ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης | 09/05/2021

/greece/file/europeday2021masterlandscapeec1920x1080fatherapprovedjpg-0_eleurope_day_2021_master_landscape_ec_1920x1080_father_approved.jpg

ec
copyright
Ημερομηνία: 
09/05/2021

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, οργανώνονται εκδηλώσεις σε όλη  την Ελλάδα!

Παρουσίαση του επετειακού γραμματοσήμου για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ

ec

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα παρουσίασε το επετειακό γραμματόσημο για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παρουσίαση, σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, έλαβε χώρα χθες Πέμπτη 6 Μαΐου, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης όπου παρουσιάστηκε επίσης, η πρωτότυπη ψηφιακή έκδοση του παιδικού graphic novel «Η Ευρώπη είμαστε εμείς».

Με το πέρας της εκδήλωσης, η πρόσοψη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης φωταγωγήθηκε με τα χρώματα της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως φιλοτεχνήθηκε επί του επετειακού γραμματοσήμου: https://youtu.be/80WR5yleXnE

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του επετειακού γραμματοσήμου: https://bit.ly/3vMH236

Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του παιδικού graphic novel «Η Ευρώπη είμαστε εμείς» στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αντιπροσωπείας με τη συγγραφέα κα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου: https://bit.ly/2QR3kSM

Εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης

  ec

Παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Μαΐου ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης – ο οποίος φέτος συμπίπτει με την επέτειο των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. – που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Λόγω των αυξημένων μέτρων προστασίας από την πανδημία, ο εορτασμός περιορίστηκε στην έπαρση της Ελληνικής Σημαίας και της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Στη λιτή τελετή την Ευρωπαϊκή Ένωση  εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Φωτογραφικό υλικό από την έπαρση της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής σημαίας, σήμερα, στον Iερό Bράχο της Ακρόπολης, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , κ. Μαργαρίτη Σχοινά : https://we.tl/t-sKE0x3TVTz

Music Europe Day:

ec

Ακούστε στο Spotify:

ec

Ιστορικό

Γιατί γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης;

Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν» που θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ec

Η Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν».  Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.