ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

9η Μαΐου - Ημέρα της Ευρώπης - διπλή εκδήλωση στην Αθήνα

/greece/file/fullsizerenderjpg_elfullsizerender.jpg

Η φετινή 9η Μαΐου αποτέλεσε ορόσημο για την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα καθώς συμπίπτει με την έκδοση επετειακού λευκώματος για τα 40 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του γραφείου της στην Ελλάδα.

09/05/2017

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησαν  την Τρίτη 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, στις 14.30 στο Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχοςκοινή εκδήλωση για τα  40 χρόνια  της Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα  και τα 60 χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης. 

 

Στο Α' μέρος της εκδήλωσης, με αφορμή την έκδοση επετειακού λευκώματος, έγινε  αναδρομή στις τέσσερεις δεκαετίες συμπόρευσης Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης με έμφαση στο ρόλο της Αντιπροσωπείας.

 

Στο Β' μέρος, η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσίασε μουσικό  πρόγραμμα με συμμετοχή καλλιτεχνών από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Μάλτα, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία & την Τσεχία.

 

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του  και απηύθυνε χαιρετισμό  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. (Διαβάστε εδώ την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας)

 

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν:  

- ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος

- ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος (Μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του εδώ)

- ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς  (Μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του εδώ)

και

- ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, ο οποίος παρουσίασε το Α' μέρος της εκδήλωσης. (Μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του εδώ)

 

Προβλήθηκαν βίντεο με αρχειακό υλικό, μαρτυρίες Επιτρόπων & πρώην Επικεφαλής. Αναλυτικά προβλήθηκαν τα παράκατω βίντεο:

 

Την ίδια ώρα, υπήρχε θεματική έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ της Λυρικής και διανεμήθηκε το επετειακό λεύκωμα "1976-2016 -  40 χρόνια - Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα". 

 

Στην εκδήλωση  παρευρέθηκαν 7  Έλληνες που διετέλεσαν   Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η εκδήλωση μεταδόθηκε διαδικτυακά από την σελίδα www.europeforall.gr την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε σε επανάληψη εδώ (ελληνικά) και εδώ (αγγλικά).

 

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, δήλωσε σχετικά: "H 9η Μαΐου 2017, ημέρα της Ευρώπης, είναι ορόσημο για την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα αφού συμπληρώθηκαν 40 χρόνια παρουσίας της . H επέτειος αυτή είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τους λόγους για τους οποίους εντάχθηκε η Ελλάδα στην Ένωση – μια κίνηση που εκπορεύτηκε από την ανάγκη σταθεροποίησης του δημοκρατικού πολιτεύματος και εμπέδωσης κλίματος ασφάλειας και ειρήνης, αλλά και από το πρόταγμα της ανάπτυξης. Αποτελεί παράλληλα κίνητρο για  να στοχαστούμε πώς θέλουμε να εξελιχθεί αυτή η σχέση, μια σχέση ζωτικής σημασίας για μια χώρα σε μια τόσο "καυτή" γειτονιά. 

Η Ευρώπη παραμένει στο πλευρό της Ελλάδα γιατί όπως τόνισε  και ο Πρόεδρος Γιούνκερ: "Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα"".

 

Φωτογραφικό υλικό

/greece/file/img4477jpg_elimg_4477.jpg

/greece/file/fullsizerender1jpg_elfullsizerender1.jpg

/greece/file/aaaa5758jpg_elaaaa5758.jpg

/greece/file/img4522png_elimg_4522.png

/greece/file/img4508jpg_elimg_4508.jpg

/greece/file/fullsizerenderjpg-0_elfullsizerender.jpg