European Reference Networks

A tagállamok képviselőiből álló testület

A tagállamok képviselőiből álló testület az Európai Bizottság végrehajtási határozatában foglaltak szerint 2014. február 5-én jött létre.

A testület főbb feladatai:

  • A hálózatra vonatkozó javaslatok és az egészségügyi szolgáltatók tagsági pályázatainak jóváhagyása
  • Azon egészségügyi szolgáltatók jóváhagyása, amelyek egy létező hálózathoz kívánnak csatlakozni
  • Hálózat megszüntetése (értékelés)
  • Döntés tagság megszűnéséről

A testület működése

  • A testület eljárási szabályzata irányadó.
  • A testület tagjai az uniós tagállamok és az EGT-országok képviselői (országonként max. két képviselőt lehet kijelölni).
  • Az elnökséget az Európai Bizottság és a tagoknak a testület által két évre megválasztott képviselője közösen tölti be.
  • A testület jelenlegi társelnökei a tagok részéről Dr. Lennart Christiansson (Svédország) és a Bizottság részéről Dr. Andrzej Rys, az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság B. Igazgatóságának igazgatója.

Ülések és fő dokumentumok

Nemzeti stratégiák az EU-ban

Több uniós ország már kidolgozta a ritka, alacsony előfordulási gyakoriságú vagy összetett betegségek kezelésére vonatkozó nemzeti rendelkezéseket. Más EU-tagállamok jelenleg alakítják ki az ezzel kapcsolatos stratégiájukat, arra is választ keresve, hogyan kapcsolják össze a tagállami fellépést az európai referenciahálózatok tevékenységével.

A lenti dokumentumok ismertetik a szakértői központok és (adott esetben) az egyéb nagymértékben szakosodott szolgáltatók jóváhagyására vonatkozó nemzeti kritériumokat, illetve rendszereket. Ezek a nemzeti stratégiák várhatóan segíteni fognak az európai referenciahálózatok szerepének előmozdításában nemzeti szinten, és meg fogják könnyíteni a bevált módszerek EU-tagországok közötti megosztását.

 Ausztria Olaszország
 Belgium Lettország
 Bulgária Litvánia
 Horvátország Luxemburg
 Ciprus Málta
 Csehország Hollandia
 Dánia Lengyelország
 Észtország Portugália
 Finnország Románia
 Franciaország Szlovákia
 Németország Szlovénia
 Görögország Spanyolország
 Magyarország Svédország
 Írország 

 

 EGT-országok

  NorvégiaLiechtenstein

 Más országok

 Egyesült Királyság