 constă din:

  • o bază de date cu clinicienii care tratează boala (Rețeaua de clinicieni care tratează COVID-19)  
  • un serviciu central de asistență gestionat de DG SANTE
  • un sistem de conferințe prin internet (instrumentul de comunicare WebEx) pentru videoconferințe și seminare online, care permite partajarea ecranelor (radiografii, text…) și utilizarea dispozitivelor mobile
  • o procedură simplă pentru organizarea de videoconferințe și seminare online, la cererea spitalelor identificate ca centre de referință în UE

Puteți consulta informații detaliate privind fluxul de lucru al sistemului în fișa privind sistemul CMSS pentru managementul clinic al COVID-19 .

Operațional începând cu 23 martie 2020, sistemul a fost prezentat autorităților naționale competente în Comitetul pentru securitate sanitară al UE și a fost promovat pe scară largă în rândul comunității medicale.

Consiliul RER al reprezentanților statelor membre sprijină pe deplin inițiativa CMSS COVID-19 și s-a angajat să îl popularizeze și să ofere asistență pentru implementarea sa în țările participante.

Proiectul își propune să se concentreze exclusiv pe sprijinirea clinicienilor în activitatea acestora de zi cu zi și mai puțin pe abordarea aspectelor strategice, organizatorice, logistice și de sănătate publică (de natură epidemiologică sau de monitorizare) ale pandemiei.

CMSS și seminarele online organizate de rețelele europene de referință

În contextul Sistemului de sprijin pentru managementul clinic al COVID-19 lansat de Comisia Europeană, DG SANTE organizează o serie de seminare online menite să ofere sprijin clinicienilor și altor cadre medicale care se ocupă direct de pacienții afectați de COVID-19. Bazându-ne pe experiența avută cu rețelele europene de referință (RER), avem convingerea că această serie de seminare online va reprezenta o ocazie de a difuza experiența și recomandările unora dintre experții celor 24 de rețele privind gestionarea unora dintre cele mai complexe cazuri de COVID-19, precum și a unor boli sau afecțiuni rare sau complexe.

Ce fac RER-urile pentru a-i ajuta pe pacienții afectați de boli rare și de COVID-19?

RER-urile se confruntă cu o provocare fără precedent, aceea de a-i ajuta pe pacienții afectați de boli rare care se infectează și cu noul coronavirus, să primească îngrijire și tratamente adaptate la situația lor specifică. Mai multe rețele au creat inițiative cu obiective precise.

Context

Pandemia de COVID-19 lovește țările lumii în momente diferite și cu o intensitate diferită. 

Numeroși pacienți au nevoie de îngrijire medicală foarte specializată. În cazurile extrem de grave, experiența practică legată de gestionarea pacienților este redusă și împrăștiată în toată Europa, tehnicile concrete și tratamentele fiind, în multe cazuri, experimentale. De asemenea, există limitări în privința accesului la cunoștințele acumulate de la izbucnirea pandemiei.

Comisia Europeană poate contribui semnificativ la acoperirea lacunelor și la reunirea expertizei. Aceasta este, de altfel, esența inițiativei CMSS, inspirată de experiența dobândită cu ajutorul rețelelor europene de referință.

Informații utile

Linkuri utile