NELOČLJIVA VEZ
Jejmo, kupujmo in prodajajmo ribe iz trajnostnih virov

Buy

Buy

Kupujemo

Izberimo ribe, katerih staleži so trajnostni. Varujmo ta vir in poskusimo nove vrste rib.

Zakaj kupovati ribe, katerih staleži so trajnostni

Zato, ker vemo, da potrošniki vplivajo na vsak člen v verigi od ulova do potrošnika, in zato, ker lahko s tem, ko kupujemo ribe iz trajnostnega ribolova, vplivamo na oskrbo z ribami.

Kadar kupimo ribe iz trajnostnega ribolova zagotovo vemo, da smo dobili, kar želimo, hkrati pa smo ribe tudi zaščitili. 

Danes veliko lažje kot kdaj koli prej vemo, kaj kupujemo. Skupna ribiška politika Evropske unije bo z novimi pravili označevanja pomagala potrošnikom, da bodo lažje ugotovili, od kod prihajajo ribe, ki so jih kupili.

Če kupujemo ribe iz trajnostnega ribolova podpiramo odgovoren ribolov. Od leta 2015 bo potratna praksa zavržkov postopno ukinjena in do leta 2019 popolnoma odpravljena.  To pomeni, da bodo morala ribiška plovila ves svoj ulov iztovoriti, tako bodo potrošnikom na voljo manj znane vrste, ki so bile do zdaj zavržene.

Na voljo imamo torej več možnosti. Ribogojstvo je tudi pomembno za zagotavljanje zdrave, hranljive morske hrane iz trajnostnih virov in za zmanjšanje pritiska na prostoživeče morske vrste. V EU lahko kupimo gojenega lososa, postrv,  brancina, krapa, jesetra, školjke in ostrige ter mnoge druge vrste, ki so vse gojene v skladu s strogimi okoljskimi in zdravstvenimi standardi.

Kako kupiti ribe, katerih staleži so trajnostni

Potrošnikom so na voljo številne informacije. Kako se torej odločimo za nakup ribe?

V ribarnici, pri trgovcu ali v restavraciji nam lahko povedo o izvoru ribe ter kako so jo ujeli oziroma ali je bila gojena. Lahko nam tudi pomagajo ugotoviti, ali smo se odločili za nakup ribe, katere staleži so trajnostni. Če je riba „sveža“ , to pomeni, da je bila ulovljena ali gojena „lokalno“ in obratno.

Pri odločitvi za nakup druge vrste rib ali vrste, ki ni ogrožena zaradi prelova, nam lahko pomagajo znanstveni nasveti in priročniki za potrošnike ki jih pripravljajo regionalni in nacionalni organi ter panožna združenja in nevladne organizacije. Pri lokalnem proizvajalcu se pozanimajte, kako lovi ribe in kako upošteva trajnost staležev.

Kadar želite ugotoviti, ali je predpakirana riba iz trgovine iz trajnostnega ribolova, vam je lahko v pomoč blagovna znamka.Vendar vam kot vedno, kadar gre za neodvisne sisteme, vseeno priporočamo, da preverite metode certificiranja.

Pozanimajte se, vendar ostanite kritični. Sami presodite. V svoji ribarnici ali trgovini vprašajte za nasvet.

Odločitev za nakup rib iz trajnostnega ribolova lahko pomeni drugačno izbiro, kot ste je navajeni, vendar boste tako tudi ugotovili, kaj vse vam ponujajo naša morja, jezera in reke.