Navigation path

Što trebam napraviti kada postavljam internet trgovinu?

Što trebam napraviti kada postavljam internet trgovinu?

Prvo trebate odlučiti hoćete li razviti svoj sustav ili ćete se odlučiti za postojećeg pružatelja internet trgovine, a u tom će se slučaju web-mjesto kreirati izvana. Stoga postoje dvije vrste internet trgovina:
1.    Udomljene — softver trgovine pokreće se na poslužitelju koji pruža i kojim upravlja isto poduzeće, uz mjesečne naknade; 
2.    Samostalne — sami odabirete i plaćate poslužitelj te preuzimate, instalirate i održavate softver e-trgovine.

Odabir i registriranje domene Vaš je sljedeći korak za postavljanje internet trgovine. Osim toga, važno je pružiti potpune i transparentne informacije posjetiteljima (kroz odjeljak „Kontakti“ u ograničenju odgovornosti i prilikom objašnjavanja upotrebe kolačića).

Također se pobrinite da ne primjenjujete uvjete (npr. odbijanje nuđenja usluge ili isporuke proizvoda) koji diskriminiraju na osnovi mjesta stanovanja/nacionalnosti kupaca. To možete učiniti samo uz opravdani razlog i na temelju objektivnih kriterija.

Konačno, postoji nekoliko ključnih tehničkih aspekata koje treba uzeti u obzir prilikom postavljanja web-mjesta e-trgovine. Trebate razmisliti o planu sigurnosne zaštite o načinu postavljanja automatskog sigurnosnog kopiranja, o softveru za isporuku koji ćete upotrebljavati i o načinu na koji ćete riješiti pristupnik za plaćanje.
 

Registrirajte domenu svog web-mjesta

Naziv domene je naziv koji se upotrebljava kako bi doveo na Vaše web-mjesto. To je prijevod na utvrdivi naziv serije brojeva poznatih i kao IP adresa (Internetski protokol). Svatko može registrirati domenu, kako pojedinci, tako i tvrtke.

Vaš odabir naziva domene je važan. Naziv domene koji upotrebljavate za svoje web-mjesto može uvelike utjecati na to posjećuju li ljudi Vaše web-mjesto, vraćaju se na njega ili su Vas pronašli koristeći pretraživač. Naziv bi trebao biti lako pamtljiv i lako poveziv s nazivom tvrtke, njenim trgovinskim nazivom ili proizvodom. 

Važno je odlučiti koji naziv domene najviše razine (TLD) Vam najviše odgovara (što dolazi nakon točke). Izbori su:
•    Generički TLD (gTLD). Oni uglavnom imaju tri ili više znaka kao što su .com, .org, .net itd. gTLD je često povezan s vrstom/svrhom Vaše aktivnosti (.com za komercijalna poduzeća, .edu za sveučilišta).
•    Dvoslovni geografski TLD vezan za zemlju ili područje (ccTLD), kao što je .be, .de, .fl itd. ili .eu; samo tvrtke ili pojedinci u Europskoj Uniji smiju registrirati .eu TLD. Neke države članice nameću slične zahtjeve. Zahtjeve zemlje za registriranje TLD-a možete provjeriti označavanjem u filteru za zemlje. 
•    Morate odabrati generičku ekstenziju od onih koje dozvoljava kontrolno tijelo, ICAAN (Internetska korporacija za dodijeljena imena i brojeve). Pogledajte popis svih važećih domena najviše razine.

Koraci koji se trebaju poduzeti:
1.    Izaberite naziv domene koji je kratak, lako izgovorljiv i pamtljiv;
2.    Provjerite je li možda već netko drugi registrirao tu domenu (nazivi domena rade po principu tko prvi-njegovo). To možete provjeriti preko bilo kojeg akreditiranog registra i registrirati naziv domene preko agenta za registraciju koji odaberete; 
3.    Platite registracijske naknade (cijene variraju ovisno o tome za koji tip TLD-a se odlučite) za dobivanje licencije. Licencija je obnovljiva.

Kako biste zaštitili svoj brend na internetu, razmislite o registriranju varijacija glavnog naziva Vaše domene (npr. registriranje .com iako planirate koristiti .eu). To će pomoći u izbjegavanju bilo kakvih imitatorskih web-mjesta ili zabuna među Vašim kupcima. Broj domena koje možete registrirati nije ograničen. Ako klijent greškom utipka Vašu adresu .com, automatski i neprimjetno ih se može preusmjeriti na .eu.   
•    Internetska organizacija za dodjeljivanje naziva i brojeva (ICANN), dostupno na https://www.icann.org/
•    101 domain.com (2014.), „Pravila za registraciju domene” (“Domain Registration Rules”), dostupno na https://www.101domain.com/rules.htm
•    Europska komisija (2012.), Online usluge, uključujući e-trgovinu na jedinstvenom tržištu, str. 69.-70.
 

Prednost u odabiru domene .eu je ta što će kupci odmah razumjeti da se ne usredotočujete samo na jednu zemlju. .eu TLD može prevladati sve zablude i koristan je ako se namjeravate proširiti na druge zemlje.
Ne možete registrirati naziv domene na manje od godinu dana. Pobrinite se za to da obnovite naziv domene prije nego istekne ili je netko drugi može dobiti. Registriranje putem registra osigurava da ste registrirani kao vlasnik i služite kao administrativni i tehnički kontakt.

Navedite opće podatke o kontaktu

Kao online trgovac morate navesti određene informacije za kupce kako biste bili u skladu sa zakonom. Kupci moraju uvijek biti u mogućnosti naći ovu informaciju na Vašem web-mjestu:
•    Vaš identitet, kao što je trgovački naziv;
•    Fizička te adresa e-pošte i telefonski broj, koji Vašim kupcima omogućuje brz kontakt, i, ako je drugačija, adresu sjedišta;
•    Vaš pravni status, pravni oblik te, ako ste registrirani u trgovački i sl. registar, naziv javnog registra za Vašu aktivnost te Vaš registracijski broj (plus Vaš profesionalni naziv i država članica u kojoj je odobren ako je aktivnost profesionalno regulirana);
•    PDV broj ako aktivnost podliježe poreznim obavezama (više informacija);
•    Pojedinosti o bilo kakvom nadzornom tijelu ako Vaša aktivnost podliježe autorizacijskoj shemi.

Informacija se često može pronaći na odjeljku „Kontakt“ na Vašem web-mjestu. Postoje dodatne informacije  o prodajnoj transakciji koje morate navesti kupcu tijekom procesa narudžbe. 
Imajte na umu da, ako podliježete profesionalnim kvalifikacijama, morate osigurati da ste u skladu sa zahtjevima Vaše zemlje i/ili zemlje u kojoj želite pružati usluge. Trebali biste i Vašim kupcima navesti sve informacije na ovu temu (npr. referenti detalji Vašeg osiguranja ili primjenjiva financijska jamstva te referenca za pravila kojima je uređena Vaša profesija te pristup istima). Kontaktirajte Vašu

Jedinstvenu kontaktnu točku te posjetite web-mjesto Vaša Europa za više informacija ako želite ponuditi i osigurati svoje profesionalne usluge u inozemstvu.
•    Direktiva o e-trgovini (2000/31/EZ), članak 5.;
•    Direktiva o uslugama (2006/123/EZ);
•    Europska komisija (2012.), Online usluge, uključujući e-trgovinu na jedinstvenom tržištu, str. 12. 
 

Morate biti „lako, izravno i stalno dostupni”. Moraju se navesti oblici izravne komunikacije osim adrese e-pošte (u slučaju da posjetitelj nema pristup internetu).

Integrirajte odricanje od odgovornosti na svoje web-mjesto

„Odricanje odgovornosti“ pravna je obavijest koja utvrđuje odgovornost Vašeg web-mjesta. Odricanje od odgovornosti služi u opće informativne svrhe. To također može uključivati (upućivati na) „Opće uvjete” korištenja Vašeg web-mjesta. 

Odricanje se obično prikazuje na svakoj stranici Vašeg web-mjesta (npr. podnožje svake stranice, putem hiperveze). Također je uobičajena praksa tražiti od korisnika da pročita izjavu o odricanju odgovornosti kada se koristi Vašim uslugama te da jasno prikaže cijeli tekst.
Općenito, odricanje od odgovornosti treba uključivati elemente kao što su:
•    Autorska prava (više informacija )
•    Zaštita podataka i poštivanje privatnosti (više informacija ) 
•    Korištenje kolačića 
•    Informacije koje se nalaze na web-mjestu

Za više informacija o odricanju odgovornosti i o razlozima zašto biste to trebali imati na svojem web-mjestu, posjetite:  https://www.websitepolicies.com/blog/what-is-disclaimer
 

Odricanje treba jasno priopćiti.

Pitajte dozvolu za korištenje kolačića

Kolačići su skrivene informacije koje se razmjenjuju s posjetiteljem Vašeg web-mjesta. Oni se pohranjuju u tekstualnoj datoteci na tvrdom disku posjetitelja u trenutku kada posjeti Vaše web-mjesto. 

Postoje različite vrste kolačića:
•    Kolačići sesije: omogućuju praćenje aktivnosti posjetitelja na Vašem web-mjestu te ih prepoznaje kada prelaze sa stranice na stranicu unutar Vašeg web-mjesta. Kolačići sesije se općenito upotrebljavaju ako nudite funkciju košarice za kupnju. (Bez kolačića sesije košarica Vašeg posjetitelja bi bila prazna svaki puta kada posjetitelj otvori novu stranicu.). U ovom slučaju klasificiraju se kao „strogo potrebni za pružanje usluge koju traži korisnik“. To znači da ne trebate pristanak posjetitelja web-mjesta za korištenje ovih kolačića. Oni istječu na kraju sesije preglednika korisnika.
•    Postojani, trajni ili pohranjeni kolačići: oni se ne brišu prilikom zatvaranja preglednika. Pomažu zapamtiti podatke posjetitelja i postavke kao što su jezik i stalna prijava kada u budućnosti posjete Vaše web-mjesto. Oni se također koriste za pružanje informacija o broju posjetitelja, prosječnom vremenu provedenom na određenoj stranici i općenitoj izvedbi Vašeg web-mjesta. 
•    Profiliranje kolačića: to je naziv stalnih kolačića za izradu profila i praćenje ukupne online aktivnosti posjetitelja. Informacije dobivene profiliranjem kolačića mogu se prodati trećim osobama i upotrijebiti za ciljano reklamiranje ili za druge primjene (komercijalne i nekomercijalne). 

Razne države članice imaju različita pravila o pružanju informacija o tome kako upotrebljavaju kolačiće i slične uređaje za praćenje te o traženju suglasnosti posjetitelja tog web-mjesta. Moguće da ćete morati primijeniti pristup s pristankom, odnosno zatražiti posjetitelja da izričito pristane na korištenje kolačića; u protivnom možete koristiti i pristup bez pristanka. U tom slučaju, suglasnost se „podrazumijeva“ – objavite informacije o kolačićima i dajete potrošačima pravo da ih odbiju (primjerice, bilo jednostavnim klikom ili savjetom da mogu spriječiti korištenje kolačića promjenom postavki preglednika). Koristeći filter za zemlje možete pronaći najuobičajeniji pristup za sve države članice EU-a.

•    Direktiva o zaštiti privatnosti u području elektroničkih komunikacija (2002/58/EZ)
•    Chris Ingram (2011.), „Fokus na Europu: izmjene i dopune Direktive o e-privatnosti – hoće li se „kolačić” raspasti?”, dostupno na http://www.ashurst.com/publication-item.aspx?id_Content=5665, IP/IT brošura, siječanj 2011.
•    All About Cookies.org, dostupno na http://www.allaboutcookies.org
•    Field Fisher Waterhouse (2014.), „Pravila o privoli za kolačiće: provedba u EGP-u” (“Cookies ‘consent rule: EEA implementation”), dostupno na http://www.fieldfisher.com/pdf/Cookie%20Consent%20March%2014.pdf
•    Europska komisija (2012.), Online usluge, uključujući e-trgovinu na jedinstvenom tržištu, str. 56.
 

Pohrana podataka ili odobrenje pristupa već pohranjenim informacijama dopušteno je samo pod uvjetom da je posjetitelj dao odobrenje i opskrbljen je jasnim i razumljivim informacijama o svrsi planiranih radnji.

Comply with the GDPR

The General Data Protection Regulation (Regulation 2016/679 on the protection of natural persons with regard to the processing of personal data and on the free movement of such data and repealing Directive 95/46/EC (General Data Protection Regulation) has recently entered into force. It provides for some new obligations on certain businesses, in particular those processing data. The Commission has given advice to enterprises on what to do in order to comply with the GDPR when setting up a business (see “Seven steps to get ready for the GDPR” which can be downloaded at the following link, and has also issued guidance on further aspects.

Usklađenost s Uredbom o online rješavanju sporova

Europska komisija omogućila je platformu za online rješavanje sporova kako bi se trgovcima pomoglo u rješavanju sporova s online kupcima bez odlaska na sud. Može se upotrebljavati za sve sporove na temelju ugovora koji proizlaze iz online kupovina robe ili usluga u kojima i trgovac i kupac imaju sjedište u EU-u ili Norveškoj, Lihtenštajnu ili na Islandu.

Ako trgujete putem interneta u EU-u, Norveškoj, Lihtenštajnu ili na Islandu, imate sljedeće obveze u pogledu platforme za online rješavanje sporova: 
-    Morate navesti poveznicu s Vašeg web-mjesta na platformu za online rješavanje sporova. 
-    Ta poveznica mora biti vidljiva i lako dostupna na Vašem web-mjestu.
-    Ako imate zakonsku obvezu koristiti se određenim tijelom za rješavanje sporova ili ste se obvezali (na primjer, na temelju ugovora ili članstva u određenoj trgovinskoj organizaciji) na njegovo korištenje, morate to navesti na svom web-mjestu kao i naziv predmetnog tijela.

Te se obveze PRIMJENJUJU NA SVE ONLINE TRGOVCE neovisno o tome namjeravaju se koristiti platformom za online rješavanje sporova ili ne.

-    Uredba (EU) br. 524/2013 o online rješavanju potrošačkih sporova. 
-    Stranica s informacijama za trgovce; obveze trgovaca
-    Platforma za online rješavanje sporova

 

Usklađenost sa zahtjevima nediskriminacije EU-a

Ako prodajete dobra ili nudite usluge, ne možete ponuditi nepovoljnije uvjete ili uskratiti pristup isključivo na temelju toga što kupac potječe iz ili živi u nekoj drugoj zemlji. Te se prakse nazivaju prakse geografskog blokiranja i predmet su novog prijedloga uredbe Europske komisije (svibanj 2016.) kojim se nastoji zamijeniti postojeću uredbu kako bi se poboljšala učinkovitost i brza provedba pravila o nediskriminaciji na jedinstvenom tržištu EU-a. Predloženo zakonodavstvo obuhvaća prodaju materijalne robe na internetu i izvan interneta, kao i digitalnih usluga na internetu. Uredba bi se stoga primjenjivala na prodaju materijalne robe (npr. odjeće, obuće i dodataka), prodaju usluga koje se isporučuju elektroničkim putem, a ne uključuju audiovizualni sadržaj, uključujući neke koje podliježu zaštiti autorskih prava (npr. e-knjige, glazba, online igrice) te prodaju usluga koje se isporučuju elektroničkim putem (npr. usluge na oblaku, skladištenje podataka, hostiranje web-mjesta, upravljanje sustavom na daljinu, instalacija filtera, vatrozidova, blokiranja oglasa). Za više informacija o trenutačnim zahtjevima nediskriminacije i novom prijedlogu pogledajte Obavijest Europskog parlamenta od siječnja 2018. i Uredbu o geografskom blokiranju  – stranica Pitanja i odgovori.

Različito postupanje prema različitim kupcima dopušteno je samo ako ga možete opravdati na temelju objektivnih kriterija, npr. dodatni troškovi nastali zbog udaljenosti. Izostanak dostatnih prava intelektualnog vlasništva na određenom području još je jedan od mogućih razloga. Možda ćete morati udovoljiti dodatnim administrativnim procedurama kako biste ponudili svoje usluge preko granica. Takvi dodatni troškovi mogli bi primjerice opravdati više cijene za kupca u inozemstvu.

Ako se pitate primjenjujete li na svoje kupce diskriminatorne uvjete, obratite se Jedinstvenoj kontaktnoj točki zemlje u kojoj želite pružiti usluge.  


•    Direktiva o uslugama (2006/123/EZ), članak 20. stavak 2.
•    Vaša Europa, Pružanje usluga u inozemstvu (uključujući informacije o prekograničnom plaćanju PDV-a)
•    Trenutačni sporazum o geografskom blokiranju (2017.), Prijedlog UREDBE EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA o rješavanju problema geografskog blokiranja i drugih oblika diskriminacije na unutarnjem tržištu na temelju nacionalnosti, mjesta boravišta ili mjesta poslovnog nastana klijenata te o izmjenu Uredbe (EZ) br. 2006/2004 i Direktive 2009/22/EZ.
 

Country Top Level Domain Name Consent on the use of cookies
Austria There is no requirement to use that country’s Top Level Domain Name. Unclear
Currently, the TKG (Telecommunications Act) does not expressly address the conditions for the use of cookies, neither does it state expressly whether the use of browser settings
There is therefore no clear guidance on compliance. Read more on Telecommunication Act (section 96.3)
Belgium There is no requirement to use that country’s Top Level Domain Name. Implied
You are allowed to rely on "implied" consent (for example, through appropriate browser /application settings or other means), provided it is "freely given, unambiguous, specific and informed".
Read more: Section 129 of the Belgian Electronic Communications Act (NL)
Bulgaria In order to use that country’s Top Level Domain Name, the company or physical person has reside or belong to a country of the European Union. Implied
You must provide “clear and comprehensive information” about the use of cookies and give individuals “the opportunity to refuse” those cookies.
Hrvatska  Kako biste upotrijebili naziv domene najviše razine zemlje, morate: 
- Ponuditi JEDNO od sljedećeg: EU-VAT porezni broj, OIB hrvatske tvrtke ili lokalni osobni ID (OIB).
Osobne registracije ograničene su na jednu domenu. Hrvatska tvrtka može registrirati do 10 domena.
Izričitost
Svoje posjetitelje morate zatražiti na izričito korištenje kolačića („strogi pristup s pristankom“)
Cyprus In order to use that country’s Top Level Domain Name, you must:
•    Companies: Copy of certificate from Cyprus Registrar of Companies proving your rights to the domain. Include trademark from Cyprus Registrar of Trademarks if applicable. Local address, phone required;
•    Individuals: copy of Cyprus Identification card, local address, phone.
Explicit
You must ask your visitors to consent explicitly to the use of cookies (‘strict opt-in approach).
Czech Republic There is no requirement to use that country’s Top Level Domain Name. Implied
You are allowed to rely on "implied" consent (for example, through appropriate browser /application settings or other means).
Denmark There is no requirement to use that country’s Top Level Domain Name. Implied
You must provide information on the use of cookies, including potential use of third party cookies in the notice. You are allowed rely on "implied" consent (for example, through appropriate browser /application settings or other means), Follow the guidelines provided by The Danish Business Authority (in English).
Estonia In order to use that country’s Top Level Domain Name, an administrative contact with an Estonian personal identification code is required. Implied
You are allowed to rely on "implied" consent (for example, through appropriate browser /application settings or other means).
Finland In order to use that country’s Top Level Domain Name, you must:
•    Provide copy of document from Finish Trade;
•    Registry along with address, phone, contact person of company.
Private persons can register with Finnish identity number and home address.
Implied
You are allowed to rely on "implied" consent (for example, through appropriate browser /application settings or other means).
France     In order to use that country’s Top Level Domain Name, the company or physical person has to reside or belong to a country of the European Union or Switzerland, Norway, Iceland or Lichtenstein. Implied
Permanent cookies do not need prior consent (clear information must be provided and readily access to opt-out mechanism).
However, you must ask your visitors to consent explicitly to the use of tracking cookies.
Guidance on the French law can be found on the CNIL website.
Germany In order to use that country’s Top Level Domain Name, the contact person must have a valid street address and phone number within Germany. Explicit (For personal data)
The current rules impose an opt-in for cookies collecting personal information, but accept an opt-out approach for all other types of cookies.
Greece There is no requirement to use that country’s Top Level Domain Name. Implied
You are allowed to rely on "implied" consent (for example, through appropriate browser /application settings or other means).
Hungary In order to use that country’s Top Level Domain Name, you must:
•    Provide AT-ID number of company of European Union country and a contact person in Hungary;
•    Be able to communicate in Hungarian.
If individual, you must provide personal ID number from any EU country and contact person in Hungary.
Implied
You are allowed to rely on "implied" consent (for example, through appropriate browser /application settings or other means).
Ireland In order to use that country’s Top Level Domain Name, as a foreign company, you can register if you are currently doing business in Ireland or have a trademark. Unclear
There is no official guidance on how information is to be provide or consent is to be given (although ‘should be as ‘user-friendly as possible’).
Italy In order to use that country’s Top Level Domain Name, the company or physical person has reside or belong to a country of the European Union. Implied
Users are expected to be informed in advance of the use of cookies - and to have given their consent, unless the cookies are necessary to perform a user-requested service.and for session cookies.
Read more in FAQ on the Garante per la protezione dei dati personali website.
Latvia There is no requirement to use that country’s Top Level Domain Name. Explicit
You must ask your visitors to consent explicitly to the use of cookies (for personal data).
Lithuania There is no requirement to use that country’s Top Level Domain Name. Explicit
You must ask your visitors to consent explicitly to the use of cookies (‘strict opt-in approach’).
Luxembourg There is no requirement to use that country’s Top Level Domain Name. Implied
You are allowed to rely on "implied" consent (for example, through appropriate browser /application settings or other means).
Malta In order to use that country’s Top Level Domain Name, you must be able to demonstrate the right to use the proposed domain as a Full Trade Mark or Trade or Business Name. Implied
In the regulations (Legal Notice 239 of 2011), there is no mandatory guidance on how consent is to be given.
Netherlands There is no requirement to use that country’s Top Level Domain Name. Explicit
You must ask your visitors to consent explicitly to the use of cookies (‘strict opt-in approach’).
Poland There is no requirement to use that country’s Top Level Domain Name. Implied
You are allowed to rely on "implied" consent (for example, through appropriate browser /application settings or other means).
Portugal There is no requirement to use that country’s Top Level Domain Name. Explicit
Users are expected to be informed in advance of the use of cookies - and to have given their consent, unless the cookies are necessary to perform a user-requested service.
Romania There is no requirement to use that country’s Top Level Domain Name. Implied
You are allowed to rely on "implied" consent (for example, through appropriate browser /application settings or other means).
Slovakia In order to use that country’s Top Level Domain Name, you must:
•    Companies: Provide copy of company registration document in Republic of Slovakia;
•    Individuals: Copy of ID from Republic of Slovakia.
Implied
You are allowed to rely on "implied" consent (for example, through appropriate browser /application settings or other means).
Slovenia There is no requirement to use that country’s Top Level Domain Name. Implied
You are allowed to rely on "implied" consent (for example, through appropriate browser /application settings or other means).
Spain There is no requirement to use that country’s Top Level Domain Name. Implied
You are allowed to rely on "implied" consent (for example, through appropriate browser /application settings or other means). Although the guidelines (Spanish only) indicate a preference for an opt-in approach.
Sweden There is no requirement to use that country’s Top Level Domain Name. Implied
You are allowed to rely on "implied" consent (for example, through appropriate browser /application settings or other means).
Read more in FAQ of the Post and Telecom Authority (PTS), responsible for the legislation
United Kingdom In order to use that country’s Top Level Domain Name, an Administrative contact in the United Kingdom must be provided. Implied
You are allowed to rely on "implied" consent (for example, through appropriate browser /application settings or other means). Follow the Information Commissioner’s Office (ICO) guidelines.