Pescuit

Anghila europeană

Anghila europeană

Anghila europeană

Anghila a fost dintotdeauna apreciată în toate bucătăriile europene, de la Marea Albă până la Marea Neagră. Aşadar, se cultivă de mult timp extensiv, pe cale tradiţională, ceea ce presupune ca acestea să fie ţinute captive în iazuri. Crescătoriile italiene au fost vreme îndelungată centrul de gravitaţie al producţiei de anghilă din Europa. Însă specia se împuţinează. Este clasificată drept serios ameninţată pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) şi, începând din 2007, face obiectul unui plan european de reconstituire. Întrucât în prezent anghila nu se reproduce în captivitate, producţia acvicolă se bazează deocamdată pe captura de puiet, cultivat apoi intensiv, în sisteme de recirculare, în principal în Ţările de Jos, Danemarca şi Italia.

Anghila europeană © ScandFish


Denumirea latinăAnguilla anguilla
Producţie (UE-27) – 8.164 t (2007); 97% din producţia mondială.
Valoare (UE-27) – 73 milioane € (2007).
Principalele ţări producătoare din UE – Ţările de Jos, Danemarca, Italia.
Principalele ţări producătoare din lume – Idem + China, Japonia.

Reproducere

Anghila nu se reproduce în captivitate. Este important de ştiut faptul că aceasta nu se găseşte în râurile, lacurile şi iazurile europene decât în stadiu de puiet. Odată ajunse la maturitate sexuală (între 6 – 12 ani pentru masculi şi 9 – 18 ani pentru femele), anghilele se întorc acolo unde s-au născut: în Marea Sargaselor din Oceanul Atlantic, în largul statului Florida (SUA), locul unic unde se reproduc şi de unde nu se mai întorc.

Larvele rămân acolo vreme de un an – doi, iar apoi sunt purtate de Gulfstream („Curentul golfului”) până în apropierea coastelor europene, unde ajung după o perioadă de 200, până la 300 de zile. Acestea ajung în tranşe, de la începutul iernii în sudul Europei, respectiv în nord la începutul verii. Se metamorfozează apoi în alevini, devenind nişte mici anghile transparente de 6 până la 12 cm lungime. Trăiesc în estuare, unde se hrănesc cu plancton. Apoi, ele colonizează treptat râurile, lacurile şi iazurile de câmpie, unde se transformă în anghile galbene.

Alevinaj

Puieţii de anghilă sunt capturaţi în stadiul de alevin din estuarele Portugaliei, Spaniei, Franţei şi Regatului Unit. Această captură este reglementată de planul european de reconstituire din 2007 care impune ca o proporţie importantă din captura de alevini (60% începând cu 2013) să fie consacrată programelor de repopulare a ecosistemului sălbatic.

După ce sunt livrate acvacultorilor, alevinii petrec câteva săptămâni în carantină şi, eventual, li se administrează tratamente în caz de boală. Alevinii sunt hrăniţi cu produse naturale (ex. icre de peşte) şi sunt înţărcaţi treptat cu o pastă pe bază de făină şi ulei de peşte. Când ating greutatea de 5 g, alevinii sunt transferaţi în bazine de creştere a puietului, unde primesc hrană sub forma unor granule mici de făină de peşte şi extracte vegetale.

Îngrăşare

Când ajung să cântărească 50 g, anghilele sunt transferate fie în iazuri de cultivare extensivă, fie în bazine de cultivare intensivă care funcţionează pe baza tehnologiei de recirculare. În ambele cazuri, acestea sunt hrănite artificial cu granule seci de făină de peşte şi vegetale.

Unul dintre inconveniente este acela că anghilele au o rată de creştere ce variază considerabil de la un specimen la altul. De aceea, trebuie să se efectueze regulat o categorisire, menită a grupa indivizii de aceeaşi mărime în aceleaşi bazine. Sunt necesari doi – trei ani pentru a obţine indivizi adulţi, potriviţi pentru a fi daţi spre comercializare… sau reintroduşi în ecosistem. Trebuie semnalat faptul că, în prezent, cultivarea joacă un rol esenţial în repopularea cursurilor de apă, sub supraveghere specializată.

Consum

Prezentă în toate bucătăriile europene, anghila este consumată în forme variate, iar reţetele pe bază de anghilă sunt nenumărate. După ce sunt tăiate, anghilele trec în unitatea de prelucrare, care se află deseori chiar în spaţiile unde se practică acvacultura, unde sunt curăţate şi tranşate, apoi vândute proaspete sau preparate (afumate, marinate, gătite, bucăţi, file, conservate sau congelate).