Elektromagneettiset kentät

EU:n toimet

Sähköiset ja elektroniset laitteet ovat nykyään niin yleisiä, että on vaikea kuvitella elämää ilman niitä. Laitteet parantavat elämänlaatuamme monella tavalla, mutta synnyttävät myös sähkömagneettisia kenttiä eli ionisoimatonta säteilyä, joka riittävän suurina määrinä saattaa lämmittää biologista kudosta (samalla tavoin kuin mikroaaltouunissa tapahtuu).

Sähkömagneettisilla kentillä on eri taajuuksia. Taajuus ilmaistaan hertseinä (Hz) eli värähtelyinä sekunnissa, ja eri taajuudet sopivat eri käyttötarkoituksiin:

  • voimakkaita staattisia magneettikenttiä (0 Hz) käytetään lääketieteellisessä magneettikuvauksessa
  • pientaajuisia (50 Hz) kenttiä syntyy tavallisessa koteihin ja toimistoihin syötettävässä vaihtovirtasähkössä, voimajohdoissa ja kotitalouksien sähkölaitteissa kuten pölynimureissa, hiustenkuivaajissa ja silitysraudoissa
  • korkeita taajuuksia käytetään radioissa, televisioissa, matkapuhelimissa, langattomissa verkoissa, mikroaaltouuneissa jne.

Vielä muutama vuosikymmen sitten TV- ja radioantennit sekä suurjännitevoimajohdot olivat tärkeimmät ihmisen valmistamat sähkömagneettisia kenttiä synnyttävät lähteet. Muun muassa langattoman tietoliikenteen nopea kehittyminen 1990-luvulta alkaen on huomattavasti lisännyt sähkömagneettisten kenttien lähteitä ja monimuotoisuutta. Tämä on saanut ihmiset huolestumaan kenttien mahdollisista kielteisistä terveysvaikutuksista.

Usein kysyttyjä kysymyksiä sähkömagneettisista kentistä (myös japaniksi)