European Reference Networks

Európai referenciahálózatok és a Covid19

A koronavírus-világjárvány elleni küzdelem jegyében az Európai Bizottság létrehozta a Covid19 klinikaimenedzsment-támogató rendszert (CMSS). A kezdeményezés célja, hogy az Unióban, az Egyesült Királyságban és az EGT-országokban a Covid19-betegek kezelése terén érintett egészségügyi dolgozók (orvosok, ápolók és más kórházi szakemberek) A rendszer lehetővé teszi, hogy a különböző országban és központokban dolgozó szakemberek felvegyék egymással a kapcsolatot és kommunikáljanak egymással.

Miért érdemes csatlakozni a CMSS-hez?

A kezdeményezés, amely az európai referenciahálózatok működése során összegyűlt tapasztalatokra támaszkodik, lehetővé teszi a szakértőknek, hogy a nevüket és elérhetőségi adataikat tartalmazó adatbázis frissítéseit rendszeresen megkapják. Célja, hogy Európa-szerte gyors kapcsolatfelvétel jöhessen létre a Covid19 kezelésében érintett valamennyi egészségügyi szakember és kórház között.

Az adatbázis címzettjei rendszeresen kapnak releváns információkat a Covid19-cel és az európai referenciahálózatokkal kapcsolatban.

Amennyiben csatlakozni kíván a rendszerhez, kérjük, regisztráljon az online felületen

Hogyan működik a rendszer?

Regisztráció után a résztvevők megkapják a részt vevő kórházi orvosok elérhetőségét.

A résztvevők személyes adatainak kezelése a vonatkozó uniós jogszabálynak (a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében való védelméről szóló (EU) 2018/1725 rendelet) megfelelően történik. Bővebb információkkal a CMSS adatvédelmi nyilatkozata szolgál.

A 2020. március 23. óta működő rendszert – amellyel a tagállamok illetékes hatóságai az EU Egészségügyi Biztonsági Bizottságának ülése során ismerkedhettek meg – az EU az egészségügyi dolgozók széles körében népszerűsíti.

A tagállamok európai referenciahálózatokkal foglalkozó testülete teljes mértékben támogatja a Covid19 CMSS kezdeményezést, segítséget nyújt az egyes országokon belüli működtetéséhez, és elkötelezetten törekszik a rendszer ismertségének növelésére.

A projekt kizárólag a kezelőorvosok napi szintű támogatására összpontosít. Nem célja, hogy választ találjon a világjárványt érintő stratégiai, szervezeti, logisztikai és népegészségügyi (járványügyi vagy felügyeleti) kérdésekre.

Mit tesz az európai referenciahálózat-rendszer a ritka betegségek és a Covid19 által egyszerre érintett betegek érdekében?

Az európai referenciahálózatok számára példátlanul nagy kihívást jelent elősegíteni, hogy a ritka betegséggel élő, új koronavírussal megfertőződött betegek sajátos helyzetüknek megfelelő ellátásban és gyógykezelésben részesülhessenek. Ennek érdekében több európai referenciahálózat is indít célirányos kezdeményezéseket.

Az európai referenciahálózatok webináriumai

Az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság az Európai Bizottság által életre hívott Covid19 CMSS égisze alatt webináriumsorozatot szervezett a betegellátás frontvonalában küzdő kezelőorvosok és más egészségügyi szakemberek támogatására. A webináriumsorozat, amely a 24 európai referenciahálózat működése során összegyűlt tapasztalatokra támaszkodott, a hálózat számos szakértőjének ismereteit és ajánlásait közvetítve segíti elő a legösszetettebb helyzetben lévő, a Covid19-en kívül valamilyen ritka vagy komplex betegséggel is küzdő páciensek kezelését.

Hasznos információk

Hasznos linkek