Elektromagnetna polja

Politika

Električni in elektronski sistemi so tako zelo del našega vsakdana, da si težko predstavljamo življenje brez njih. Zaradi njih je kakovost življenja veliko boljša, vendar so tudi vir elektromagnetnega sevanja (neionizirno sevanje), ki pri določeni frekvenci lahko povzroči segrevanje biološkega tkiva (tako kot v mikrovalovnih pečicah).

Elektromagnetna polja so različnih frekvenc, ki jih merimo v hertzih (Hz), tj. število nihajev na sekundo. Uporabljajo se na različnih področjih:

  • močna statična magnetna polja (0 Hz) se uporabljajo za medicinsko slikanje z magnetno resonanco
  • nizke frekvence (50 Hz) so v omrežjih izmeničnega toka in v električnih napeljavah v naših domovih in pisarnah,
  • električnih daljnovodih in gospodinjskih električnih aparatih, denimo sesalnikih, sušilnikih za lase in likalnikih
  • visoke frekvence so značilne za radijske sprejemnike, televizorje, mobilne telefone, brezzične povezave, mikrovalovne pečice itd.

Še pred nekaj desetletji so bili glavni viri elektromagnetnega sevanja, ki jih je ustvaril človek, radijski in televizijski oddajniki ter visokonapetostno električno omrežje. Toda z izjemno hitrim razvojem mobilne telefonije in drugih elektronskih naprav po letu 1990 se je povečalo tudi število virov in vrst elektromagnetnega sevanja, ki smo jim izpostavljeni. To povzroča zaskrbljenost glede morebitnih škodljivih posledic za zdravje.

Najpogostejša vprašanja in odgovori (na voljo tudi v japonščini) o elektromagnetnem sevanju so zbrani v dokumentu, ki ga je pripravila Evropska komisija.