Ribištvo

Krap

Krap

Krap

Krap prihaja z Daljnega vzhoda. Težko je reči, kdaj je bil vnesen v Evropo, verjetno v rimski dobi, njegovo gojenje pa se je v vodah velike evropske nižine razširilo v srednjem veku. Ta riba je postala cenjen vir beljakovin za številne postne dneve, ki jih je nalagala krščanska vera. Zato ni naključje, da je bilo gojenje krapa izpopolnjeno v samostanih. Že tedaj je želja, da bi najlepše primerke prihranili za razmnoževanje, privedla do genetske selekcije, iz katere je izšla močna riba, bogata z mesom in dolge življenjske dobe, ki jo poznamo danes, tudi v divjem ekosistemu. Polekstenzivno gojenje v ribnikih se je začelo v 19. stoletju in se izvaja še danes, zlasti v srednji Evropi, kjer je krap še vedno zelo pogost v kuhinji.

Krap © ScandFish

Latinsko imeCyprinus carpio
Proizvodnja (EU-27) – 66 330 t (2007); 2 % svetovne proizvodnje.
Vrednost (EU-27) – 140 milijonov EUR (2007).
Glavne države proizvajalke EU – Češka republika, Poljska, Madžarska, Nemčija.
Glavne svetovne države proizvajalke – Kitajska, Indonezija, Mjanmar.
Informativni list

Razmnoževanje

Plemenke, izbrane na podlagi fizičnih lastnosti, ujamejo v ribniku v drstnem obdobju. Ikre in mleč (seme) ročno izločijo iz samice in samca ter jih umetno pomešajo v bazenu za oploditev.

Nato jih dajo v majhne inkubacijske posode, kjer se izvalijo v treh do petih dneh. Iz stoletij genetske selekcije so izšle številne lokalne vrste. Od 60. let prejšnjega stoletja so te vključene v genetska preučevanja, da bi dobili najzmogljivejše križance, ki bi bili čim bolj prilagojeni številnim razmeram za gojenje od severa do juga Evrope.

Vzreja zaroda

Takoj ko se ličinke izvalijo, jih prenesejo v majhne plitve kadi, v katere doteka voda s temperaturo med 18 in 24 °C, bogata z zooplanktonom, s katerim se ličinke hranijo od trenutka, ko izgubijo rumenjakovo vrečko.

V tem bazenu ostanejo približno en mesec, dokler niso sposobne plavati. Nato jih prvič premestijo v naravno okolje, v majhen plitev ribnik, ki je bil med letnim čiščenjem obdelan tako, da spodbuja razvoj mikroalg in zooplanktona, edine hrane, ki ustreza zarodu krapa. Ta ostane tu približno en mesec, v tem času pa postopoma preide na zelo droben prah, ki vsebuje ribjo in rastlinsko moko. Ko zarod zraste do približno 3 cm, se zbere in prenese v ribnik za mladice.

Gojenje mladic

Mladice krapa se v ribnik, pripravljen za to vsako leto, prenesejo spomladi in tam bivajo do zime.

Na začetku naravna proizvodnja planktona, rastlinja, mehkužcev, črvov in rakcev v ribniku zadostuje za prehrano mladih krapov. Toda kmalu jo je treba dopolniti s prehranskim dodatkom, običajno rastlinskim. Na začetku zime se ribnik očisti, krapi pa se premestijo v bazen za prezimovanje, kjer se zanje začne obdobje zmanjšane dejavnosti, v katerem jedo malo, v najbolj mrzlih regijah pa celo ne. V tem času merijo približno deset cm, tehtajo pa od 30 do 40 g.

Pitanje

Spomladi tretjega leta krape premestijo v velike ribnike za pitanje, kjer se prehranjujejo z organizmi iz ekosistema, vendar prejemajo prehransko dopolnilo v obliki zrn iz ribjega olja in moke, rastlinske moke, vitaminskih in mineralnih dodatkov.

Te krape zberejo pri zimskem čiščenju ribnika in jih nato, odvisno od njihove velikosti, dajo na trg ali v ribnik za prezimovanje za novo leto pitanja … ali za izbiro kot plemenke. Krap spoštljive starosti lahko tehta do 40 kg in meri do 1 m, vendar pri trženju običajno meri od 30 do 50 cm, tehta pa približno 1,5 kg.

Potrošnja

Krape danes gojijo predvsem v državah srednje Evrope, ker je del tradicionalnih prazničnih jedi ob koncu leta in ob veliki noči.

Ljudje po navadi kupijo žive krape in jih nato nekaj dni „izplakujejo“ v čisti vodi, da bi odstranili njihov okus po blatu. Proizvajalci želijo danes pogosto popestriti svojo ponudbo in so opremljeni z majhnimi enotami za predelavo za ponudbo polpripravljenih proizvodov (razkosanih, svežih ali dimljenih, v filejih ali rezinah) ali proizvodov, pripravljenih po tradicionalnih receptih. Pomemben del proizvodnje je namenjen tudi oskrbi ribnikov za rekreacijski ribolov.