Visserij

Zalm

Zalm

Zalm

Zalm werd voor het eerst gekweekt in de 19de eeuw, toen de vereiste broedtechnieken werden ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk. De bedoeling was toen om jonge exemplaren te produceren voor uitzetting in rivieren, ten behoeve van de sportvisserij. Maar in 1960 plaatsten de eerste viskwekerijen in Noorwegen hun drijvende kooien in de fjorden met als doel volwassen zalm op de markt te brengen. En met succes. Vanaf dat moment heeft de teelt zich steeds verder kunnen ontwikkelen, eerst in Europa en later in alle gematigde zeeën op beide halfronden, op basis van een hybride stam die het resultaat was van kruisbevruchtingen van de Noorse stam met verschillende lokale stammen. Eind jaren ’90 veroorzaakte de snel stijgende productie echter problemen doordat de markt verzadigd begon te raken. Deze crisis lag aan de oorsprong van omvangrijke herstructureringen in de sector.

Zalm © ScandFish
Latijnse naamSalmo salar
Productie (EU-27) – 142 350 t (2007), 10% van de wereldproductie.
Waarde (EU-27) – 662 miljoen € (2007).
Belangrijkste producenten EU – Verenigd Koninkrijk, Ierland.
Belangrijkste producenten wereld – Noorwegen (736 168 t - 2007), Chili, Canada.
Infoblad

Voortplanting

De voortplanting van de zalm vindt volledig plaats in gevangenschap, met in gevangenschap geboren en met zorg geselecteerde paaivissen. Wanneer de vrouwtjes op het punt staan eitjes te leggen, worden deze verwijderd en voor bevruchting vermengd met het sperma van het mannetje. Hierna worden ze in een incubatiebassin gelegd. De pootvis komt 4 tot 6 weken na bevruchting uit het ei.

Kweek van pootvis

Het kweken van pootvissen gebeurt in twee etappen, overeenkomstig de ontwikkelingsstadia van de zalm in zoet water. De eerste etappe is het larvenstadium.

De larven leven dan 4 tot 6 weken in kistjes, totdat de larve zich van zijn dooierzak heeft ontdaan en een jonge zalm wordt die zichzelf kan voeden. Nu breekt de tweede etappe aan: de jonge zalm wordt overgebracht naar een zoetwaterbassin (of naar een drijvende kooi in een meer), waar hij één tot twee jaar blijft, net zolang tot hij een „echte zalm” is geworden, met alle biologische eigenschappen die hem in staat stellen in zeewater te leven.

Afmesten

De jonge zalm (ook wel „smolt” genoemd) wordt overgebracht naar het zoutwaterdeel van de kwekerij, waar hij ongeveer 2 jaar lang in een drijvende kooi leeft, totdat hij groot genoeg is om te worden verkocht (ongeveer 2 kg).

Deze vleesetende vis wordt gevoed met korrels bestaande uit vismeel en visolie (50%), naast andere bestanddelen zoals plantaardig meel en plantenextracten (granen, tuinbonen, soja e.d.), vitaminen, minerale zouten, en ten slotte astaxanthine: het pigment (natuurlijk of synthetisch) dat onmisbaar is voor zijn gezondheid en dat hem zijn typische kleur verschaft. De samenstelling van het voedsel en het ritme waarin hij wordt gevoed, alsook de situatie van de kwekerij en het vangst- en slachtproces, zijn allemaal elementen die in hoge mate bijdragen tot de kwaliteit van het eindproduct.

Consumptie

De meeste moderne bedrijven volgen de zalm van het ei tot de slacht. Hierna gaat het product naar een verwerkend bedrijf, dat de zalm vooral vers, versneden, gerookt of in plakjes op de markt brengt. Daarnaast wordt een steeds groter deel van de productie ook verkocht in de vorm van kant-en-klare, diepgevroren of conservenproducten. Op het ogenblik is zalm te vinden in honderden bereidingen in de supermarkten.