Boli infecţioase

Politici

În ultimele decenii, ţările UE au combătut cu succes bolile infecţioase, prin tratament şi prevenire. Rata bolilor infecţioase fie a scăzut, fie a rămas stabilă şi, în cele mai multe cazuri, decesele înregistrate în statele membre se datorează unor boli neinfecţioase, precum cancerul sau bolile de inimă.

Totuşi, microorganismele se adaptează şi trebuie să ne aşteptăm la izbucnirea unor noi infecţii, aşa cum s-a întâmplat cu HIV/SIDA în anii '80, cu variantele bolii Creutzfeldt-Jakob în anii '90, cu SRAS (sindromul respirator acut sever) în 2003 şi cu gripa pandemică. De asemenea, trebuie găsite soluţii şi pentru alte probleme, precum rezistenţa microorganismelor la antibiotice.

Pentru a face faţă ameninţării bolilor transmisibile, politica UE se axează pe:

  • supraveghere
  • detectare rapidă
  • reacţie rapidă

Reţeaua UE

În 1999, s-a înfiinţat reţeaua UE pentru supraveghere epidemiologică şi controlul bolilor transmisibile . Aceasta este orientată către:

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC)

ECDC a fost creat în 2005 pentru a oferi sprijin Uniunii prin identificarea şi evaluarea ameninţărilor la adresa sănătăţii, reprezentate de bolile infecţioase existente sau emergente.