ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μια Ευρώπη που προστατεύει: το 2017 οι τελωνειακές αρχές της ΕΕ κατάσχεσαν πάνω από 31 εκατομμύρια παραποιημένα εμπορεύματα στα σύνορα της ΕΕ

/greece/file/europeancommissionpng_eleuropean_commission.png

european_commission
#ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή

Νέα αριθμητικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν ότι οι τελωνειακές αρχές δέσμευσαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ περισσότερα από 31 εκατομμύρια παραποιημένα εμπορεύματα αγοραίας αξίας άνω των 580 εκατ. ευρώ.

28/09/2018

Μολονότι οι συνολικοί αριθμοί έχουν μειωθεί από το 2016, τα παραποιημένα και δυνητικά επικίνδυνα εμπορεύματα καθημερινής χρήσης, όπως τα προϊόντα υγείας, τα φάρμακα, τα παιχνίδια και οι ηλεκτρικές συσκευές, αποτελούν σήμερα πολύ υψηλότερο ποσοστό του συνόλου των κατασχέσεων - το 43 % του συνόλου των κατασχεθέντων εμπορευμάτων ανήκε σε αυτή την κατηγορία. Συνολικά, η κυριότερη κατηγορία παραποιημένων εμπορευμάτων ήταν τα τρόφιμα, αντιπροσωπεύοντας το 24% της συνολικής ποσότητας των κατασχεθέντων εμπορευμάτων. Στη δεύτερη θέση ήταν τα παιχνίδια (11%), τα τσιγάρα (9%) και τα ενδύματα (7%).

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε : «Η τελωνειακή ένωση της ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την προστασία των πολιτών από παραποιημένα και μερικές φορές εξαιρετικά επικίνδυνα εμπορεύματα. Η απαγόρευση των εισαγωγών παραποιημένων εμπορευμάτων στην ΕΕ στηρίζει επίσης την απασχόληση και την ευρύτερη οικονομία στο σύνολό της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει τη διανοητική ιδιοκτησία και θα συνεχίσει την εκστρατεία για την προστασία της υγείας των καταναλωτών, καθώς και για την προστασία των επιχειρήσεων έναντι των παράνομων παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους.»

Όσον αφορά τους τρόπους μεταφοράς, το 65% όλων των κατασχεθέντων ειδών εισήλθαν στην ΕΕ μέσω της θαλάσσιας οδού, συνήθως σε μεγάλα φορτία. Ακολουθεί η αεροπορική μεταφορά που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του 14 % των παραποιημένων προϊόντων. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ταχυδρομικές αποστολές και οι αποστολές ταχυμεταφορών, οι οποίες από κοινού αντιπροσώπευαν το 11 % και αφορούσαν κυρίως καταναλωτικά αγαθά που είχαν παραγγελθεί μέσω διαδικτύου, όπως υποδήματα, ενδύματα, τσάντες και ρολόγια.

Η Κίνα εξακολουθεί να είναι η κύρια χώρα προέλευσης παραποιημένων προϊόντων που εισέρχονται στην ΕΕ. Η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων ειδών ένδυσης προερχόταν από την Τουρκία, ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων συσκευών και εξαρτημάτων κινητών τηλεφώνων, κασετών μελάνης και μελανοταινιών, CD/DVD και ετικετών, πινακίδων και αυτοκόλλητων σημάτων εισήλθαν στην ΕΕ από το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα. Η Ινδία ήταν η πρώτη χώρα προέλευσης των παραποιημένων και δυνητικά επιβλαβών φαρμάκων. Το 90 % των κατασχεθέντων προϊόντων είτε καταστράφηκαν είτε αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό της παράβασης ή ποινικών διαδικασιών.

Ιστορικό

Τα τελευταία 50 χρόνια, η τελωνειακή ένωση έχει εξελιχθεί σε ακρογωνιαίο λίθο της ενιαίας αγοράς, διατηρώντας τα σύνορα της ΕΕ ασφαλή και προστατεύοντας τους πολίτες της από απαγορευμένα και επικίνδυνα εμπορεύματα, όπως όπλα, ναρκωτικά και παραποιημένα προϊόντα.

Κάθε χρόνο, από το 2000, η Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση σχετικά με τις τελωνειακές δράσεις για την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που της διαβιβάζουν οι τελωνειακές διοικήσεις των κρατών μελών.

Τα φετινά στοιχεία δείχνουν τη σημασία των μέτρων που παρουσίασε πέρυσι η Επιτροπή για την ικανοποιητική προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, ώστε να ενθαρρυνθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως οι ΜΜΕ και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, να επενδύουν στην καινοτομία και στη δημιουργικότητα. Η πρωτοβουλία αυτή  έχει ως στόχο να διευκολύνει την αποτελεσματική δράση κατά των παραβιάσεων των ΔΔΙ και την κίνηση διασυνοριακών ένδικων διαδικασιών, καθώς και να καταπολεμήσει τις εισαγωγές στην ΕΕ προϊόντων παραποίησης και πειρατείας.

Τα δεδομένα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση των παραβιάσεων τα δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και βοηθούν άλλα θεσμικά όργανα, όπως το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ΟΟΣΑ να χαρτογραφήσουν τα οικονομικά δεδομένα και τις πλέον συνήθεις διαδρομές των παραποιητών.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης είναι διαθέσιμο εδώ.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: Παραποιημένα εμπορεύματα που κατασχέθηκαν στα σύνορα της ΕΕ

Δελτίο Τύπου Γιορτάζοντας την τελωνειακή ένωση: ο μεγαλύτερος εμπορικός συνασπισμός στον κόσμο κλείνει τα 50

To δελτίο τύπου στον ιστότοπο της ΕΕ (Press Release in English)