Elektromagnetiske felter

Politik

Elektriske og elektroniske systemer er nu så almindelige, at det er svært at forestille sig en verden uden. De er med til at forbedre vores livskvalitet på mange måder, men skaber også elektromagnetiske felter (ikke-ioniserende stråling), som i tilstrækkelige mængder kan opvarme biologisk væv (som i mikrobølgeovne).

Elektromagnetiske felter har forskellig frekvens – udtrykt i hertz (Hz) eller svingninger pr. sekund – som passer til forskellige formål, f.eks.:

  • stærke magnetisk-statiske felter (0 Hz), som bruges i medicinske MRI-scanninger
  • lavfrekvens (50 Hz), som i den almindelige vekselstrøm i vores hjem og på vores kontorer, i stærkstrømsledninger og elektriske husholdningsapparater som støvsugere, hårtørrere og strygejern
  • power lines and household electrical appliances such as vacuum cleaners, hairdryers and irons
  • højfrekvens, som bruges i radioer, fjernsyn, mobiltelefoner, trådløst internet, mikroovne osv.

Indtil for omkring 20 år siden var de vigtigste kilder til menneskeskabte elektromagnetiske felter radio- og tv-antenner og højspændingsledninger. Siden 1990'erne har den hurtige udvikling af mobilkommunikation og forskellige former for elektronik væsentligt forøget antallet af kilder og typer af elektromagnetiske felter, vi bliver udsat for. Det har skabt bekymring for mulige sundhedsfarer.

De mest almindelige spørgsmål og svar (findes også på japansk) om elektromagnetiske felter er opsummeret i et dokument fra Europa-Kommissionen.