Fertőző betegségek

Szakpolitika

Az elmúlt évtizedek során az Európai Unió országai a betegségek kezelése és a megelőzés területén sikerrel vették fel a harcot a fertőző betegségekkel. A fertőzéses megbetegedések arányát sikerült csökkenteni vagy stabilizálni, és az Európai Unió országaiban a halálesetek többségét ma már többnyire olyan nem-fertőző betegségek okozzák, mint a rák vagy a szívroham.

A mikroorganizmusok azonban alkalmazkodóképesek, ezért új és újonnan megjelenő fertőzésekkel kell számolnunk; ilyen volt például az 1980-as években a HIV/AIDS, az 1990-es években a Creutzfeldt-Jakob betegség új variánsainak, illetve 2003-ban a SARS és az influenza világjárvány megjelenése. A fentieken kívül más kihívásokkal, például a mikroorganizmusok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájával is szembe kell néznünk.

A fertőző betegségek veszélyének kezelésére az Európai Unió szakpolitikájában elsősorban a következő területekre koncentrál:

  • felügyelet
  • a vírusok gyors kimutatása
  • gyors fellépés

Európai hálózat

1999 óta működik az Európai Unióban a fertőző betegségek járványügyi felügyeleti és ellenőrzési hálózata . A hálózat elsősorban a következő célokat szolgálja:

Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC)

Az ECDC-t 2005-ben hozták létre abból a célból, hogy a fertőző betegségek által az emberi egészséget fenyegető, fennálló és újonnan megjelenő veszélyek kockázatának megállapítása és értékelése révén segítse az Európai Unió tevékenységét.