Alkohol

Áttekintés

Az alkoholfogyasztással összefüggő egészségkárosodás jelentős közegészségügyi problémát jelent az Európai Unióban, mivel a betegségek és a korai elhalálozások több mint 7%-a ennek a számlájára írható. Hosszú távon még a mérsékelt alkoholfogyasztás is növeli egyes szívbetegségek, májbetegségek, valamint a rák kialakulásának kockázatát, a gyakori és jelentős mértékű alkoholfogyasztás pedig függőséghez vezethet.

Az alkoholpolitika elsősorban a tagállamok hatáskörébe tartozik. Alkoholpolitikai stratégiájával az EU azt célozza, hogy segítséget nyújtson a tagállamoknak az alkoholfogyasztással összefüggő ártalmak csökkentésére irányuló erőfeszítéseikhez. A stratégia végrehajtásában elért előrehaladást a Bizottság kétszer is felmérte, 2009-ben és 2013-ban.

Az alkoholfogyasztás és az azzal összefüggő ártalmak alakulását és tendenciáit az EU-ban az alkohollal és egészséggel kapcsolatos európai információs rendszer (EUSAH) kíséri figyelemmel. Az EUSAH rendszert az uniós közegészségügyi programok keretében az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közösen gondozza. Együttműködésük eredményeképpen rendszeres jelleggel országprofilok is készülnek, amelyek áttekintést adnak az egyes EU-országok alkoholfogyasztási és egészségügyi helyzetéről.

Uniós szintű koordináció

Az alkoholfogyasztással kapcsolatos tagállami szakpolitikákkal és intézkedésekkel foglalkozó bizottság (CNAPA) kulcsszerepet játszik az EU-országok közötti együttműködés és koordináció megkönnyítésében, és nagyban hozzájárul a szakpolitika alakításához.

Az alkoholfogyasztással kapcsolatos tagállami szakpolitikákkal és intézkedésekkel foglalkozó bizottság (CNAPA)

A CNAPA évente kétszer ülésezik Luxemburgban, tagjait az EU-országok delegálják. Azért jött létre, hogy a tagállamokkal megismertesse a már bevált gyakorlati megoldásokat, és az EU-n belül a lehető legszélesebb körű konszenzust teremtve közelítse egymáshoz az alkohollal kapcsolatos tagállami szakpolitikákat.

Európai Alkohol és Egészség Fórum

Az Európai Alkohol és Egészség Fórum (EAHF) keretében az e területen európai szinten tevékenykedő szervezetek összehasonlíthatják módszertani szemléletüket, és aktívan felléphetnek az egészségre ártalmas szintű alkoholfogyasztással szemben.

Támogatás

Közegészségügyi programján keresztül a Bizottság számos olyan projektet és egyéb kezdeményezést támogat, amely az alkoholfogyasztással összefüggő ártalmak kezelésére irányul. Az alkoholfogyasztással összefüggő ártalmak csökkentését szolgáló együttes fellépés (JA RARHA)  (2014–2016) szerepe az volt, hogy segítse az uniós tagállamok munkáját (webhely) az alkoholfogyasztással összefüggő ártalmak visszaszorítása érdekében.