Îngrijiri transfrontaliere

Politici

Politicile și sistemele de sănătate din Uniunea Europeană sunt din ce în ce mai interconectate, întrucât:

  • Pacienții solicită asistență medicală în afara țării lor de origine
  • Personalul medical este din ce în ce mai mobil, lucrând în diferite țări ale UE
  • Așteptările în domeniul asistenței medicale sunt mai ridicate
  • Se înregistrează noi evoluții ale tehnologiilor medicale.

Provocări

Stabilirea de norme clare și furnizarea de informații fiabile pentru pacienți în ceea ce privește accesul și posibilitățile de rambursare/compensare pentru asistența medicală primită într-un alt stat al UE. Noile „puncte naționale de contact” au fost create tocmai pentru a îndeplini această misiune.

Îndeplinirea așteptărilor pacienților, care doresc servicii de cea mai înaltă calitate, mai ales când acestea le sunt furnizate în altă țară. Punctele naționale de contact vor difuza informații privind calitatea serviciilor și siguranța pacienților, astfel încât aceștia să poată decide dacă să apeleze la serviciile medicale din alte țări în cunoștință de cauză.

Îmbunătățirea cooperării dintre țările UE, în interesul pacienților

Înlăturarea oricăror incertitudini juridice. Noile norme asigură, de asemenea, un echilibru între menținerea viabilității sistemelor de sănătate și protejarea dreptului pacienților de a apela la servicii medicale în afara țării lor de origine.

Legislația UE

Directiva 2011/24/UE privind drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere clarifică normele privind accesul la asistență medicală în alte țări ale UE, inclusiv rambursarea/compensarea costurilor.
Țările UE urmau să adopte, până la 25 octombrie 2013, propriile norme de punere în aplicare a directivei.

În septembrie 2015, Comisia Europeană a prezentat un raport privind funcționarea directivei .

În octombrie 2016, Comisia Europeană a publicat un raport cu date referitoare la aplicarea Directivei privind asistența medicală transfrontalieră  în statele membre (versiunea actualizată - 27 octombrie 2016).

Informații suplimentare

Comunicat de presă
Declarația comisarului pentru sănătate, Tonio Borg, la intrarea în vigoare a directivei privind aplicarea drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere

Întrebări și răspunsuri
Întrebările dumneavoastră privind asistența medicală transfrontalieră

Puncte naționale de contact
Pentru informații despre cum să vă valorificați dreptul la asistență medicală în altă țară din UE, consultați Portalul Europa ta - Cetățeni, secțiunea „Sănătate”.
Pentru informații detaliate, apelați la punctul național de contact  din țara dumneavoastră.

Videoclip

 

Urmăriți videoclipul 

Pliant
„Ce trebuie să știți înainte de a pleca”