Ribištvo

Atlantski losos

Atlantski losos

Atlantski losos

Gojenje atlantskega lososa sega v 19. stoletje, ko so v Združenem kraljestvu vzpostavili vališča. Tedaj je šlo za proizvodnjo mladic, namenjenih obnovi rečne populacije za športni ribolov. Toda morske ribogojnice na Norveškem so bile leta 1960 prve, ki so v fjorde namestile plavajoče kletke z željo, tržiti odrasle losose. In to uspešno. Na podlagi hibridne vrste, ki izhaja iz križanja norveške vrste z različnimi lokalnimi vrstami, se je gojenje od takrat razvilo najprej v Evropi, nato pa v vseh zmerno toplih morjih na obeh poloblah. Hitro naraščanje proizvodnje je konec 90. let prejšnjega stoletja povzročilo težave, povezane z nasičenostjo trga. Ta kriza je bila povod za pomembna prestrukturiranja v sektorju.

Atlantski losos © ScandFish
Latinsko imeSalmo salar
Proizvodnja (EU-27) – 142 350 t (2007); 10 % svetovne proizvodnje.
Vrednost (EU-27) – 662 milijonov EUR (2007).
Glavni državi proizvajalki EU – Združeno kraljestvo, Irska.
Glavne svetovne države proizvajalke – Norveška (736 168 t – 2007), Čile, Kanada.
Informativni list

Razmnoževanje

Atlantski losos se v celoti razmnožuje v ujetništvu s skrbno izbranimi plemenkami, rojenimi v ujetništvu. Ikre izločijo iz samic, pripravljenih na drstitev, in jih pomešajo z mlečem (semenom) samca, da jih oplodijo. Nato jih dajo v inkubacijske bazene. Zarod se iz jajca izleže od štiri do šest tednov po oploditvi.

Vzreja zaroda

Zarod se vzreja v dveh fazah, ki ustrezata stopnjam razvoja lososa v sladki vodi.

Prva faza ustreza stopnji ličinke, ki traja od štiri do šest tednov, dokler se ličinka ne znebi rumenjakove vrečke in postane mladi losos, ki se je sposoben prehranjevati. Tedaj nastopi druga faza: mladi losos se premesti v bazen s sladko vodo (ali v plavajočo kletko v jezeru), kjer ostane od eno do dve leti, kot je potrebno za „saumonification“, to je pridobitev bioloških lastnosti, ki mu omogočajo življenje v morski vodi.

Pitanje

Mladega lososa premestijo v morsko ribogojnico, v plavajočo kletko, kjer ostane približno dve leti, kolikor potrebuje, da doseže tržno velikost (približno 2 kg).

Ker je mesojeda riba, se hrani z zrni iz ribje moke in olja (50 %), pa tudi iz drugih sestavin, kot so rastlinska moka in rastlinski izvlečki (žitarice, bob, soja …), vitamini, minerali, tudi astaksantin, to je (naravni ali sintetični) pigment, nepogrešljiv za zdravje, ki mu daje njegovo značilno barvo. Sestava hrane in ritem hranjenja, razmere v ribogojnici ter postopek ulova in usmrtitve so elementi, ki bistveno prispevajo h kakovosti končnega proizvoda.

Potrošnja

Večina sodobnih podjetij se z lososom ukvarja od ikre do usmrtitve. Proizvod nato pošljejo v predelovalna podjetja, ki ga tržijo predvsem svežega, razkosanega ali dimljenega. Vse večji del proizvodnje se trži tudi v obliki pripravljenih, zamrznjenih ali konzerviranih jedi. Danes je losos sestavni del stotine pripravkov, ki se prodajajo v hipermarketih.