Kalastus

Siperiansampi

Siperiansampi

Siperiansampi

Siperiansampi on yksi Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton luettelossa mainituista uhanalaisista lajeista. Sen viljely alkoi 1970-luvulla entisessä Neuvostoliitossa. Samoihin aikoihin ensimmäiset yksilöt tuotiin Ranskaan osana maiden välistä tutkimusyhteistyötä. Siperiansampi valittiin tutkimukseen, koska sen lisääntymiskierto on lajin lyhyimpiä (7–8 vuotta, kun se enimmillään on 15 vuotta) ja koska se menestyy vain makeassa vedessä, kun muut sammet vaeltavat vapaasti meren ja jokien välillä. Siperiansampea on sittemmin kasvatettu myös muissa Euroopan maissa, kuten Belgiassa, Italiassa ja Saksassa. Yhä useammat kasvattamot tuottavat kaviaaria, joka on kannattava ylellisyystuote.

Siperiansampi © ScandFish

Latinankielinen nimi: Acipenser Baerii
Tuotanto (EU-27): liha 201 tonnia (2007) ja kaviaari 12 tonnia (2007)
Arvo (EU-27): liha 0,9 miljoonaa euroa (2007)
Suurimmat tuottajamaat EU:ssa: Ranska (Euroopan suurin kaviaarintuottaja), Puola ja Saksa
Suurimmat tuottajamaat koko maailmassa: Venäjä ja Kiina.
Tietosivu

Lisääntyminen

Siperiansammen lisääntymistä laitosoloissa vaikeuttaa se, etteivät naaraat ovuloi joka vuosi eivätkä samanaikaisesti.

Kutuiän saavuttaneiden naaraiden osuus kannasta on noin 35–63 prosenttia. Veden lämpötilaa säätelemällä ne saadaan kuitenkin tuottamaan mätiä kohtuullisen pitkän ajan, joulukuusta aina toukokuuhun asti. Mätimunia kerätään kahden tunnin välein lypsämällä tai tekemällä kalan vatsaan pieni viilto. Koirailta otetaan maitia pipetillä. Hedelmöitetty mäti käsitellään paakkuuntumisen estämiseksi savivedellä tai maidolla. Huuhtelun jälkeen se siirretään haudontalaitteeseen 13–14-asteiseen veteen.

Alkukasvatus

Joukosta valikoidaan terveet poikaset noin kuuden päivän kuluttua kuoriutumisesta. Poikasia ruokitaan ensimmäisen kerran noin 9–11 päivän ikäisinä.

Lihotus

Siperiansampea voidaan kasvattaa kourussa, kaukalossa, lammikossa tai verkkoaltaassa.

Ne ovat petokaloja, joten niitä ruokitaan kuivarehulla, jonka koostumus on samanlainen kuin taimenilla (kalajauhoa ja öljyä ja kasviraaka-ainetta). Sammen lihotus kestää keskimäärin 14 kuukautta, jolloin kala on kasvanut 700 gramman painoiseksi. Sammet korjataan tavallisesti verkoilla ja kookkaimmat niistä käsin.

Kaviaari

Kaviaarintuotannon ratkaisevin vaihe on emokalojen valinta.

Siperiansammen kasvatus kaviaarintuotantoon on kallista, sillä naaraat pystyvät kutemaan vasta noin 7-vuotiaina. Siihen asti niitä pidetään sammioissa, joissa virtaa makea vesi. Ennen naaraat oli tapana teurastaa mätipussin tyhjentämiseksi. Viime vuosina vesiviljelijät ovat kuitenkin kehittäneet viiltotekniikoita, joilla kalasta voidaan ottaa mätiä useita kertoja ilman, että se kuolee. Samalla alennetaan tuotantokustannuksia, kun emokalojen tuottavuus paranee. Viilto voidaan tehdä jopa viisi kertaa samalle naaraalle.

Kulutus

Kuluttajat suosivat siperiansampea sen lähes ruodottoman lihan vuoksi.

Sitä myydään elävänä, fileinä tai savustettuna, mutta laji ei ole vielä kovin tunnettu Euroopassa. Äskettäin asetettu luonnonkaviaarin vientikielto on edistänyt siperiansammen kasvatusta Länsi-Euroopassa, jossa padot, liikakalastus ja saastuminen ovat saattaneet sammen uhanalaiseksi.