Câmpuri electromagnetice

Opinia cetățenilor

Începând din 1973, Comisia Europeană monitorizează opinia publică din statele membre prin intermediul sondajelor. Unul dintre aceste sondaje Eurobarometru  a analizat atitudinea cetățenilor față de potențialele riscuri asociate câmpurilor electromagnetice.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în 2007, numărul respondenților care s-au arătat „îngrijorați” în legătură cu potențialele riscuri asociate câmpurilor electromagnetice era aproape egal cu numărul celor care nu manifestau o astfel de îngrijorare. Majoritatea au fost însă de acord că autoritățile naționale ar putea să ia mai multe măsuri pentru a evita aceste riscuri și pentru a informa publicul.

Un nou sondaj Eurobarometru efectuat în 2010 (+ anexe) a indicat o ușoară scădere a numărului de persoane îngrijorate (de la 48 % la 46 %) dar a reconfirmat că majoritatea europenilor doresc, în continuare, ca autoritățile naționale să-și intensifice eforturile de prevenire a riscurilor și de informare a publicului. Cifrele reflectă aceleași așteptări cu privire la acțiunile Comisiei Europene (circa jumătate din respondenți).

În 2011, Comisia a avut întâlniri  cu persoane fizice și organizații interesate de câmpurile electromagnetice.