Pescuit

Somonul de Atlantic

Somonul de Atlantic

Somonul de Atlantic

Cultivarea somonului de Atlantic datează din secolul al nouăsprezecelea, când tehnicile de eclozare au fost puse la punct în Regatul Unit. Atunci se producea puiet destinat repopulării râurilor, în scopuri de pescuit sportiv. Însă, primele ferme marine au instalat cuştile flotante în fiorduri în Norvegia anilor 1960, cu scopul de a comercializa somon adult şi au avut succes. Cultivarea somonului s-a dezvoltat, mai întâi în Europa, apoi în toate mările din zonele temperate ale celor două emisfere, pe baza unei populaţii hibride, rezultată din fecundări încrucişate ale populaţiei de somon norvegian cu diferite populaţii locale. Creşterea rapidă a producţiei a provocat la sfârşitul anilor 1990 probleme cu privire la saturaţia pieţei. Această criză a stat la originea importantelor restructurări din acest sector.

Somonul de Atlantic © ScandFish
Denumire latinăSalmo salar
Producţie (UE-27) – 142.350 t (2007), 10% din producţia mondială.
Valoare (UE-27) – 662 milioane € (2007).
Principalele ţări producătoare din UE – Regatul Unit, Irlanda.
Principalele ţări producătoare din lume – Norvegia (736 168 t - 2007), Chile, Canada.
Fişă informative

Reproducere

Reproducerea somonului de Atlantic se realizează în totalitate în captivitate, pornind de la părinţi născuţi în captivitate şi selectaţi cu multă atenţie. Ovulele sunt extrase de la femelele pregătite de pontă şi sunt amestecate cu lapţii masculilor pentru a fi fertilizate. Apoi sunt puse în bazine de incubaţie. Alevinii ies după 4 – 6 săptămâni de la fertilizare.

Alevinaj

Creşterea alevinilor se desfăşoară în două etape, corespunzătoare stadiilor de dezvoltare în apă dulce a somonului.

Prima etapă corespunde stadiului larvar, care durează între 4 şi 6 săptămâni, până când larva se debarasează de sacul vitelin şi devine un pui capabil să se hrănească. Vine apoi vremea celei de-a doua etape: puietul este transferat în bazine cu apă dulce (sau în cuşti flotante pe un lac), unde va rămâne timp de doi ani, timpul necesar pentru „somonare”, adică pentru achiziţionarea caracteristicilor biologice care îi permit să trăiască în apă de mare.

Îngrăşare

Somonii tineri sunt transferaţi în ferme marine, într-o cuşcă flotantă, unde rămân încă doi ani, timp în care ajung la mărimea potrivită pentru comercializare (în jur de 2 kg).

Fiind un peşte carnivor, somonul este hrănit cu granule compuse din făină şi ulei de peşte (50%), dar şi din alţi compuşi, precum făini şi extracte vegetale (cereale, bob, soia, etc.), vitamine, săruri minerale, precum şi astaxantină, pigmentul (natural sau sintetic) indispensabil sănătăţii sale care îi conferă culoarea tipică. Compoziţia hranei şi ritmul de hrănire, cât şi situarea fermei şi procesul de recoltare şi de tăiere sunt elemente de importanţă esenţială în calitatea produsului final.

Consum

Majoritatea întreprinderilor moderne se ocupă de somon din stadiul de icre până la momentul tăierii. Produsul trece apoi în întreprinderi de prelucrare, care îl comercializează în special proaspăt, tranşat sau afumat, în bucăţi. O parte tot mai importantă a producţiei se comercializează sub formă de preparate culinare, congelate sau conservate. În prezent, somonul este comercializat în super-marketuri în peste o sută de forme.