Visserij

Karper

Karper

Karper

De karper komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten. Het is moeilijk te zeggen wanneer hij precies in Europa werd geïntroduceerd, waarschijnlijk in de Romeinse tijd. Maar in de Middeleeuwen begon men de soort pas echt op grote schaal te kweken, op de wateren van de Grote Europese Vlakte. Deze vis was een belangrijke bron van eiwitten geworden die bijzonder werd gewaardeerd tijdens de vele magere dagen die door het christelijke geloof werden opgelegd. Het is dan ook geen verrassing dat het de kloosters waren die de karperteelt perfectioneerden. In die tijd al leidde de wens om de mooiste exemplaren voor de voortplanting te gebruiken tot een genetische selectie waaruit de stevige, vlezige en lang levende vis is voortgekomen die we nu, ook in het wild, kennen. De semi-intensieve kweek in vijvers begon in de 19de eeuw en wordt ook nu nog beoefend, vooral in Midden-Europa, waar de karper nog altijd een belangrijk onderdeel van de keuken vormt.

Karper © ScandFish

Latijnse naamCyprinus carpio
Productie (EU-27) – 66 330 t (2007); 2% van de wereldproductie.
Waarde (EU-27) – 140 miljoen € (2007).
Belangrijkste producenten EU – Tsjechische Republiek, Polen, Hongarije, Duitsland.
Belangrijkste producenten wereld – China, Indonesië, Myanmar.
Infoblad

Voortplanting

De om hun lichamelijke eigenschappen geselecteerde paaivissen worden aan het begin van het legseizoen uit de vijver gevist.

Eitjes en sperma worden handmatig bij de vrouwtjes en mannetjes verwijderd en kunstmatig vermengd in een bevruchtingsbassin. Hierna worden ze in kleine incubatietanks geplaatst alwaar zij na 3 tot 5 dagen uitkomen. Eeuwenlange genetische selectie heeft tot talrijke lokale stammen geleid. Sinds de jaren ’60 worden deze genetisch onderzocht met het oog op de ontwikkeling van de beste hybriden die het best zijn aangepast aan de vele kweekomstandigheden van Noord- tot Zuid-Europa.

Kweek van pootvissen

Zodra de larven uitkomen, worden ze overgebracht naar kleine ondiepe tanks, gevuld met water tussen de 18 en 24 °C dat rijk is aan zoöplankton, waarmee zij zich voeden nadat ze hun dooierzak hebben verloren.

Ze blijven ongeveer een maand in dit bassin, totdat ze kunnen zwemmen. Dan worden ze naar hun eerste natuurlijke omgeving gebracht, een kleine ondiepe vijver. De vijver wordt één maal per jaar speciaal behandeld om de ontwikkeling van micro-algen en zoöplankton te bevorderen. Dit is namelijk het enige voedsel dat geschikt is voor de pootvissen van karpers. Zij blijven hier ongeveer een maand en in deze tijd worden ze geleidelijk overgezet op een uiterst fijne poedervoeding, bestaande uit een gelijke hoeveelheid vismeel en plantaardig meel. Wanneer zij min of meer 3 cm groot zijn, worden de pootvissen verzameld en overgebracht naar een vijver voor jonge karpers.

Kweek van jonge karpers

De jonge karpers worden in het voorjaar naar hun vijver overgebracht, en blijven er tot de winter.

Elk jaar wordt de vijver speciaal hiervoor klaargemaakt. Aanvankelijk volstaat de natuurlijke productie van de vijver aan plankton, beplanting, weekdiertjes, wormpjes en kleine schaaldieren om de jonge karpers te voeden. Maar al snel hebben ze een voedingscomplement nodig, dat meestal plantaardig is. Aan het begin van de winter wordt de vijver geruimd en gaan de karpers naar hun winterbassin. In deze periode bewegen en eten zij weinig. In de koudste gebieden eten ze zelfs helemaal niet. De karpers zijn dan een tiental centimeters lang en 30 tot 40 g zwaar.

Afmesten

In het voorjaar van hun derde jaar gaan de karpers naar grote afmestingsvijvers waar zij van het ecosysteem leven, maar daarnaast ontvangen zij ook voedingscomplementen in de vorm van korrels visolie en vismeel, plantaardig meel, vitamines en mineralen.

Bij de jaarlijkse ruiming van de vijver worden zij verzameld en, naargelang hun omvang, verkocht of overgebracht naar het winterbassin voor nog een jaar afmesten… of een selectie als paaivis. Een karper van een respectabele leeftijd kan wel 40 kg wegen en tot 1 m lang worden. Maar meestal wordt hij op de markt gebracht wanneer hij tussen 30 en 50 cm lang en ongeveer 1,5 kg zwaar is.

Consumptie

Tegenwoordig wordt de karper vooral geproduceerd in Midden-Europa, waar hij deel uitmaakt van de traditionele gerechten voor de eindejaarsfeesten en Pasen.

De mensen kopen hem gewoonlijk levend, zodat hij enkele dagen in schoon water kan „verwateren” om zijn grondsmaak te verliezen. De producenten proberen hun aanbod tegenwoordig te diversifiëren met kleine verwerkingsafdelingen waar semi-bereide gerechten worden aangeboden (gesneden, vers of gerookt, in filets of in plakjes) of traditionele gerechten worden bereid. Een groot deel van de productie gaat verder ook naar vijvers, voor de recreatievisserij.