Pescuit

Midia comună şi midia de Mediterană

Midia comună şi midia de Mediterană

Midia comună şi midia de Mediterană

Midia este prima formă de conchilicultură organizată atestată în Europa: o cultură pe piloţi de lemn este menţionată în Franţa în anul 1235. De atunci, mitilicultura s-a răspândit pe toată suprafaţa de repartizare a speciei, adică pe întreg litoralul european. La început litoralul Atlanticului cu midia comună, apoi coasta Atlanticului din Peninsula Iberică şi Marea Mediterană cu midia de Mediterană, care se cultivă până la Mare Neagră. Diferitele tehnici de cultivare s-au perfecţionat la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea, perioada de dezvoltare a mitiliculturii şi sursă prielnică de proteine. Midia a devenit astfel un fel de mâncare foarte popular în Europa Occidentală.

Midia comună şi midia de Mediterană © ScandFish
Denumire latinăMytilus edulis (midia comună)
Producţie (UE-27) – 175.934 t (2007); 86% din producţia mondială.
Valoare (UE-27) – 231 milioane € (2007).
Principalele ţări producătoare din UE – Franţa, Ţările de Jos, Irlanda, Regatul Unit.
Principalele ţări producătoare din lume – Idem.

Denumire latinăMytilus galloprovincialis (midia mediteraneană)
Producţie (UE-27) – 306.934 t (2007).
Valoare (UE-27) – 86.265.000 € (2006).
Principalele ţări producătoare din UE – Spania, Italia.
Principalele ţări producătoare din lume – Idem.
Fişă informative

Captare

Cele două specii europene de midii sunt cultivate în mediul lor natural. Din martie până în octombrie, în funcţie de latitudine, midiile dau naştere larvelor care sunt luate de curenţi. În mai puţin de 72 de ore, aceste larve cresc şi, neputând să plutească, caută puncte de fixare pe diverse suporturi.

Spre deosebire de stridii, midiile nu se fixează direct, ci cu ajutorul unor filamente, denumite byssus. Cel mai utilizat mijloc de captare a larvelor este cu o frânghie, pusă într-un loc ales în funcţie de curenţi şi de bogăţia în micro-organisme. Între lunile mai şi iulie, aceste frânghii sunt prelevate şi transferate în bazinele de cultivare propriu-zise. În unele ape prea reci, captarea larvelor de midii nu este posibilă, iar midiile juvenile sunt prelevate pe straturi minerale naturale.

Cultivare

Indiferent de metoda utilizată, cultivarea midiilor de desfăşoară întotdeauna în zone bogate în plancton. Midiile se hrănesc cu aceste micro-organisme filtrând în continuu apa mării.

Cultivarea până la momentul recoltării durează aproximativ un an. Există patru metode folosite pe litoralul european:

Pe suprafeţe netede sau prin împrăştiere (în principal în Ţările de Jos) – Puieţii sunt răspândiţi pe bancuri de mică adâncime, în general în golfuri sau locuri ferite, unde se fixează de sol. Recoltarea se efectuează prin dragare cu ambarcaţiuni echipate special.

Pe piloţi (numiţi bouchots în Franţa) – Cultivarea se realizează pe rânduri de piloţi de lemn plantaţi în zona inter-tidală. În jurul unui pilot se înfăşoară şi se fixează între 3 – 5 m de frânghie de captare sau spirale umplute cu larve. Ansamblul este acoperit cu o plasă pentru a evita ca midiile să cadă pe măsură ce cresc pe pilot. Recoltarea se face prin răzuire manuală sau mecanică, operaţiune ce constă în desprinderea mănunchiului de midii de pe suportul de lemn.

Pe frânghii (în Spania şi Mediterană) – Midiile sunt fixate pe funii care atârnă vertical în apă, pornind de la o structură fixă sau flotantă. Această tehnică este adaptată pentru apele unde mareele sunt slabe, precum Marea Mediterană, însă este folosită şi în Oceanul Atlantic cu dezvoltarea mitiliculturii în larg, cum ar fi în Franţa, Irlanda şi Belgia. Recoltarea se face prin răzuire, după ce sunt scoase frânghiile din apă.

Pe tăblii – În unele locuri, midiile sunt cultivate la fel ca stridiile, în buzunare situate pe tăblii fixate în zona tidală sau pe sol.

ConsumConsumption

Midiile se consum? în general fierte, îns? sunt apreciate ?i crude, la fel ca stridiile. Ele sunt vândute îndeosebi vii, dar se vând ?i sub form? de produse prelucrate, în conserve sau marinate.