Elektromágneses terek

Szakpolitika

Az elektronikus és elektromos rendszerek oly mértékben elterjedtté váltak, hogy ma már nehezen képzelhető el az élet nélkülük. Noha vitathatatlan, hogy ezek a rendszerek sokféleképpen javítják életminőségünket, működésük során elektromágneses tereket hoznak létre (nem ionizáló sugárzás), ez a sugárzás pedig bizonyos szint felett (hasonlóan a mikrohullámú sütőhöz) felmelegítheti az emberi testet alkotó biológiai szöveteket.

Az elektromágneses sugárzás hertzben (Hz) vagy másodpercenkénti rezgésszámban kifejezett frekvenciája nagyon különböző attól függően, milyen elektromos berendezésről van szó:

  • erős statikus mágneses tereket (0 Hz) használnak orvosi MRI-vizsgálatok során;
  • alacsony frekvencia (50 Hz frekvenciájú szabványos váltakozó áram, AC) jellemzi az otthonokat és irodákat villamos energiával ellátó hálózatot, valamint
  • a villamos vezetékeket és a háztartási elektromos készülékeket, pl. a porszívókat, hajszárítókat és vasalókat;
  • magas frekvenciákat használnak a rádiók, a televíziókészülékek, a mobiltelefonok, a vezeték nélküli helyi hálózatok (wifi), a mikrohullámú sütők stb.

Néhány évtizeddel ezelőttig jóformán csak a rádió- és TV-adók, illetve a nagyfeszültségű villamos vezetékek voltak a mesterséges elektromágneses sugárzás forrásai. A mobil távközlési berendezések és más elektromos készülékek gyors térhódítása az 1990-es évek óta megsokszorozta az elektromos terek forrásait és típusait. Hamarosan aggályok merültek fel ezeknek a készülékeknek az egészségre gyakorolt lehetséges káros hatásait illetően.

Az Európai Bizottság külön dokumentumban összegezte az elektromágneses terekkel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseket és az azokra adott válaszokat (a dokumentum japán nyelven is rendelkezésre áll).