Рибарство

Сибирска есетра

Сибирска есетра

Сибирска есетра

Развъждането на сибирската есетра – вид, класифициран като уязвим в червения списък на Международния съюз за опазване на природата – е разработено през 70-те години на XX век в бившия СССР. Също по това време първите екземпляри са внесени във Франция в рамките на програма за научно сътрудничество. Сибирската есетра е избрана, тъй като размножителният й цикъл е сред най-кратките в семейството (7–8 вместо 15 години) и тъй като може да се развъжда само в сладка вода за разлика от останалите есетри, които мигрират между морето и реките.

Сибирска есетра © ScandFish

Латинскона именованиеAcipenser Baerii
Производство (ЕС-27) – Месо: 201 т. (2007 г.) – Хайвер: 12 т. (2007 г.).
Стойност (ЕС-27) – Месо: 0,9 млн. евро (2007 г.).
Основни страни производителки от ЕС – Франция (най-голям европейски производител на хайвер), Полша, Германия.
Основни страни производителки в света – Русия, Китай.
Информационен лист

Размножаване

Размножаването на сибирската есетра се усложнява, поради това че женските нито овулират всяка година, нито в синхрон. Броят на женските на овулационна възраст може да варира между 35 и 63 % от запасите.

Благодарение обаче на контролираната температура на водата е възможно да се получават яйца през относително дълъг период от време, между декември и май. Яйцата се събират след абдоминален масаж на всеки два часа или чрез малък разрез на коремната кухина на рибата. Спермата на мъжките се събира с помощта на пипета, която се вкарва в половите им органи. Оплодените яйца трябва да преминат особена обработка, за да се попречи на агломерирането им по време на инкубацията: поставят се в разтворена глина или понякога в мляко. След изплакване яйцата се поставят в инкубатори във вода с температура 13-14 °C.

Отглеждане на малките

След шест дни нормалните личинки могат да се селекционират. Малките получават първото си хранене на възраст 9–11 дни.

Угояване

Сибирската есетра може да се развъжда в канали, кръгли съдове, водоеми или клетки.

Тъй като са месоядни риби, те се хранят с гранули, съставът на които е близък до този на използваните за пъстървите (рибни брашна и масла и растителни екстракти). Средната продължителност на отглеждане на есетрите за месо е 14 месеца, след което се получава риба с тегло от 700 гр. В момента на реколтата есетрите се събират в мрежи, а най-едрите сред тях дори се улавят с ръка.

Хайвер

Селекцията на женските представлява най-важният етап в производството на хайвер.

Получаването на хайвер за стопански цели е трудно, тъй като женските не могат да се размножават, преди да достигнат седемгодишна възраст. В продължение на всички тези години те се отглеждат в съдове със сладка течаща вода. По-рано женските са били умъртвявани и яйцата им изваждани. През последните години обаче рибните стопанства въвеждат техники за цезарово сечение, които позволяват неколкократното извличане на хайвер, без да се убива рибата, като по този начин се намаляват разходите за производство и рентабилността на женските се увеличава. Стига се до пет цезарови сечения на една и съща женска.

Консумация

Месото на сибирската есетра няма кости, което го прави много привлекателно за потребителя.

Есетрата може да се продава жива, цяла, на филета или опушена, но за европейски я потребител тя си остава слабо познат продукт. Неотдавнашната забрана за износ на естествен хайвер, за да се защитят есетрите, застрашени от изчезване поради наличието на язовири, прекомерен улов и замърсяване, благоприятства развъждането на сибирска есетра в Западна Европа.