Pescuit

Sturionul siberian

Sturionul siberian

Sturionul siberian

Cultivarea sturionului siberian, specie clasificată drept vulnerabilă pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, a fost pusă la punct în anii 1970 pe teritoriul fostei URSS. Tot atunci au fost introduse în Franţa primele exemplare, în cadrul unui program de cooperare ştiinţifică. Sturionul siberian a fost ales datorită faptului că ciclul său de reproducere este unul dintre cele mai scurte din familia din care provine ()între 7 şi 8 ani, î loc de 15, şi pentru că poate fi cultivat numai în apă dulce, spre deosebire de alţi sturioni care fac migraţia între mare şi râu. Sturionul siberian este cultivat de atunci şi în alte ţări din Europa (Belgia, Italia, Germania, etc.). Fermele se înmulţesc în scopul de a produce caviar, un produs de lux foarte profitabil.

Sturionul siberian © ScandFish

Denumire latinăAcipenser Baerii
Producţie (UE-27) – Carne: 201 t (2007) – Caviar: 12 t (2007).
Valoare (UE-27) – Carne: 0,9 milioane € (2007).
Principalele ţări producătoare din UE – Franţa (primul producător european de caviar), Polonia, Germania.
Principalele ţări producătoare din lume – Rusia, China.
Fişă informative

Reproducere

Reproducerea sturionului siberian este complicată din cauza faptului că femelele nu ovulează în fiecare an, şi nici nu o fac în acelaşi timp.

Numărul de femele ajunse la vârsta de ovulaţie poate varia între 35% şi 63% din stoc. Dar, datorită controlului temperaturii apei, este posibilă obţinerea de icre pe o perioadă relativ lungă, între decembrie şi mai. Ovulele sunt recoltate efectuând masaj abdominal din două în două ore, sau o mică incizie în peretele abdominal. Sperma de la masculi este adunată cu o pipetă, introdusă în paratul genital. Ovulele fertilizate necesită un tratament special care să împiedice ca acestea să se lipească unele de altele în timpul incubaţiei: acestea sunt introduse într-o soluţie argiloasă sau, uneori, în lapte. După ce sunt clătite, ovulele sunt puse în incubatoare, în apă cu temperatura de 13 - 14 °C.

Alevinaj

După 6 zile, larvele normale pot fi selecţionate. Alevinii primesc prima hrană când au în jur de 9 – 11 zile.

Îngrăşare

Sturionii siberieni pot fi crescuţi în canale, cuve circulare, iazuri sau cuşti.

Fiind peşti carnivori, aceştia sunt hrăniţi cu granule a căror compoziţie este asemănătoare cu cea a granulelor utilizate la păstrăv (făină şi ulei de peşte şi extracte vegetale). Durata medie de creştere a sturionilor cultivaţi pentru carne este de 14 luni, pentru a obţine un peşte de 700 g. În momentul recoltării, sturionii sunt regrupaţi în năvoade sau chiar prinşi cu mâna, cei mai mari dintre ei.

Caviar

Selecţia femelelor constituie etapa cea mai importantă din producţia caviarului.

Exploatarea în vederea obţinerii de caviar este dificilă, deoarece femelele nu se pot reproduce înainte de vârsta de 7 ani. Acestea sunt crescute în toţi aceşti ani în cuve cu apă dulce. În trecut, femelele erau omorâte şi golite de icre. Însă în ultimii ani acvacultorii au pus la punct tehnici de cezariană care permit extrageri multiple de caviar fără a omorî peştele, micşorând în acelaşi timp costurile de producţie, îmbunătăţind rentabilitatea femelelor. Se pot efectua până la 5 intervenţii de cezariană la aceeaşi femelă.

Consum

Carnea sturionului siberian este lipsită de contraindicaţii, ceea ce o face foarte populară printre consumatori.

Peştele poate fi vândut întreg viu, file sau afumat, dar rămâne un produs nu foarte cunoscut în rândurile consumatorilor europeni. Interdicţia recentă de a mai exporta caviar sălbatic, cu scopul de a proteja sturionii ameninţaţi cu dispariţia din cauza barajelor, pescuitului excesiv şi poluării, a favorizat cultivarea sturionului siberian în Europa Occidentală.