ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Λευκή Βίβλος για το Μέλλον της Ευρώπης: προβληματισμοί και σενάρια για την ΕΕ των 27

Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης συνεχίζεται. Θέλουμε να ακούσουμε τη γνώμη σας για τη «Λευκή Βίβλο για το Μέλλον της Ευρώπης». Πείτε μας τις απόψεις σας. 


Διατυπώστε τα σχόλιά σας

 


Η Λευκή Βίβλος, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Μαρτίου, προτείνει πιθανές επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πάρα πολλές προκλήσεις, από την παγκοσμιοποίηση και την επίδραση των νέων τεχνολογιών στην κοινωνία και την απασχόληση μέχρι τις ανησυχίες για την ασφάλειά μας και την άνοδο του λαϊκισμού. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις εξελίξεις αυτές να μας καταβάλουν, αλλά αντίθετα να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρουν. Γι’ αυτό ακριβώς, η Λευκή Βίβλος παρουσιάζει πέντε σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η Ένωση, ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνουμε.

Η Λευκή Βίβλος σηματοδοτεί την αρχή και όχι το τέλος της δημόσιας αυτής συζήτησης. Το επόμενο βήμα θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ρώμης στις 25 Μαρτίου. Εκεί οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν για τον εορτασμό της 60ής επετείου των Συνθηκών της Ρώμης, κάνοντας μια αναδρομή στα επιτεύγματα του παρελθόντος και συζητώντας για το πώς μπορεί και πρέπει να είναι το κοινό μας μέλλον. Στη συνέχεια, θα εργαστούμε σκληρά ώστε, μέχρι τις επόμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2019, να διαμορφώσουμε και να παρουσιάσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες ένα σχέδιο, ένα όραμα και μια πορεία για το μέλλον. Όλοι μας πρέπει να πούμε τη γνώμη μας: το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από εμάς.

Η Λευκή Βίβλος σηματοδότησε την αρχή μιας διαδικασίας με βάση την οποία τα μέλη της ΕΕ των 27 θα αποφασίσουν για το μέλλον της Ένωσής τους. Για να ενθαρρύνει αυτή τη συζήτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, θα οργανώσει σειρά «συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης» στις πόλεις και στις περιφέρειες της Ευρώπης. Η Λευκή Βίβλος συμπληρώνεται από μια σειρά εγγράφων προβληματισμού σχετικά με: