Fiskeri

Sibirisk stør

Sibirisk stør

Sibirisk stør

Opdræt af sibirisk stør, der er opført som en truet art på IUCN’s røde liste over sårbare arter, blev udviklet i det tidligere USSR i 1970'erne. Det var også i denne periode, at de første eksemplarer blev indført til Frankrig i forbindelse med et videnskabeligt samarbejdsprogram. Man valgte den sibiriske stør, fordi dens reproduktionscyklus er en af de korteste for denne familie (7-8 år i stedet for 15), og fordi den kan opdrættes udelukkende i ferskvand til forskel fra andre størarter, som vandrer mellem hav og floder. Den sibiriske stør opdrættes nu også i andre lande i Europa såsom Belgien, Italien og Tyskland. Flere og flere farme opdrætter stør for at fremstille det meget lukrative luksusprodukt kaviar.

Sibirisk stør © ScandFish

Latinsk navnAcipenser Baerii
Produktion (EUUE-27) – kød: 201 t (2007) – kaviar: 12 t (2007).
Værdi (EU-27) – kød: 0,9 mio. EUR (2007).
Største producentlande i EU – Frankrig (største europæiske kaviarproducent), Polen og Tyskland.
Største producentlande på verdensplan – Rusland og Kina.
Informationsblad

Reproduktion

Reproduktionen af sibirisk stør kompliceres af, at hunnerne ikke gyder hvert år og ikke gør det synkront.

Antallet af hunner i den gydedygtige alder kan variere mellem 35 og 63 % af bestanden. Men ved at styre vandtemperaturen er det muligt at indsamle æg over en relativt lang periode, nemlig fra december til maj. Æggene høstes ved at massere fiskens abdomen hver anden time eller ved at lave et lille snit ind til æggene. Hannens sæd indsamles med pipette, der indføres i dens kønsorganer. De befrugtede æg skal have en særlig behandling for at forhindre dem i at klistre sammen under inkubationen. Derfor placeres de i en leret vandopløsning eller undertiden i mælk. Efter skylning placeres æggene i inkubatorer i 13-14 °C varmt vand.

Yngelopdræt

Seks dage senere kan de sunde larver udvælges. De får deres »first feeding«, når de er 9-11 dage gamle.

Opfedning

Sibirisk stør kan opdrættes i kanaler, runde kar, damme eller bure.

Disse rovfisk fodres med næsten samme slags piller som dem, der bruges til ørreder (fiskemel og -olie samt planteekstrakter). Det tager gennemsnitligt 14 måneder at opdrætte en stør med henblik på kødproduktion. Så vejer den 700 g. På udfiskningstidspunktet fanges størene i net eller de største endog med håndkraft.

Kaviar

Udvælgelsen af hunnerne er den vigtigste fase i produktionen af kaviar.

Det er dyrt at opdrætte stør med henblik på kaviarproduktion, fordi hunnerne ikke kan reproducere sig, før de er 7 år. De opholder sig i alle disse år i kar med rindende ferskvand. Tidligere blev hunnerne slagtet og tømt for æg, men i de senere år har opdrætterne udviklet en teknik med kejsersnit, således at man kan fjerne kaviaren flere gange uden at dræbe fisken og dermed reducere produktionsomkostningerne, fordi hunnerne på denne måde bliver mere rentable. En hun kan få foretaget kejsersnit op til fem gange.

Forbrug

Den sibiriske størs kød er uden ben og derfor attraktiv for forbrugeren.

Den kan sælges hel, fileteret eller røget, men dens kød er ikke særlig kendt i Europa. Det nylige forbud mod eksport af kaviar fra vilde individer, der blev indført for at beskytte støren, som er udryddelsestruet på grund af dæmninger, overfiskeri og forurening, har sat skub i opdrættet af sibirisk stør i Vesteuropa.