Halászat

Az európai angolna

Az európai angolna

Az európai angolna

Az angolnát az európai gasztronómia minden ágában mindig is nagyra értékelték, a Fehér-tengertől a Fekete-tengerig. Ezért régóta hagyományos extenzív tenyésztés tárgyát képezi, amelynek során a befogott angolnákat igyekeznek a halastavakban fenntartani. Az olasz vallikultúra (édesvízzel kevert tengervízben (valli) végzett, a szezonális vándorláson alapuló haltenyésztési kultúra Olaszországban) hosszú idő óta az európai angolnatermelés gravitációs központja volt. De a faj ritkul. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajok listáján a súlyosan fenyegetett fajok közt tartják számon, és 2007. óta európai helyreállítási terv van érvényben rá. Mivel az angolna jelenleg nem szaporodik fogságban, az akvakultúrás tenyésztés napjainkban a fiatal egyedek befogásán alapul, amelyek intenzív tenyészetekben folytatják növekedésüket, elsősorban Hollandiában, Dániában és Olaszországban található visszaforgatásos rendszerekben.

Az európai angolna © ScandFish


Latin elnevezésAnguilla anguilla
Termelés (EU-27) – 8 164 t (2007.); a világtermelés 97 %-a.
Érték (EU-27) – 73 millió euró (2007.).
Főbb termelő országok az EU-ban – Hollandia, Dánia, Olaszország.
Főbb termelő országok a világon – Lásd fent + Kína, Japán.

Szaporodás

Az angolna nem szaporodik fogságban. Tudni kell, hogy csak fiatal korában marad meg az európai folyókban, tavakban és halastavakban. Amikor már elérték ivarérettségüket (a hímek esetében 6–12 éves korig, míg a nőstények esetében 9–18 éves korig), visszatérnek egyedüli születési helyükre: a Florida (USA) nyílt vizein az Atlanti-óceánban található Sargasso-tengerbe, ahol szaporodnak, és ahonnan nem térnek vissza.

Lárváik egy-két éven keresztül ott maradnak, majd a Golf-áramlat az európai partokig szállítja őket, ahova 200-300 napos utazást követően érkeznek meg. Érkezésük folyamatosan oszlik el, Dél-Európába a tél kezdetétől, míg észak felé haladva a nyár elejéig érkeznek meg. Ekkor üvegangolnává, 6-12 centiméteres átlátszó kicsi angolnákká alakulnak át. A folyótorkolatokban tartózkodnak, ahol planktonnal táplálkoznak. Ezt követően fokozatosan a folyókban, tavakban és síkvidéki halastavakban alkotnak telepeket, ahol sárga angolnává válnak.

Halivadék-telepítés

A fiatal angolnákat üvegangolna stádiumukban fogják be, Portugália, Spanyolország, Franciaország és az Egyesült Királyság folyótorkolataiban. E halászatot a 2007. évi helyreállítási terv szabályozza, amely előírja, hogy az üvegangolna fogások jelentős részét (2013-tól 60%-át) a vadon élő ökoszisztéma újra benépesítési programjainak kell szentelni.

Az akvakultúrás tenyésztőknek átadott üvegangolnák néhány hetet karanténban töltenek, és betegség esetén esetlegesen kezelést kapnak. Természetes táplálékkal (pl. halikra) táplálják őket, és fokozatosan halliszt és halolaj alapú péppel választják el őket. Amikor elérik az 5 g tömeget, a fiatal egyedek tenyésztési medencéjébe teszik át őket, ahol finom szemű halliszt granulátum és növényi kivonatok formájában kapják táplálékukat.

Hízlalás

Amikor 50 g-ot nyomnak, vagy extenzív tenyésztési halastavakba, vagy nagyméretű intenzív tenyésztési medencékbe helyezik át őket, amelyek visszaforgatásos technológiával működnek. Mindkét esetben mesterségesen táplálják őket száraz hal- és növényi liszt granulátumokkal. Az angolnáknál fennáll az a kellemetlenség, hogy egyik egyedtől a másikig igen különböző a növekedési ütemük.

Ezért rendszeresen osztályozást kell végezni, amelynek célja, hogy az azonos méretű egyedeket ugyanazokba a medencékbe csoportosítsák. Két-három évet kell számolni arra, hogy kifejlett méretű egyedeket nyerjenek, amelyek alkalmasak a forgalomba hozatalra… vagy az ökoszisztémába történő visszaengedésre. Meg kell jegyezni, hogy jelenleg a tenyészetek alapvető szerepet játszanak a folyóvizek tudományos felügyelet mellett történő újra benépesítésében.

Fogyasztás

Az angolna valamennyi európai gasztronómiában jelen van, és igen sok formában fogyasztják, az elkészítéséhez alkalmas receptek száma megszámlálhatatlan. A levágást követően az angolnák feldolgozó egységekbe kerülnek, amelyek gyakran az akvakultúrás farm telephelyén találhatók. Itt megtisztítják, darabokra vágják, majd frissen vagy elkészítve (füstölve, marinírozva, főzve, szelvényekre vágva, filézve, konzerv formájában, vagy fagyasztva) értékesítik.