Halászat

Aranyosurbincs

Aranyosurbincs

Aranyosurbincs

Hagyományosan az aranydurbincsot extenzív módon tenyésztették a part menti lagúnákban és az enyhén sós vízű halastavakban az Olaszország északi részén folytatott vallikultúra keretében és a Spanyolország déli részén található esteros-okban. Az 1980-as években azonban az aranydurbincs mesterséges szaporítása sikerrel megvalósult, és ekkor intenzív tenyésztési rendszerek fejlődtek ki, elsősorban tengeri ketrecekben történő tenyésztés formájában. Az aranydurbincs, amely nevét arról kapta, hogy feje ezüstös színű, ekkor vált az európai akvakultúra keretében folyó tenyésztés egyik legfőbb halfajává.

Az aranydurbincs © ScandFish

Latin elnevezésSparus aurata
Termelés (EU-27) – 84 590 t (2007); a világtermelés 67 %-a.
Érték (EU-27) – 363 millió euró (2007.).
Főbb termelő országok az EU-ban – Görögország, Spanyolország, Olaszország.
Főbb termelő országok a világban – Görögország, Törökország, Spanyolország.
Tájékoztató kiadvány

Szaporodás

Az egészséges tenyészhalakat korábban természetes élőhelyükön választották ki.

Napjainkban azonban a durbincs ikráit a leggyakrabban az akvakultúrás farmon tenyésztett halakból nyerik. Minden szaporodási szezon esetében elengedhetetlen a hímek és nőstények számának ellenőrzése, mivel ez a kettős ivarú hal élete során változtatja szexuális nemét: az első 3 évében hím, majd életének fennmaradó részében nőstény. Az ivarérett halakat a szaporodásra a fotomanipuláció (a napfény időtartamának szabályozása) segítségével készítik fel. A hím a nőstény víz felületén úszó ikráit termékenyíti meg. Ezt követően az ikrákat begyűjtik, és a keltető medencékbe szállítják, amelyekben 48 órával később kikelnek.

Ivadékok telepítése

A tengeri sügér és a durbincs ivadékainak nevelése hasonlít egymáshoz, és ugyanazokban a keltető telepekben történik, amelyek általában függetlenek.

Az újonnan kikelt lárva mikroszkopikus méretű, és méretének felét a szikhólyag teszi ki, amelyet a hal táplálkozásra használ. Ez a hólyag tápanyag-tartalékok sorát tartalmazza: fehérjéket, aminosavakat, glikogéneket, foszfolipideket. Kikelését követő hat nap múlva a lárva, amely már elfogyasztotta szikhólyagját, megkezdheti az önálló táplálkozást: ekkor hasonlóképpen nevelik, mint a tengeri sügér ivadékait, azaz mikroszkopikus algákkal és állati planktonnal (kerekesférgek), majd sóférgekkel, végül fehérjében igen gazdag élettelen táplálékkal etetik (lásd a „ Tengeri sügér” fájlt).

Hizlalás

Extenzív rendszerben az aranydurbincsokat általában a tengeri pérekkel, tengeri sügérekkel és az angolnákkal együtt tenyésztik, és természetesen táplálkoznak.

A félig extenzív rendszerekben a tenyésztési zónát ipari módon előállított táplálék-kiegészítővel feldúsítják, hogy megnöveljék a természetes táplálék rendelkezésre álló mennyiségét. Az intenzív rendszerekben az aranydurbincsokat szárazföldi medencékben ipari módon előállított granulátumokkal hizlalják, vagy a termelés földközi-tengeri és kanári-szigeteki jelentős része esetében tengeri ketrecekben. Az aranydurbincsok átlagosan másfél év elteltével érik el kereskedelmi forgalomba hozatali méretüket. A durbincsokat hőmérsékleti sokkal vágják le: jeges vízzel telt tartályokba helyezik őket, hogy lerövidítsék szenvedésüket.

Fogyasztás

Mivel különböző méretekben hozható kereskedelmi forgalomba, az aranydurbincsot „adagokban” fogyasztják, így leggyakrabban 400 és 600 g közötti tömegben vágják le, és egészben, vagy kibelezve és frissen értékesítik.

Legfőbb piacai Olaszország és Spanyolország, de egyre gyakrabban fogyasztják Észak-Európában is. Mivel a meglévő piacok a telítettség jeleit mutatják, új feldolgozott termékekkel kísérleteznek, mint például az 1 kg-ot meghaladó nagyméretű egyedekkel (az éttermek számára), valamint a filézett és fagyasztott termékekkel.