Ribištvo

Jegulja

Jegulja

Jegulja

Jegulja je bila vedno cenjena v vseh evropskih kuhinjah od Belega do Črnega morja. Zato je že dolgo vključena v tradicionalno ekstenzivno gojenje, pri katerem se jegulje zadržujejo ujete v ribnikih. Italijanska „valikultura“ je bila dolgo težišče proizvodnje jegulj v Evropi. Toda vrsta se je razredčila. Na rdečem seznamu Mednarodne zveze za ohranjanje narave (IUCN) je vpisana kot resno ogrožena vrsta, od leta 2007 pa je vključena v evropski obnovitveni načrt. Ker se jegulja v ujetništvu trenutno ne razmnožuje, ribogojna proizvodnja zdaj temelji na ulovu mladic, ki se nato vzrejajo v intenzivnih ribogojstvih s sistemi recirkulacije, predvsem na Nizozemskem, Danskem in v Italiji.

European eel. © Scandfish


Latinsko imeAnguilla anguilla
Proizvodnja (EU-27) – 8 164 t (2007); 97 % svetovne proizvodnje.
Vrednost (EU-27) – 73 milijonov EUR (2007).
Glavne države proizvajalke EU – Nizozemska, Danska, Italija.
Glavne svetovne države proizvajalke – Iste + Kitajska, Japonska.

Razmnoževanje

Jegulje se v ujetništvu ne razmnožujejo. Vedeti je treba, da se v evropskih rekah, jezerih in ribnikih zadržujejo samo v nedorasli dobi. Ko spolno dozorijo (od 6 do 12 let pri samcih in od 9 do 18 let pri samicah), se vrnejo v rojstni kraj: Sargaško morje v Atlantskem oceanu pred obalo Floride (ZDA), kjer se drstijo in od koder se ne vrnejo.

Njihove ličinke tam ostanejo eno do dve leti, potem pa jih Zalivski tok odnese do evropskih obal, kamor prispejo po 200 do 300 dneh potovanja. Prihajajo od začetka zime na jugu Evrope do začetka naslednjega poletja na severu. Ličinke se nato preobrazijo v mlade prozorne jegulje, velike od 6 do 12 cm. Te ostanejo v estuarijih, kjer se hranijo s planktonom. Nato postopoma naselijo reke, jezera in ribnike na ravninah, kjer postanejo rumene jegulje.

Vzreja zaroda

Mlade jegulje lovijo v estuarijih Portugalske, Španije, Francije in Združenega kraljestva. Ta ribolov je urejen z evropskim obnovitvenim načrtom iz leta 2007, v katerem je določeno, da se velik delež ulova mladih jegulj (60 % od leta 2013) nameni programom za obnovo populacije v divjem ekosistemu.

Mlade jegulje, ki se izročijo ribogojcem, nekaj tednov preživijo v karanteni in se v primeru bolezni tudi zdravijo. Hranijo se z naravno hrano (npr. ikrami) in postopoma preidejo na zmes na osnovi ribje moke in ribjega olja. Ko dosežejo 5 g, jih premestijo v bazene za gojenje mladic, kjer jih hranijo z majhnimi zrni iz ribje moke in rastlinskih izvlečkov.

Pitanje

Ko tehtajo 50 g, jih premestijo bodisi v ribnike za ekstenzivno gojenje bodisi v velike bazene za intenzivno gojenje, ki delujejo s tehnologijo recirkulacije. V obeh primerih jih hranijo umetno s suhimi zrni ribje in rastlinske moke.

Težava pri jeguljah je, da primerki zelo neenakomerno rastejo. Zato je potrebna redna kategorizacija, s katero posamezne primerke enake velikosti združijo v iste bazene. Počakati je treba od dve do tri leta, da bi dobili jegulje odrasle velikosti, pripravljene za trženje... ali ponovni vnos v ekosistem. Povedati je namreč treba, da ima gojenje danes bistveno vlogo pri obnovi populacije vodotokov pod znanstvenim nadzorom.

Potrošnja

Jegulja, ki je sestavni del vseh evropskih kuhinj, se uživa v številnih oblikah, receptov z njo pa je nešteto. Jegulje po usmrtitvi pošljejo v predelovalno enoto, ki je pogosto na samem kraju ribogojnice. Tam jih očistijo in razkosajo, nato pa jih prodajo sveže ali pripravljene (dimljene, marinirane, skuhane, v kosih, filejih, konzervirane ali zamrznjene).