Nalezljive bolezni

Politika

V zadnjih desetletjih so države članice EU nalezljive bolezni uspešno premagovale z zdravljenjem in preventivnimi ukrepi. Pojavnost nalezljivih bolezni se je znižala ali ostala nespremenjena, med glavnimi vzroki smrti v EU pa niso več nalezljive bolezni, temveč rak ter bolezni srca in ožilja.

Mikroorganizmi se nenehno prilagajajo novim razmeram, zato moramo biti pripravljeni na nove izbruhe nalezljivih bolezni. V preteklosti se je EU tako spopadla z virusom aidsa (v 80. letih 20. stoletja), creutzfeldt-jakobovo boleznijo (v 90. letih), virusom SARS (2003) in nazadnje pandemično gripo. EU mora poiskati rešitve tudi za druge težave, denimo mikroorganizme, ki so razvili odpornost na antibiotike.

Strategija EU za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni temelji na:

  • spremljanju,
  • hitrem odkrivanju,
  • hitrem ukrepanju.

Mreža EU

Leta 1999 je bila ustanovljena mreža za epidemiološko spremljanje in obvladovanje nalezljivih bolezni v Evropski uniji . Glavni nalogi mreže sta:

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni je bil ustanovljen leta 2005. Pomaga pri opredeljevanju in ocenjevanju tveganja, povezanega z obstoječimi in novimi nevarnostmi za zdravje ljudi, ki so posledica nalezljivih bolezni.