NELOČLJIVA VEZ
Jejmo, kupujmo in prodajajmo ribe iz trajnostnih virov

Eat

Eat

Jemo

Poskusimo: jejmo ribe, katerih staleži so trajnostni. Izboljšajmo našo prehrano in zdravje naših oceanov.

Zakaj jesti ribe, katerih staleži so trajnostni

Zato, ker so morski sadeži pomemben del naše prehrane, saj nam zagotavljajo beljakovine,  bistvene maščobne kisline ter vitamine in minerale, ki jih potrebujemo za zdravo življenje. 

Zato, ker bomo z ustreznim upravljanjem virov staležem omogočili, da si opomorejo in da uspevajo; zdaj mi lahko uživamo prednosti, ki jih ponujajo ribe, za prihodnost pa lahko to omogočimo našim otrokom.

Zato, ker vemo, da na ponudbo trga lahko vplivamo kot posamezniki ali kot skupina potrošnikov.

Če želimo, da se stvari spremenijo, se moramo seznaniti z različnimi možnostmi za ohranjanje trajnostnih staležev – na to lahko pomembno vplivamo z boljšo izbiro hrane.

Če ne bomo ukrepali, bodo naša morja, ribiške mreže in celo naši krožniki kmalu prazni.

Kako vemo, kateri staleži so trajnostni?

Izbiramo lahko med stotinami različnih vrst užitnih rib, rakov in mehkužcev. Izbrati moramo tiste, ki niso ogrožene.

Pogosto lahko enostavno izberemo drugo vrsto, tako se lahko namesto trske  odločimo za nakup morske plošče, saja ali vahnje ali poskusimo proizvod iz ribogojstva, denimo postrv ali smuča ali pa celo gojenega lista ali gojeno orado. Premalo cenimo južni stalež šura in sled iz Severnega morja (upravljanje tega staleža je dobro), saj sta obe vrsti odlična izbira. 

Lahko izberemo manj znano vrsto, denimo krilatega romba, ki je prav tako okusen kot običajna riba na jedilniku, pogosto pa tudi cenejši. V kuhinji smo lahko bolj ustvarjalni in si izmislimo nove načine priprave rib ali pa ponovno odkrijemo priljubljene recepte naših babic.

Pri nekaterih vrstah je resnično pomembna velikost. Za take primere je EU določila najmanjše velikosti in/ali zakonita ribolovna obdobja, da bi ribe imele na voljo dovolj časa za razmnoževanje. 

Če jeste v restavraciji, se pozanimajte o izvoru ribe in o tem, ali je gojena oziroma ulovljena s trajnostnim ribolovom.  Kuharja povprašajte, kaj meni o trajnostnem ribolovu. Povprašajte tudi v ribarnici, v kateri običajno kupujete.

Odkrijete lahko številne nove morske sadeže, spodaj preverite informacije za Slovenijo in druge države članice in začnite odkrivati!