Pescuit

Crapul comun

Crapul comun

Crapul comun

Crapul provine din Extremul Orient. Însă e dificil de stabilit cu exactitate când a fost introdus în Europa. Cel mai probabil, acest lucru s-a petrecut pe vremea romanilor. Abia în Evul Mediu creşterea crapului s-a răspândit în apele din Marea Câmpie europeană. Acest peşte a devenit o sursă de proteine, preferat în numeroasele zile de post impuse de religia creştină. Nu din întâmplare cultivarea crapilor s-a perfecţionat în cadrul mănăstirilor. Încă de pe atunci, grija de a rezerva cele mai frumoase exemplare pentru reproducere a condus la o selecţie genetică ce a dat naştere unor peşti robuşti, bogaţi în carne şi având longevitatea impresionantă pe care o vedem în prezent, inclusiv în ecosistemul sălbatic. Cultivarea semi-extensivă în iazuri a început în secolul al nouăsprezecelea şi se practică până în zilele noastre, în special în Europa Centrală, unde crapul este şi acum foarte des întâlnit în preparatele culinare.

Crapul comun © ScandFish

Denumire latinăCyprinus carpio
Producţie (UE-27) – 66.330 t (2007); 2% din producţia mondială.
Valoare (UE-27) – 140 milioane € (2007).
Principalele ţări producătoare din UE – Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Germania.
Principalele ţări producătoare din lume – China, Indonezia, Myanmar (fosta Birmania).
Fişă informative

Reproducere

Părinţii, selecţionaţi pe baza caracteristicilor lor fizice, sunt capturaţi din iazul în care trăiesc în sezonul de pontă. Icrele şi lapţii sunt extraşi manual de la femele şi masculi şi sunt amestecaţi artificial într-un bazin de fertilizare.

Apoi sunt mutaţi în cuve de incubaţie unde eclozează după 3 – 5 zile. Secolele de selecţie genetică au dat naştere numeroaselor populaţii locale. După anul 1960, acestea sunt supuse studiilor genetice în scopul de a obţine hibrizi mai performanţi şi bine adaptaţi la numeroasele condiţii de creştere care există în Europa, de la nord la sud.

Creşterea alevinilor

Imediat după ce eclozează, larvele sunt transferate în cuve nu foarte adânci, alimentate cu apă la o temperatură între 18 şi 24 °C bogată în zooplancton, unde acestea se hrănesc odată ce îşi pierd sacul vitelin.

Sunt lăsate în acest bazin timp de aproximativ o lună, până când încep să înoate. În acest moment sunt transferate pentru prima dată în mediul natural, într-un iaz mic, nu foarte adânc. În timpul tratamentului anului, apa din iaz a fost tratată pentru a favoriza dezvoltarea micro-algelor şi zooplanctonului, singura hrană potrivită pentru alevinii de crap. Aceştia rămân în iaz timp de o lună, timp în care sunt înţărcaţi treptat cu o pudră alimentară foarte fină, care conţine făină de peşte şi făină vegetală. Când ajung la o lungime de aproximativ 3 cm, alevinii sunt colectaţi şi transferaţi într-un iaz pentru puiet.

Creşterea puietului

Transferaţi în primăvară, puieţii de crap rămân până iarna într-un iaz pregătit în fiecare an în acest scop.

Aceştia sunt colectaţi atunci când se face tratarea pentru iarnă a iazului şi, în funcţie de mărime, sunt comercializaţi sau mutaţi în iazul de hibernare pentru încă un an de îngrăşare... sau pentru a fi selectaţi ca şi părinţi. Un crap ajuns la o vârstă respectabilă poate cântări până la 40 kg şi poate măsura până la 1 m în lungime. Dar mărimea pentru comercializare este, de obicei, între 30 şi 50 cm, cântărind în jur de 1,5 kg.

Îngrăşare

În primăvara celui de-al treilea an de viaţă, crapii sunt mutaţi în iazuri mari de îngrăşare, unde trăiesc în ecosistem, dar beneficiază şi de un supliment de hrană constând în granule compuse din ulei şi făină de peşte, făină vegetală şi suplimente de vitamine şi minerale.

They are collected during the winter cleaning of the pond and, depending on their size, are marketed or moved to a wintering pond for another year of fattening or for selection as broodstock. A carp that has reached a ripe old age can weigh up to 40 kg and measure up to 1 metre long. Marketing size, however, is usually 30 to 50 cm in length and a weight of more or less 1.5 kg.

Consum

În prezent, crapul este produs în special în ţările din Europa Centrală, unde se regăseşte în preparatele tradiţionale pentru sărbătorile de iarnă şi Paşte.

În general crapul este cumpărat viu, pentru a-l „purifica” timp de câteva zile în apă curată, astfel încât să piardă gustul de nămol. Producătorii încearcă să îşi diversifice oferta, dotându-se cu mici unităţi de prelucrare unde sunt oferite produse semi-preparate (peşte tranşat, proaspăt sau afumat, file sau bucăţi) sau produse preparate după reţete tradiţionale. O parte importantă din producţie este destinată populării bălţilor destinate pescuitului de agrement.