Navigation path

Cum îmi pot proteja ideile de afaceri?

Cum îmi pot proteja ideile de afaceri?

Vă puteți proteja ideile tratându-le drept confidențiale (secret comercial) și/sau utilizând un acord de confidențialitate atunci când le împărtășiți cu alte persoane, înainte ca produsul sau serviciul dumneavoastră să fie gata pentru lansarea pe piață. Înainte de a transpune ideea într-un produs sau serviciu, ar trebui să vă gândiți și la modul în care să beneficiați de drepturi exclusive. Există mai multe tipuri de drepturi privind proprietatea intelectuală (PI) - inclusiv brevete, mărci comerciale, drepturi privind desenele și modelele, drepturi de autor – concepute pentru a proteja executarea ideii dumneavoastră și anumite părți din site-ul dumneavoastră web.

Nu trebuie să subestimați valoarea activelor care încorporează proprietatea intelectuală. Dacă nu vă luați măsuri de precauție la timp, puteți risca să pierdeți drepturile sau să răspundeți pentru încălcarea drepturilor de PI ale altor persoane. 

Realizați un Acord de Confidențialitate înainte de a împărtăși ideea de afacere

Există posibilitatea ca, înainte de a implementa o idee, să doriți să o împărtășiți cu posibilii viitori parteneri, furnizori, clienți sau angajați. Pentru a putea să îi abordați fără teama ca ideea să vă fie furată, solicitați acelor persoane să semneze un acord de confidențialitate. 


Acordul de confidențialitate reprezintă un document juridic încheiat între dumneavoastră și un alt partener pentru a nu divulga informații pe care le-ați dezvăluit (de exemplu, informații comerciale, planuri de afaceri, cunoștințe tehnice, desene și modele). Prin intermediul acestui acord, vă asigurați că aceste informații nu pot fi divulgate din punct de vedere legal.

Alegeți modalitatea de protecție corespunzătoare pentru PI ce vă aparține

Mai întâi de toate, trebuie să vă gândiți la tipul de drepturi de proprietate intelectuală necesare afacerii dumneavoastră (și anume: ce doriți să protejați și ce tip de protecție corespunde modelului dumneavoastră de afaceri). De asemenea, trebuie să stabiliți dacă doriți să extindeți această protecție și la alte țări pentru a optimiza costurile asociate și a activa proceduri europene sau globale. Măsurile de precauție pentru a vă proteja drepturile de proprietate intelectuală asupra produsului sau serviciului dvs. contra unui eventual abuz includ:


•    Dreptul de autor: conferă creatorului unor opere literare, muzicale sau artistice originale control în ceea ce privește utilizarea și distribuția acestora. Această protecție poate viza designul site-ului sau conținutul creativ original prezentat pe site (precum fotografii, transmisii, grafică, muzică și clipuri video), dar și bazele de date și software-ul dumneavoastră;
•    Mărci comerciale: acordă titularului „semnului” capacitatea de a se diferenția de bunurile și serviciile altor organizații. Acesta poate fi o siglă, un simbol, un cuvânt sau chiar ambalajul sau forma bunurilor. Ele pot fi utilizate pentru a proteja numele afacerii, sigla, marca, numele de domeniu și alte semne ce apar pe site-ul dumneavoastră web;
•    Brevete: sunt acordate pentru a vă proteja invențiile, cu condiția ca acestea să fie noi, să presupună un pas inovator și să poată fi aplicate la scară industrială. Acestea pot fi utilizate pentru a proteja sistemele de comerț electronic, motoarele de căutare sau alte instrumente tehnice de pe internet;
•    Drepturi de proiectare industrială: sunt utilizate pentru a proteja caracteristicile vizibile ale produsului dumneavoastră, atâta timp cât acesta este nou și are un caracter individual. Acestea previn copierea de către părți terțe (aflați mai multe detalii de pe site-ul web Wipo);
•    Know-how și secrete comerciale: acestea pot să acopere orice tip de informații și cunoștințe, de la algoritmi de căutare la procese de fabricație și liste de clienți sau furnizori. Dacă doriți să păstrați aceste informații pentru dvs. și doriți să preveniți însușirea ilegală a acestora de către alții, ar trebui să luați măsuri pentru a le proteja caracterul confidențial (de exemplu: păstrarea acestora într-un seif, crearea de parole și limitarea drepturilor de acces etc.). Dacă doriți sau este necesar să le partajați cu parteneri comerciali, ar trebui mai întâi să încheiați cu aceștia un acord de confidențialitate, astfel încât să fie obligați contractual să nu utilizeze și să nu divulge aceste informații fără aprobarea dvs.;
•    Numele de domeniu (aflați mai multe despre numele  de domeniu ).

Acordarea drepturilor de autor și a secretelor comerciale se face în mod automat. Prin urmare, nu este nevoie să întreprindeți nicio acțiune oficială. Acestea intră imediat în vigoare. Unele dintre statele membre prevăd înregistrarea activității dumneavoastră. Verificați acest lucru în cadrul oficiului corespunzător din țara în cauză. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplică pentru majoritatea mărcilor comerciale, drepturilor de proprietate industrială și brevetelor, care necesită formalități de înregistrare.
Dacă doriți să aflați mai multe informații despre proprietatea intelectuală, site-ul Innovaccess oferă informații generale și naționale cu privire la cele mai importante forme de protejare a PI, precum și costurile acestora în diferite țări. Alegeți țara pe site și descoperiți mai multe informații privind modul de înregistrare, costurile și diversele drepturi de proprietate intelectuală (DPI).

Protejați PI pe teritoriul UE

Dacă doriți să vă extindeți afacerea pe tot cuprinsul Europei, puteți economisi bani și timp protejând proprietatea intelectuală ce vă aparține în mai multe state membre sau la nivelul UE. Acest lucru va garanta că inovația și creațiile dumneavoastră sunt protejate în UE și că veți fi remunerat. 


Marca comunitară (ETM) vă va oferi protecție pe tot cuprinsul UE. Aceasta poate fi înregistrată prin Oficiului Uniunii Europene pentru proprietate intelectuală (EUIPO). Înregistrarea online a mărcii comunitare costă 900 de euro și se poate realiza în orice limbă oficială a UE. Obținerea unei mărci comunitare este mult mai puțin costisitoare decât înregistrarea aceleiași mărci în fiecare stat membru prin intermediul oficiilor naționale de protecție intelectuală. Dacă doriți să înregistrați o marcă comercială într-o singură țară, trebuie să depuneți o cerere la oficiul național sau regional corespunzător mărcilor comerciale (alegeți țara pentru a găsi oficiul  competent ).


Desenele și modelele pot fi protejate și în întreaga Uniune Europeană dacă utilizați sistemul comunitar de desene și modele care este gestionat de EUIPO.


Pentru informații privind mărcile comerciale ale Uniunii Europene și desenele și modelele comunitare (costuri, proceduri etc.), consultați site-ul web EUIPO.


Dacă doriți să vă protejați invenția printr-un brevet, puteți să depuneți cerere pentru: 
•    Brevete naționale acordate de autoritățile naționale competente, în cazul în care optați pentru protecția limitată pe teritoriul țării dumneavoastră (alegeți țara pentru a găsi oficiul de brevete național );
•    Brevete europene care pot fi depuse la oficiul de brevete național sau la Oficiul European de Brevete (OEB). Aceasta este o procedură unică pentru garantarea unor brevete valabile în 38 de state contractante. Trebuie să alegeți țările în care doriți să beneficiați de protecție. Înscrierile ar trebui depuse sau traduse ulterior în engleză, franceză sau germană. Odată ce brevetul este acordat, trebuie să îl traduceți în limba oficială a celorlalte state pentru care ați prevăzut brevetul european și să îl validați în aceste state la scurt timp de la emiterea acestuia (aflați mai multe în ghidul pas cu pas „Cum să obțineți un brevet european”); 
•    Brevetul unitar, care va transforma brevetul european într-un singur brevet, odată ce se ajunge la un acord privind instanța comună pentru brevete. Acest lucru va asigura o protecție uniformă a invenției în 25 de state membre (toate, cu excepția Croației, a Italiei și a Spaniei) conform principiului ghișeului unic (aflați mai multe).


Rețineți că una dintre condițiile pentru care se asigură protecție prin intermediul unui brevet este noutatea invenției. Prin urmare, asigurați-vă că nu faceți cunoscută nicio informație legată de invenție (de exemplu, publicând un articol despre aceasta) înainte de a depune brevetul. 


Stabiliți libertatea de a opera (FTO). Un produs nou poate încorpora o tehnologie brevetată deținută de o parte terță. În astfel de cazuri, este important să demonstrați dacă este posibil ca drepturile de PI ale altor părți să fie încălcate în cazul în care, de exemplu, organizația produce anumite tehnologii sau le vinde (aflați mai multe). 

În unele țări europene, inclusiv Belgia, Franța, Irlanda, Luxemburg, Olanda și Regatul Unit, puteți beneficia de o deducere fiscală pentru venitul datorat brevetului (adică venitul generat prin exploatarea PI). Acest lucru este cunoscut sub numele de regimul de brevete.

Fiți conștienți de riscurile privind PI atunci când utilizați texte, muzică, fotografii sau înregistrări video aparținând altor părți

Utilizarea, adaptarea, reproducerea sau distribuirea lucrărilor creative ale unei alte persoane, precum lucrări literare, picturi, fotografii, desene, filme, clipuri video, muzică (inclusiv versuri și aranjamente), coduri software etc. fără acordul prealabil sau remunerarea persoanei care deține dreptul de autor poate constitui o „încălcare a drepturilor de autor”. 


Anumite legislații naționale oferă excepții și limitări ale drepturilor de autor. Lista și aria acestor excepții variază de la o țară la alta. Există, de exemplu, excepții ale Directivei privind drepturile de autor ce permit citarea, parodierea, unele tipuri de utilizare în scopuri de predare a lucrărilor ce fac obiectul dreptului de autor etc. Aplicarea acestor excepții permite utilizatorilor, în anumite cazuri speciale, să reproducă, distribuie sau să împărtășească cu publicul lucrările protejate fără a obține acordul prealabil al deținătorilor drepturilor de autor și, în unele cazuri, fără impunerea unei plăți sau a vreunui tip de compensație.


Exprimarea în propriile cuvinte a ideilor și faptelor pe care le-ați descoperit în cărți sau publicații nu este ilegală, cu excepția cazului în care nu acordați creditul cuvenit autorului (ceea ce, în acest caz, ar fi plagiat).


Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin dreptul de autor de la o altă parte și nu știți dacă sunt protejate prin drepturi de autor și cine este deținătorul dreptului de autor, există organe specializate pe care le puteți contacta, care sunt responsabile cu adunarea plăților de redevențe în numele acestor deținători. De asemenea, aceștia vă pot contacta dacă utilizați materiale protejate prin dreptul de autor fără acordul prealabil. 


Rețineți că veți încălca drepturile celorlalți dacă nu obțineți permisiunea de a utiliza invenția brevetată în scopuri comerciale. Această permisiune este obținută sub forma unei licențe pentru care trebuie să plătiți. Un brevet acordă deținătorului dreptul de a-i împiedica pe ceilalți să realizeze, să utilizeze sau să vândă invenția fără permisiune și de a aduna daune interese pentru orice utilizare neautorizată. Descoperiți mai multe despre invențiile care sunt deja brevetate vizitând Espacenet, o bază de date gratuită pentru a căuta brevetele înregistrate în toată lumea. Există și un birou de asistență care vă poate răspunde la întrebări.

Dacă doriți să faceți referire la o marcă comercială deținută de altcineva într-un text, ar trebui să luați măsuri de precauție. Diferențiați mereu o marcă comercială, utilizând un font diferit sau prin alte mijloace de diferențiere față de textul din jurul acesteia (de exemplu introducând ghilimele sau utilizând text aldin, italic sau subliniat). În cazul în care marca comercială este înregistrată, trebuie să utilizați simbolul înregistrării corespunzător țării în care produsele sau serviciile sunt promovate și comercializate (în majoritatea țărilor simbolul este ®). Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală vă poate oferi asistență pentru utilizarea corectă a mărcii comerciale.

Menționați clar drepturile de proprietate pe site-ul web

Ar trebui să clarificați pentru toți cei care navighează pe site-ul dumneavoastră că materialul prezentat este protejat. De exemplu, puteți evidenția marca dumneavoastră comercială printr-un simbol de marcă comercială sau un aviz privind drepturile de autor. O altă opțiune este de a utiliza filigrane care includ informații privind drepturile de autor chiar în conținutul  digital .


Fiți conștienți de faptul că dacă utilizați contractanți independenți pentru conceperea și/sau realizarea conținutului site-ului web, aceștia dețin de obicei drepturi de PI asupra lucrărilor efectuate pentru dumneavoastră, chiar dacă dumneavoastră ați plătit pentru acestea. Așadar, ar trebui să vă asigurați, înainte de a începe colaborarea, că există un acord scris, valid și clar prin care se stabilește persoana care va deține drepturile de PI pentru fiecare element. Printre altele, asigurați-vă că primiți drepturi de proprietate sau o licență suficient de amplă pentru a vă permite să actualizați site-ul sau pentru a efectua schimbări ale acestuia fără a solicita permisiunea designerului web și fără a plăti taxe suplimentare.
 

Asigurați-vă că vizitatorii site-ului sunt la curent cu ceea le este permis să facă utilizând conținutul. Luați în considerare includerea unui aviz privind drepturile de autor în declarațiile de declinare a responsabilității (aflați mai multe despre declarațiile de declinare a responsabilității) pentru a aduce la cunoștința vizitatorilor site-ului ce pot face utilizând pagina dumneavoastră (de exemplu ce condiții sunt aplicate dacă le este permis să creeze link-uri către site-ul dumneavoastră sau dacă descarcă sau imprimă conținutul), dar și pe cine pot contacta dacă doresc să utilizeze materialul.

Conditions and administrative procedures to apply for your IPR

România Vizitați site-ul web al birourilor naționale pentru PI din țara dumneavoastră și descoperiți condițiile și procedurile administrative aplicabile în cazul PI pe care o dețineți.
Oficii pentru dreptul de autor: Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA)
Oficii pentru proprietatea intelectuală: Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci

Surse de informații

Selectați protecția adecvată pentru PI care vă aparține
•    Serviciul european de asistență în materie de DPI, Luați-vă biletul spre inovare
•    Europa ta (n/a), Drepturi de proprietate intelectuală
•    Lien Verbauwhede (2004), WIPO, Proprietate intelectuală și comerț electronic: Cum să gestionați site-ul web al afacerii dvs., disponibil la http://www.wipo.int/export/sites/www/sme/en/documents/pdf/business_website.pdf
•    Out-Law.com (2008), Proprietatea intelectuală pe site-uri: deținerea și protecția, disponibil la http://www.out-law.com/page-381
•    WIPO (2014), Oficiile naționale de proprietate intelectuală, disponibil la http://www.wipo.int/members/en/


Protejați-vă PI în întreaga UE
•    Comisia Europeană (2014), Brevete (întrebări frecvente)
•    Comisia Europeană (2013), Modernizarea Sistemului de Marcă comunitară – Întrebări frecvente
•    Northwestern Journal of Technology and Intellectual Property (Jurnalul de nord-vest privind tehnologia și proprietatea intelectuală) (2003), Modelul comunitar: Protecție la nivelul Uniunii Europene pentru portofoliul dvs. de modele, Volumul 1, Art. 2, Document PDF
•    Europa ta (n/a), Drepturi de proprietate intelectuală


Clarificați-vă drepturile de proprietate
•    Asociația internațională a mărcilor, Ghid pentru utilizarea adecvată a mărcilor
•    Lien Verbauwhede (2004), WIPO, Proprietate intelectuală și comerț electronic: Cum să gestionezi site-ul web al afacerii dvs., disponibil la http://www.wipo.int/export/sites/www/sme/en/documents/pdf/business_website.pdf
•    Proprietatea intelectuală pe site-uri: deținerea și protecția, disponibil la http://www.out-law.com/page-381


Fiți conștienți atunci când utilizați materiale de la terțe părți
•    Comisia Europeană (2014), Drepturile de autor și drepturile conexe
•    Asociația internațională a mărcilor, Ghid pentru utilizarea adecvată a mărcilor 
•     „Plagiatul și dreptul de autor - Care sunt diferențele? (The Council Chronicle, 5 noiembrie)”, disponibil la http://www.ncte.org/magazine/archives/122872
•    WikiHow (2009), „Cum să evitați încălcarea drepturilor de autor”, disponibil la http://www.wikihow.com/Avoid-Copyright-Infringement
•    RIAA, „Ce este pirateria online?” disponibil la https://www.riaa.com/physicalpiracy.php?content_selector=What-is-Online-Piracy