Visserij

Siberische steur

Siberische steur

Siberische steur

De Siberische steur is volgens de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur en de natuurlijke hulpbronnen een kwetsbare soort. In de jaren ’70 werd in de voormalige USSR de steurteelt ontwikkeld. In diezelfde tijd werden ook de eerste exemplaren in Frankrijk geïntroduceerd, in het kader van een wetenschappelijk samenwerkingsprogramma. Hierbij werd gekozen voor de Siberische steur omdat zijn voortplantingscyclus een van de kortste van de familie is (7 tot 8 jaar in plaats van 15 jaar) en omdat hij ook alleen in zoet water kan worden gekweekt, in tegenstelling tot andere steursoorten die tussen de zee en de rivieren migreren. De Siberische steur wordt nu ook gekweekt in andere Europese landen (België, Italië, Duitsland…). Het aantal kwekerijen dat zich toelegt op de productie van kaviaar stijgt snel, want met dit luxeproduct kan immers veel geld worden verdiend.

Siberische steur © ScandFish

Latijnse naamAcipenser Baerii
Productie (EU-27) – Vlees: 201 t (2007) – Kaviaar: 12 t (2007).
Waarde (EU-27) – Vlees: 0,9 miljoen € (2007).
Belangrijkste producenten EU – Frankrijk (eerste Europese producent van kaviaar), Polen, Duitsland.
Belangrijkste producenten wereld – Rusland, China.
Infoblad

Voortplanting

De voortplanting van de Siberische steur is gecompliceerder door het feit dat de vrouwtjes niet elk jaar en niet op hetzelfde moment ovuleren.

Het aantal vrouwtjes dat in de leeftijd is om te kunnen ovuleren, kan variëren van 35 tot 63% van het bestand. Maar dankzij een beheersing van de watertemperatuur kunnen over een relatief lange periode eitjes worden verkregen, tussen december en mei. De eitjes worden „geoogst” door de buik elke twee uur te masseren of een kleine snee aan te brengen in de buikwand van de vis. Het sperma van de mannetjes wordt met een pipetje uit hun voortplantingsorgaan gehaald. De bevruchte eitjes moeten een bijzondere behandeling ondergaan om te voorkomen dat ze tijdens de incubatie samenklonten: hiertoe worden zij in een kleioplossing gelegd, soms ook wel in melk. Na afspoeling worden de eitjes uiteindelijk in incubatoren geplaatst, in water met een temperatuur van 13-14 °C.

Kweek van pootvis

Na 6 dagen kunnen de gezonde larven worden geselecteerd. De pootvissen ontvangen hun eerste voeding wanneer ze 9 tot 11 dagen oud zijn.

Afmesten

Siberische steuren kunnen worden gekweekt in kanalen, ronde bakken, vijvers of kooien.

Deze vleesetende vissen worden gevoed met korrels van ongeveer dezelfde samenstelling als de korrels die gebruikt worden voor forellen (vismeel en visolie en plantenextracten). De gemiddelde kweekduur van steur die om zijn vlees wordt gekweekt, is 14 maanden voor een vis van 700 g. Op het moment van de „oogst” worden de steuren met een net gevangen. De grootste kunnen zelfs met de hand worden gevangen.

Kaviaar

De selectie van de vrouwtjes is de belangrijkste etappe in de productie van kaviaar.

De exploitatie met het oog op kaviaar is een kostbare aangelegenheid want de vrouwtjes kunnen zich pas voortplanten vanaf hun 7de jaar. Al die jaren worden zij in bakken stromend zoet water gehouden. Vroeger werden de vrouwtjes afgemaakt om ze van hun eitjes te kunnen ontdoen. Maar de laatste jaren hebben bepaalde kwekers keizersneetechnieken uitgewerkt waarmee verscheidene malen kaviaar kan worden verwijderd zonder de vis te doden. Op deze manier wordt de rentabiliteit van de vrouwtjes vergroot en kunnen de productiekosten worden verlaagd. Het is al eens gelukt om vijf keizersneden uit te voeren op hetzelfde vrouwtje.

Consumptie

Het vlees van de Siberische steur bevat geen graten, wat hem erg aantrekkelijk maakt voor de consument.

Hij kan heel, in filets of gerookt worden verkocht, maar blijft voor de Europese consument nog een vrij onbekend product. Het recente verbod op de export van wilde kaviaar, om de steuren te beschermen die met uitsterven worden bedreigd door de aanleg van stuwdammen, overbevissing en vervuiling, betekende echter een stimulans voor de teelt van Siberische steur in West-Europa.