e-egészségügy

Határokon átívelő elektronikus egészségügyi szolgáltatások

Az európai e-egészségügyi digitális szolgáltatási infrastruktúra nagyban megkönnyíti az Unió polgárainak, hogy külföldi utazásaik során az EU más országaiban egészségügyi ellátást vegyenek igénybe, ugyanis lehetővé teszi az egészségügyi adatok biztonságos és hatékony megosztását az EU országai között.

Az EU valamennyi tagországában dolgoznak már az alábbi két, határokon átívelő elektronikus egészségügyi szolgáltatás fokozatos bevezetésén:

  • az elektronikus gyógyszerfelírás (és gyógyszerkiadás) lehetővé teszi az EU polgárainak, hogy egy másik uniós országban szerezzék be a gyógyszereiket. Az elektronikus vényt online lehet továbbítani a biztosítás helye szerinti országból abba az országba, ahol a beteg ki szeretné váltani a gyógyszert;
  • a beteg-összefoglaló tájékoztatást nyújt az adott személy egészségügyi állapotának fontos vonatkozásairól – pl. az esetleges allergiáiról, az általa szedett gyógyszerekről, valamint a korábbi betegségeiről és a sebészeti beavatkozásokról. Ez egy nagyobb egészségügyi adatállomány, az úgynevezett elektronikus egészségügyi nyilvántartás része. A digitális beteg-összefoglaló célja, hogy a kezelőorvos tájékoztatást kapjon saját nyelvén a beteggel kapcsolatos lényeges egészségügyi információkról, amikor az orvosi ellátást igénybe vevő beteg egy másik EU-ország lakosa. Ez különösen fontos lehet akkor, ha nyelvi akadályok is nehezítik az orvos és a páciens közötti kommunikációt. Remények szerint hosszabb távon nemcsak az alapvető egészségügyi információkkal szolgáló beteg-összefoglaló, hanem a teljes betegrekord elérhető lesz EU-szerte. Az elektronikus vények és beteg-összefoglalók megosztásának lehetősége minden uniós tagállam előtt nyitva áll.

Mind az elektronikus vények, mind a beteg-összefoglalók online megoszthatók az EU-országok között az új európai e-egészségügyi digitális szolgáltatási infrastruktúrának köszönhetően.

A következő 22 EU-ország vállalta, hogy 2021-ig fokozatosan mindkét szolgáltatást bevezeti: Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Szlovénia.

A következő elektronikus egészségügyi szolgáltatások már működőképesek:

  • Finnország: elektronikus vény a külföldre utazók számára;
  • Észtország: elektronikus vény kiváltásának lehetősége a külföldről érkező utazók számára.

Kapcsolódó információk: