ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικά με την ΕΕ

Chartis tis Evropaikis Enosis Χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Η Αντιπροσωπεία είναι το τοπικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με έδρα την Αθήνα.

Ο ρόλος μας είναι:

  • Να εξηγούμε πώς θα σας επηρεάσουν οι πολιτικές της ΕΕ στην Ελλάδα
  • Να ενημερώνουμε για ευρωπαϊκά θέματα την κυβέρνηση και άλλες αρχές και ενδιαφερόμενα μέρη στην Ελλάδα
  • Να παρέχουμε στις υπηρεσίες τύπου και μέσων ενημέρωσης της Ελλάδας πληροφορίες για τις εξελίξεις σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής
  • Να είμαστε η φωνή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
  • Να ενημερώνουμε την Επιτροπή στις Βρυξέλλες για τις σημαντικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Η Επιτροπή έχει Αντιπροσωπείες και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και περιφερειακά γραφεία στη Βαρκελώνη, το Μπέλφαστ, τη Βόννη, το Κάρντιφ, το Εδιμβούργο, τη Μασσαλία, το Μιλάνο, το Μόναχο και το Βρότσλαβ.

Έργο τους είναι να ενημερώνουν τα μέσα ενημέρωσης και τους πολίτες για τις πολιτικές της ΕΕ και να υποβάλουν εκθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σημαντικές εξελίξεις στη χώρα.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποτελεί μια μοναδική σχέση οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ 28 ευρωπαϊκών χωρών. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1958 με την ονομασία Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και περιελάμβανε 6 χώρες: το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ βασίζεται στο κράτος δικαίου - αυτό σημαίνει ότι όλες οι ενέργειες της ΕΕ βασίζονται στις Συνθήκες, τις οποίες όλες οι χώρες μέλη έχουν εγκρίνει εκούσια και δημοκρατικά.

Το 1993 η ονομασία της μετατράπηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Τομείς πολιτικής της ΕΕ

Θεσμικά όργανα

Το θεσμικό σύστημα της ΕΕ είναι μοναδικό. Οι βασικές προτεραιότητες καθορίζονται από τις κυβερνήσεις των μελών σε τακτικές συνόδους κορυφής, και πολλά θεσμικά όργανα λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, εκ των οποίων τα 3 βασικά είναι:

Η ΕΕ διαθέτει επίσης διπλωματικό σώμα - την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Περισσότερα για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ

"Πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση - Ο οδηγός σας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ"

Χώρες

Η ΕΕ έχει σήμερα 28 χώρες μέλη μετά την ένταξη της Κροατίας τον Ιούλιο του 2013.

Μάθετε περισσότερα για τις τρέχουσες χώρες και εκείνες που επιθυμούν να προσχωρήσουν

Η ΕΕ με στοιχεία και αριθμούς

Πολιτικές

Η ΕΕ αναπτύσσει δραστηριότητα σε ποικίλους τομείς πολιτικής, από τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι το εμπόριο και τις μεταφορές. Διαχειρίζεται προγράμματα, διοργανώνει εκδηλώσεις ή θεσπίζει νομοθεσία. Οι διαφορετικές πηγές πληροφόρησης παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις, τα συναφή νομικά κείμενα και άλλα έγγραφα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση με απλά λόγια»

Pos liturgi I Evropaiki Enosi Πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

 Η αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης I pateres tis Evropaikis Enosis Οι πατέρες της ΕΕ Aliia ke Thalassia Politiki Αλιεία και Θαλάσσια Πολιτική

Anthropistiki voithia ke politiki prostasia Ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική προστασία

Apasxolisi ke politikes ipothesis Απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις

Georgia Γεωργία

Dimosia igia Δημόσια υγεία

Energia Ενέργεια

Epichirissis Επιχειρήσεις

I ikonomiki ke nmismatiki enosi ke to evro Η οικονομική και νομισματική ένωση και το ευρώ

Katanalotes Καταναλωτές

Μετανάστευση και άσυλο

Perivalon Περιβάλλον

Politistikos ke optikoakustikos tomeas Πολιτιστικός και οπτικοακουστικός τομέας

Sinora ke asfalia Σύνορα και ασφάλεια

Εργαλεία

Θέλετε να μάθετε για την ΕΕ και για τον τρόπο λειτουργίας της; Αναζητάτε συγκεκριμένη νομοθεσία και έγκυρα στατιστικά στοιχεία; Ενδιαφέρεστε να κάνετε καριέρα στην ΕΕ; Ο δικτυακός αυτός τόπος σας παρέχει όλα τα βασικά εργαλεία αναζήτησης.

EU Calendar

19/12/2013

Η ιστοσελίδα Europa Newsroom περιέχει ημερολόγιο όλων των σημαντικών γεγονότων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες για τα επικείμενα πολιτικά γεγονότα βάσει ημερομηνίας, θέματος, θεσμικού οργάνου ή λέξης-κλειδί. Οι εκδηλώσεις μπορούν επίσης να προβληθούν ανά ημέρα, εβδομάδα, μήνα ή έτος.

Περισσότερα...

 

Θεματικό Ευρετήριο

19/12/2013

Θεματικό ευρετήριο σχετικά με τις υπηρεσίες, τα προγράμματα και τα Μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Σύνοψη Νομοθεσίας

19/12/2013

Ο δικτυακός τόπος «Σύνοψη της Νομοθεσίας της Ε.Ε.» παρουσιάζει τη βασική θεματολογία της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρόπο περιεκτικό, προσβάσιμο και αντικειμενικό. Περιέχει περίπου 3000 συνόψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ταξινομημένες σε 32 θεματικές ενότητες που αντιστοιχούν στις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερα...

 

EUR-Lex (Νομοθεσία)

19/12/2013

Η EUR-Lex παρέχει δωρεάν πρόσβαση στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλα δημοσιεύσιμα έγγραφα. Το περιεχόμενο του δικτυακού τόπου, που αριθμεί 2.815.000 έγγραφα κι είναι διαθέσιμο στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, χρονολογείται από το 1951. Η βάση δεδομένων ενημερώνεται σε καθημερινή βάση, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 12 000 έγγραφα προστίθενται περίπου 12 000 έγγραφα..

Περισσότερα...

 

Γλωσσάριο

19/12/2013

Το γλωσσάριο παρουσιάζει περίπου 233 όρους σχετικούς με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τα όργανα και τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στους ορισμούς περιγράφεται η εξέλιξη κάθε όρου και, όπου χρειάζεται, προτείνονται παραπομπές στις Συνθήκες. Μέσα από τους συνδέσμους δίνεται, μεταξύ άλλων, απάντηση σε ερωτήματα που σχετίζονται με το ιστορικό, τη λειτουργία των οργάνων, τη διεξαγωγή των διαδικασιών και το πεδίο εφαρμογής των κοινοτικών πολιτικών.

Περισσότερα...

 

EPSO – Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού

19/12/2013

Ο ρόλος της EPSO είναι να υπηρετεί τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποδοτικές, αποτελεσματικές και υψηλής ποιότητας διαδικασίες επιλογής προσωπικού, δίνοντας έτσι στα θεσμικά όργανα τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν τα κατάλληλα άτομα στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή.

Περισσότερα...

 

Οδηγός επικοινωνίας ανά τομέα δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

19/12/2013

Επικοινωνήστε με τις Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας που σας ενδιαφέρει.

Περισσότερα...

 

Eurostat – Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία

19/12/2013

Η Eurostat είναι η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα το Λουξεμβούργο. Αποστολή της είναι να παρέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση στατιστικά στοιχεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο που επιτρέπουν τη σύγκριση μεταξύ χωρών και περιφερειών.

Περισσότερα...

 

Eurobarometer – Ευρωβαρόμετρο

19/12/2013

Με τις έρευνες του Ευρωβαρόμετρου συγκεντρώνονται πληροφορίες από τους Ευρωπαίους για διάφορα θέματα. Τα αποτελέσματα των ερευνών του Ευρωβαρόμετρου βοηθούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώνει τις πολιτικές της.

Περισσότερα...