Tanácsadó testületek

Tanácsadó testületek

Tanácsadó testületek

Tanácsadó testületek

Map of the Advisory Councils

A tanácsadó testületek olyan, az érdekelt felek által irányított szervezetek, amelyek a Bizottságnak és az Európai Unió országainak ajánlásokat fogalmaznak meg a halászati gazdálkodást érintő kérdésekben. Ezen belül tanácsot adhatnak a gazdálkodás állománymegóvási és gazdasági-társadalmi vetületeinek és a szabályok egyszerűsítésének tekintetében is. A tanácsadó testületek szakvéleményét a regionalizációval összefüggésben is ki szokták kérni. A testületek munkájához tartozik az is, hogy adatokat szolgáltassanak a halászati gazdálkodási és állagmegóvási intézkedések meghozatalához.

Minden tanácsadó testület a halászati ágazat és más érdekcsoportok képviselőiből áll (a közgyűlés és a végrehajtó bizottság tagságának 60, illetve 40 százalékos arányában). A tanácsadó testületek európai közérdeket szolgáló szerveknek minősülnek, ezért az Európai Unió pénzügyileg támogatja őket.

 

Commission Delegated Regulation (EU) 2017/1575 of 23 June 2017 amending Delegated Regulation (EU) 2015/242 laying down detailed rules on the functioning of the Advisory Councils under the common fisheries policy

Promoting Stakeholders´ Dialogue and Better Ocean Governance for Sustainable Fishing and Trade (video by Long Distance AC)

Information on the pilot project intended to support small scale fishermen get involved in the consultation and decision making process