Ribištvo

Sibirski jeseter

Sibirski jeseter

Sibirski jeseter

Gojenje sibirskega jesetra, ki je na rdeči seznam Mednarodne zveze za ohranjanje narave uvrščen kot ranljiva vrsta, se je začelo v 70. letih prejšnjega stoletja v nekdanji ZSSR. Prav takrat so bili na podlagi programa znanstvenega sodelovanja prvi primerki vneseni v Francijo. Sibirski jeseter je bil izbran, ker je njegov ciklus razmnoževanja eden od najkrajših v družini (od sedem do osem let namesto 15 let) in ker ga je mogoče gojiti samo v sladki vodi v nasprotju z drugimi jesetri, ki se selijo med morjem in rekami. Sibirskega jesetra odtlej gojijo v drugih evropskih državah (v Belgiji, Italiji, Nemčiji …). Ribogojnice se množijo zaradi proizvodnje kaviarja, zelo donosnega prestižnega proizvoda.

Sibirski jeseter © ScandFish

Latinsko imeAcipenser Baerii
Proizvodnja (EU-27) – Meso: 201 t (2007) – Kaviar: 12 t (2007).
Vrednost (EU-27) – Meso: 0,9 milijona EUR (2007).
Glavne države proizvajalke EU – Francija (prva evropska proizvajalka kaviarja), Poljska, Nemčija.
Glavni svetovni državi proizvajalki – Rusija, Kitajska.
Informativni list

Razmnoževanje

Razmnoževanje sibirskega jesetra je zapleteno, ker samice ne ovulirajo vsako leto in ne sočasno; v ovulacijski starosti je lahko od 35 % do 65 % samic v staležu.

Toda zaradi nadziranja temperature vode je ikre mogoče pridobivati sorazmerno dolgo obdobje, od decembra do maja. Ikre pridobijo s trebušno masažo vsaki dve uri ali z majhnim vrezom v trebušno steno ribe. Seme samcev zberejo s pipeto, ki se vstavi v njihov spolni organ. Oplojene ikre je treba posebej obdelati, da bi preprečili, da bi se med inkubacijo sprijele: dajo jih v glinasto raztopino ali včasih v mleko. Sprane ikre nato dajo v inkubatorje v vodo s temperaturo od 13 do 14 °C.

Vzreja zaroda

Po šestih dneh se lahko izberejo normalne ličinke. Zarod prejme prvo hrano, ko je star devet ali enajst dni.

Pitanje

Sibirski jesetri se lahko gojijo v kanalih, krožnih kadeh, ribnikih ali kletkah. Ker so mesojede ribe, se hranijo z zrni, katerih sestava je podobna sestavi zrn, ki se uporabljajo za postrvi (ribja moka in olje ter rastlinski izvlečki).

Jesetri se za meso povprečno gojijo 14 mesecev, da se dobi riba, težka 700 g. Pri ulovu jesetre združijo v mreže, največje med njimi pa celo ulovijo z rokami.

Kaviar

Izbira samic je najpomembnejša faza v proizvodnji kaviarja. Izkoriščanje za proizvodnjo kaviarja je drago, ker se lahko samice razmnožujejo šele pri sedmih letih.

Vsa ta leta jih gojijo v kadeh s tekočo sladko vodo. Včasih so samice usmrtili in jim odstranili ikre, v zadnjih letih pa so ribogojci razvili tehnike carskega reza, s katerimi je mogoče večkrat izločiti ikre, ne da bi bilo treba ribo usmrtiti, zaradi česar se lahko znižajo stroški proizvodnje in izboljša donosnost samic. Na samici je mogoče izvesti do pet carskih rezov.

Potrošnja

Meso sibirskega jesetra je brez koščic, zaradi česar je zelo privlačno za potrošnika.

Jesetri se lahko prodajajo živi, celi, v filejih ali dimljeni, vendar pa so še vedno proizvod, s katerim je evropski potrošnik slabo seznanjen. Nedavna prepoved izvoza divjega kaviarja, da bi zaščitili jesetre, ki jim zaradi pregrad, prelova in onesnaženja grozi izumrtje, je spodbudila gojenje sibirskega jesetra v zahodni Evropi.